REFSET MEDIENE: Sveriges trener Torbjörn Klingvall angrep i går svenske journalister for å drive spillerne hans til tårer. Jentene selv mener de griner fordi de er skuffet over egen innsats, og at de er vant til å takle mediene. Foto: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX
REFSET MEDIENE: Sveriges trener Torbjörn Klingvall angrep i går svenske journalister for å drive spillerne hans til tårer. Jentene selv mener de griner fordi de er skuffet over egen innsats, og at de er vant til å takle mediene. Foto: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIXVis mer

Krangler med treneren om hvorfor de griner

De svenske jentene føler seg misforstått.


(Dagbladet): Sveriges håp om semifinalespill i håndball-EM forsvant med tapet mot Norge i går.

Det kom neppe som noe sjokk på noen i Sverige, der man visste at det ville bli tøft mot den norske gullmaskinen.

Derimot var det mange svenske journalister som ble stående og måpe da landslagssjef Torbjörn Klingvall gikk til angrep på mediene, som han mente drev spillerne hans til tårer.

Klingvall, som bor i Porsgrunn og ble trener for de svenske håndballjentene i høst, fikk spørsmål fra Dagens Nyheter om jobben er like morsom som han trodde. Det var da tiraden kom:

- Jeg liker ikke alt rundt omkring som ikke har med sporten å gjøre, jeg synes ikke det er noe moro. Jeg opplever at det er så mye i informasjons- og kommunikasjonssystemene som er skadelig for mennesker, jeg synes det er forferdelig, sa Klingvall.

- De griner jo Og da han ble bedt om å forklare hva han mente:

- Jeg sikter til journalister. Jeg synes det er forferdelig det som skrives og sies. Jeg er ikke vant med dette, sier Klingvall.

Han fortalte det svenske pressekorpset at spillerne gråter på grunn av kritikk i media.

- Vi må slukke branner hele tida. Spillerne har det jo dårlig, det er klart de har det. De griner jo. De sier de ikke leser (hva mediene skriver), men de leser jo alt. Det har vært en lærepenge for meg, sier Klingvall ifølge Expressen.

Men spillerne selv har en helt annen oppfatning av saken enn Klingvall.

- Vi vil ikke framstå som noen pyser, for det er vi ikke, sier kantspiller Hanna Fogelström, en av de som har fått kritikk i de svenske mediene.

Spillerne uenig Stjernespillerne Isabelle Gulldén og Linnea Torstensson tror Klingvall rett og slett feiltolker årsakene til at det triller noen tårer fra de svenske spillerne når det går dårlig.

UENIGE: Isabelle Gulldén (t.v.) og Hanna Fogelström mener treneren misforstår grunnen til at spillerne tar til tårene etter en dårlig kamp. Foto: JANERIK HENRIKSON / NTB SCANPIX
UENIGE: Isabelle Gulldén (t.v.) og Hanna Fogelström mener treneren misforstår grunnen til at spillerne tar til tårene etter en dårlig kamp. Foto: JANERIK HENRIKSON / NTB SCANPIX Vis mer

- Da ser vi forskjellig på saken. Vi er vant med å ha media rundt oss. Det er en del av spillet. Dere skriver det dere oppfatter, og vi har ofte en annen oppfatning, sier Torstensson ifølge Aftonbladet.

- Sa han at vi griner? Jeg er vel blind, jeg tenker ikke på sånt. Man får vel la være å lese det, da. Jeg vet ikke hva som har blitt skrevet som kan gjøre at noen griner. Jeg synes ikke det har vært så negativt, sier Gulldén ifølge Expressen.

Spillerne tror Klingvall mistolker forskjellen på menn og kvinner.

- Jeg tror alle på laget er enige om at man blir lei seg over egen innsats om man har spilt dårlig uansett om noen skriver om det, sier Fogelström.

- Jeg tror ikke at det skyldes media, jenter er jenter. Jenter er følsomme, og spiller man ikke bra så er det mer tårer i stedet for å bli forbanna og sparke i dører, som gutta kanskje gjør. Det er man ikke vant med når man ikke har trent jenter, sier Gulldén.

Klingvall har trent herrelagene til Urædd, Kragerø, Sandefjord og trener nå førstedivisjonslaget Falk Horten ved siden av jobben som svensk landslagssjef. Men han har også trent damelaget til Gjerpen mellom 2008 og 2011.

Seint i går kveld tok spillerne opp saken med sin nye landslagssjef, og Klingvall beklaget overfor laget at han hadde sagt det han hadde.

- Da vi tok det opp, virket det som han forsto og sa «jeg har gjort en tabbe og jeg ber om unnskyldning for det». Og det er greit, alle kan gjøre feil, sier Fogelström.