Kranglet seg opp på tribunen

Hickersberger og Löw stjal fotballfesten.

• Østerrike-Tyskland 0-1 (0-0)

(Dagbladet.no): Østerrike er Tysklands fotballspillende lillebror, og som i brødreforhold, flest er evinnelig småkrangling obligatorisk.

Man forventer imidlertid at de mest ansvarlige og minst kranglevorne hodene befinner seg på sidelinjen når landene møtes til kamp. 

Det så ikke ut tilfelle på Ernst Happel i Wien, arenaen som bærer navnet til en av Europas største trenerlegender.

Oppførselen til østerrikes nåværende landslagssjef Josef Hickersberger og hans tyske kollega Joachim Löw like før pause, hadde noe legendarisk over seg den også. Det hører nemlig med til sjeldenhetene at to trenere på dette nivået har klart å pådra seg dommerens vrede samtidig.

Trøstet av Merkel

Opptakten virket noe uklar, men Löw så ut til å irritere seg over Hickersbergers stadige trang til å konfrontere dommer Manuel Mejoto Gonzales med kamplederens avgjørelser.

Ihvertfall var det en synlig irritert Hickersberger som tok turen bort i Tysklands tekniske sone og tok oppstilling skulder ved skulder med Löw.

KRANGLET ÅPENLYST: Josef Hickersberger (t.v.) og Joachim Löw tok naborivaliseringen mellom Østerrike og Tyskland til et nytt nivå på fotballbanen. Se flere bilder fra episoden nederst i artikkelen. Foto: Scanpix
KRANGLET ÅPENLYST: Josef Hickersberger (t.v.) og Joachim Löw tok naborivaliseringen mellom Østerrike og Tyskland til et nytt nivå på fotballbanen. Se flere bilder fra episoden nederst i artikkelen. Foto: Scanpix Vis mer

Det endte naturlig nok i utveksling av noe som definitivt ikke virket som høflighetsfraser, men på tross av advarsler fra både dommer og fjerdedommer fortsatte munnhuggeriet.

Til slutt så dommer Gonzales fra Spania seg nødt til å sende de to kamphanene opp blant sosieteten på VIP-tribunen for nedkjøling av hete topplokk, selv om et forsonende håndtrykk ble utvekslet på vei ut av banen, og de to virket nokså samstemte i sin oppfatning av dommerens avgjørelse.

- Vi er trenere og har rett til å gi direktiver. Vi må få lov til å jobbe i den tekniske sonen. Jeg gikk aldri utenfor den, var Löws kommentar til episoden etter kampen.

En synlig irritert Joachim Löw ble tatt imot av en ventende Angela Merkel, og forbundskansleren var den første landslagssjefen kunne lufte sin misnøye med.

Likevel så irritasjonen over bortvisningen ut til å være glemt da den tyske landslagssjefen kunne feire både perlemål og trepoenger med Merkel, Boris Becker, Franz Beckenbauer, Oliver Bierhoff og Bastian Schweinsteiger for å nevne noen. 

Etter kampen så alle stridigheter ut til å være glemt da Hickersberger og Löw omfavnet hverandre som gode konkurrenter like etter siste fløytestøt, selv om de nok aldri hadde forventet at de skulle takke hverandre for kampen oppe på tribunen.

- Vi har aldri vært borte i en lignende situasjon som dette. Det var en underlig kamp, som begynte normalt. I annenomgang ble det ikke enkelt for verken oss eller Tyskland da trenerne var borte, noe som skapte uro, sier Østerrikes manager Andreas Herzog om kamputviklingen til UEFA.com.

«Per Egil» Ballack

Kranglet seg opp på tribunen

Det skjedde imidlertid ting på banen også, og Michael Ballack viste hvorfor han er «Spielführer» med stor «S» da Tyskland fikk frispark fra 25 meter etter drøyt 50 spilte minutter.

Philipp Lahm og Ballack tok oppstilling, men det var sistnevnte som tok skuddansvar. Kapteinen tok fart og nærmest skjøt gjennom ballen, som steg og steg fra gressmatta i Wien i 114 kilometer i timen.

Som Per Egil Ahlsens udødelige cupfinalscoring på Ullevaal i 1984 stoppet ikke luftferden før ballen laget kremmerhus av nettmaskene der stanga møter tverrliggeren.

En god Jürgen Macho i Østerrikes mål kunne lite annet gjøre enn å betrakte begivenhetene sprellende i horisontalen.

- Målet var sensasjonelt, helt i verdensklasse, skrøt Østerrikes landslagssjef Josef Hickerssberger.

Drømmescoringen var mer enn nok for Tyskland, som med kveldens 1-0 seier møter Portugal til kvartfinale på torsdag i Basel.

Tempo og intensitet

Det ble aldri noen festforestilling målt i scoringer og sjanser på EMs finalearena i Wien, men for en fremvisning i tempo og intensitet, to fellestrekk ved mesterskapet så langt.

Østerrike har dessuten vist seg å være et langt bedre mannskap enn det FIFA-rangeringen gir inntrykk av, selv om det mangler en del på den siste tredjedelen av banen før det blir virkelig farlig.

Alpelandet har imidlertid tatt i bruk høydetrening som en del av oppladningen til mesterskapet, og at østerrikerne orker mye, fikk Tyskland erfare.

Langt mer meritterte tyskere fikk også merke at naboene i sør har nok av muskler og duellkraft, og det gikk til tider hardt for seg med susende taklinger og voldsom luftkriging.

- Defensivt var vi fremragende organisert og spilte bra. Dessverre lyktes vi ikke slik vi ønsket framover, sa Hickersberger om eget lags innsats mot storebror Tyskland.

Gomez gigantbrøler

Tyskland, på sin side, hadde imidlertid nok av muligheter både før og etter Ballacks fulltreffer, men det skulle bli med en enslig scoring for mannskap som ikke har overbevist all verden innledningsvis.

Men det er et likevel unektelig faktum: Tyskland er videre, og laget har en egen evne til å holde dampen oppe utover i lange mesterskap.

Det er imidlertid ikke nok til å bortforklare Mario Gomez\' ufattelige bomskudd etter bare få minutter.

Miroslav Klose skar inn i feltet og vendte elegant bort oppasseren før han uegoistisk serverte en fiks og ferdigscoret pasning til spissmakkeren som umarkert stod på to meter.

Men i stedet for å vise fram en nese for mål som på klubblaget Stuttgart, ble Gomez grepet av stundens alvor og skjøt i stedet ballen rett opp i luften.

Østerrikes György Garics stormet til og fikk ballen unna med bakhodet foran en passiv Gomez.

Klose skulle også få sine muligheter til å tegne seg på scoringslisten for første gang i mesterskapet, og toppscorer Lukas Podolski fikk også luftet storslegga ved et par anledninger.

Spørsmålet er vel om Tyskland ikke ble snytt for enda en scoring da Philipp Lahm løp igjennom det østerriske forsvaret, ble frispilt og ekspederte ballen videre til en umarkert Klose, bare for å se at angrepet ble avvinket for en tvilsom offside.

Innbytter Oliver Neuville burde også figurert i de offisielle statistikkene over målscorere med en gigantmulighet etter et langt Lehmann-utkast på overtid.  

- Vi var under enormt press i dag, så jeg er fornøyd med det vi gjorde. Målet var veldig viktig, og jeg satte pris på at alle spillerne underordnet seg laget. Jeg så ingen klare målsjanser for Østerrike, var «Jogi» Löws oppsummering av kampen som sendte Tyskland til kvartfinalen. 

• Se alle grupper, kamper og resultater HER! 

STJERNETREFF: Michael Ballacks frispark var av den utagbare sorten, og sikret tysk avansement til kvartfinalen mot Portugal.