- Kran gikk i idrettsfella

Hvordan kan en gammel bankmann som Kjell O. Kran miste kontrollrefleksen? undrer Trygve Hegnar.

- Kran gikk i den klassiske fella for næringslivsledere som slår seg på idrett, sier Hegnar.

Han skjønner ikke hvorfor det ikke går an å kombinere god idrettsglede med sunn økonomisk styring.

Redaktør og finansmann Trygve Hegnar er mildt sagt forundret over økonomiskandalen i Norges Idrettsforbund som førte til at Kjell O. Kran tirsdag trakk seg etter fem år som president.

Store forventninger

Kran var pengemannen fra næringslivet som skulle løfte NIF til nye høyder. Hans økonomiske spisskompetanse skulle sikre nye inntekter. Det gikk gærne veien. Kran måtte forklare et dundrende underskudd på 35,9 millioner kroner - og hevder han var for dårlig informert.

Ifølge Kran var det først for et par uker siden at den brutale virkeligheten gikk opp for ham. Det viser at han ikke hadde den styringen han burde hatt, mener Hegnar.

Den tidligere banktoppen Kjell O. Kran styrte Sparebanken NOR gjennom bankkrisa og ble Årets bedriftsleder i 1995. Han satt i formannsstolen i Statoil-styret, til hele styret forsvant i dragsuget etter milliardsmellen på Åsgard-utbyggingen. Før han entret idrettsarenaen, hadde Kran gode skussmål som vellykket industri- og finansmann med en god evne til å snu røde tall til hyggelige tall.

Igjen og igjen

- Vi har sett det før, i fotballklubber og annen idrett, og nå har vi sett det igjen. Gode ledere kommer fra næringslivet, men så mister de kontrollrefleksene. Man skulle jo tro at en gammel bankmann som Kran fortsatt hadde en innebygd refleks, sier Hegnar.

Han synes det som er kommet fram den siste tida om tilstandene i NIF, er oppsiktsvekkende:

- På den ene siden krangler NIF-ledelsen om penger med myndighetene, og viser dermed at de selv ikke har oversikten. Det er oppsiktsvekkende. I tillegg har de begynt med en sponsorvirksomhet der de ikke klarer å forutse hva som kommer inn.

En styreformann må ha sine reflekser intakt når han beveger seg inn på denne type risikoområder, mener Trygve Hegnar. I det minste bør han konsentrere seg om å ha et godt forhold til de som sitter på pengesekken, det vil si idrettsminister Valgerd Svarstad Haugland og de bevilgende myndigheter.

Arrogant

- NIF med sine enorme ressurser mister kontrollen når de beveger seg inn på det kommersielle markedet. På toppen av det hele utfordrer ledelsen arrogant de som sitter med den andre delen av pengesekken, påpeker Hegnar.

- Kunne Kran ha fortsatt som president?

- Han kunne sikkert fortsatt, men måtte delegert bort den økonomiske kontrollen. Jeg antar at han ikke gadd og derfor trakk seg, sier Hegnar.

RETT I FELLA: Kjell O. Kran (t.h.) gikk i den klassiske fella for vellykkede næringslivsledere som slår seg på idrett, mener Trygve Hegnar.
FRA NÆRINGSLIVET: Kjell O. Kran klarte ikke å holde styr på økonomien, tross bakgrunn fra næringslivet.