Krangler, henrettelser og grisehoder

I kveld skrives et nytt kapittel i historien om Barcelona mot Real Madrid.

Følg kampen direkte på dagbladet.no kl 22.00

(Dagbladet.no): Frank Rijkaard og Fabio Capello er to av fotballens største personligheter. I år har de hatt ansvaret for hver sin spanske storklubb. Men dagens kamp mellom Barcelona og Real Madrid er trolig begynnelsen på slutten for minst en av dem.

Etter at begge ble slått ut av Mesterligaen i midtuka, er tre poeng og fortsatt kontakt med lederlaget Sevilla en absolutt nødvendighet. Med tap i kveldens klassiske duell, sitter ingen av dem trygt i stolen.

Tidligere landslagskeeper Frode Olsen sto i mål for Sevilla da klubben, som nå leder den spanske serien, rykket opp. Han følger fortsatt godt med på fotballen i ferielandet. Olsen tror dagens taper får seg en kraftig trøkk, men at konsekvensene kanskje ikke ses før etter sesongen.

- Begge trenerne har hatt voldsomt turbulente perioder, ganske samtidig faktisk. De spanske avisene beskriver dagens møte som en skjebnekamp som vil si mye om framtida til Rijkaard og Capello.

- Kommer dagens taper til å få fyken?

- Nei, det er jeg ikke så sikker på, i hvert fall ikke med en gang. Hadde det vært mer ukjente personer, så ja, men det krever litt mer å sparke Fabio Capello.

Trenerduellen gir ekstra snert til et oppgjør som sjelden trenger mer krydder. En av idrettens absolutt klassiske dramaer spilles ut på Camp Nou i Barcelona i kveld.

SKJEBNEKAMP: Både Fabio Capello og Frank Rijkaard sitter løst i sjefsstolen med tap i kveld. Real Madrid og Barcelona møtes på Camp Nou i Barcelona. Foto: SCANPIX
SKJEBNEKAMP: Både Fabio Capello og Frank Rijkaard sitter løst i sjefsstolen med tap i kveld. Real Madrid og Barcelona møtes på Camp Nou i Barcelona. Foto: SCANPIX Vis mer

Som alltid før, er det ikke bare tre poeng som står på spill. Hver kamp mellom de to spanske gigantene handler om følelser, historie, politikk og drama.

«Madrid, Madrid - dere er noen rasshøl. Hyll mestrene», skrek Barcelonas toppscorer Samuel Eto\'o til 100 000 fans i gullrus hjemme på Camp Nou i mai for to år siden. Klubben hadde vunnet sitt første seriemesterskap siden 1999. Riktignok beklaget kameruneren og eks-Real Madrid-spilleren utsagnet dagen etter. Men hvem husker det?

Fiedlighetene går mye lenger tilbake, og har hatt en muye mørkere historisk bakgrunn. Real Madrid var laget til diktatoren Franco. Han ville ha nasjonal enhet. Barcelona har vært katalanernes landslag, med krav om uavhengighet.

Seinsommeren 1936 ble FC Barcelonas president, sosialisten Josep Sunyol, fanget henrettet av Franco-soldater på en fjellvei utenfor Madrid. I en uttalelse fra en militærtribunal tre år seinere ble det lagt vekt på Sunyols politiske sympatier.

I tillegg het det: «For en tid var han president i Barcelona fotballklubb, og var ansvarlig for den klare antispanske-linjen som klubben hadde lagt seg på.»

Senere har konflikten vært både poltisk og sportslig, med hard kamp om titler og talenter. Et nylig eksempel på hvor bittert det kan gå for seg, så man i 2002, da Luis Figo, lenge en favoritt i «Barca» gikk til Real.

Under sin første kamp som «fiende» på Barcelonas hjemmebane Camp Nou, ble Figo møtt med et haggel av golfballer, flasker, mobiltelefoner og et grisehode. Inget tilgitt, alt tillatt.

Det sier det meste om hvor utrolig det var da Ronaldinho ble klappet av banen etter Barcelonas 3-0 seier i Madrid i fjor. Barcelonas islending Eidur Gudjohnsen håper på en reprise av den kampen, og ser fram til basketaket.

- Dette er årets største kamp, og en flott mulighet til å reise oss, sier han til Sky Sports.

Krangler, henrettelser og grisehoder
ETO\'Os TALE: Barcelonas Samuel Eto\'o feirer her sist sesongs ligagull med følgende ord til fansen: «Madrid, Madrid - dere er noen rasshøl - Hyll mestrene». Eto\'o gjentok dette seks ganger foran 100 000 tilskuere - og måtte beklage dagen etter.
VELKOMST: Barca-fansen var tydelige i hva de mente om Luis Figo da han kom tilbake til Camp Nou som Real Madrid-spiller i november 2002.