GAMLE RIVALER:  Arsenal og Arsene Wenger tar imot Chelsea og José Mourinho på Emirates i kveld. Managerne har ikke møtt hverandre i kamp siden 2007, men historien mellom de to er ganske innholdsrik. FOTO: REUTERS / Dylan Martinez
GAMLE RIVALER: Arsenal og Arsene Wenger tar imot Chelsea og José Mourinho på Emirates i kveld. Managerne har ikke møtt hverandre i kamp siden 2007, men historien mellom de to er ganske innholdsrik. FOTO: REUTERS / Dylan MartinezVis mer

Krangling, julekort-trøbbel og forsoning

Historien mellom Wenger og Mourinho inneholder litt av hvert.

Følg Arsenal-Chelsea og resten av ligacupen i vårt livestudio fra klokka 2045!

(Dagbladet): Alt ligger til rette for en skikkelig fotball-godbit i kveld, når Arsenal tar imot London-rival Chelsea på Emirates i ligacupens fjerde runde.

Dette blir første gang Arsene Wenger og José Mourinho står ansikt til ansikt siden 1-1-oppgjøret i Premier League 6. mai 2007.

Tidligere oppgjør mellom to av Fotball-Englands største manager-ikoner, har vært preget av mye munnhuggeri og offentlig krangel.

En krangel som startet i mars 2005, da Mourinho og daværende Chelsea-formann Peter Kenyon innledet samtaler med Ashley Cole og spillerens agent, uten Arsenals tillatelse. Wenger krevde at det ble iverksatt etterforskning, noe som også ble gjennomført. Det hele endte til slutt med at både Chelsea, Cole og Mourinho ble påført saftige bøter, før sistnevnte signerte for Chelsea før overgangsvinduet stengte i september året etter.

- En kikker I oktober samme år, hånet Mourinho Arsenals dårlige sesongstart og kalte Wenger for en så kalt «voyeur», noe som ifølge den franske ordboka bisart nok betyr «En person som får seksuell tilfredsstillelse gjennom å observere nakenhet eller seksuelle aktiviteter hos andre, fra et hemmelig utkikkspunkt». 

- Jeg tror han er en av disse folkene som er kikkere. Han liker å se på andre folk. Det er noen som har et teleskop hjemme hos seg, for å se hva som skjer i andre familier. Han må være en av dem. Å være en «voyeur» er en sykdom, sa Mourinho den gang til The Guardian.

Kranglet om julekort (!) I tiden som fulgte med Mourinho i sjefsstolen på Stamford Bridge, fortsatte den psykologiske og verbale krigføringen mellom de to, og bare en snau måned etter «voyeur»- uttalelsene, anklaget Wenger Chelsea-manageren for å være dum.

Den karismatiske portugiseren svarte så med å si at Chelsea hadde samlet en 120 sider lang liste med kommentarer som Wenger hadde slengt i retning blåtrøyene det siste året, og truet med å sende de inn til fotballmyndighetene om franskmannen fortsatte i samme spor.

Som om ikke det var nok, eskalerte kranglingen til nye høyder i desember samme år, da Mourinho nektet å ta Wenger i hånden etter en Premier League-kamp på gamle Highbury.

Chelsea-manageren hadde i forkant sendt ut julekort til samtlige managere i ligaen, men på Wengers kort skal det ha stått en personlig beklagelse for «voyeur»-uttalelsene, og at han var veldig lei seg dersom han hadde såret franskmannen.

Da de ankom Highbury på kampdagen, skal Chelsea så ha blitt kontaktet av en ansatt i Arsenal, som ville vite om klubbens offisielle kort virkelig var skrevet av manageren personlig. Mourinho reagerte på det hele med å bli rasende fordi noen våget å betvile hans gode intensjoner overfor Wenger.

- En hyggelig mann Ettersom Mourinho har tilbrakt de fem siste årene i henholdsvis Inter og Real Madrid, har de gamle kranglefantene naturlig nok vært fra hverandre en god stund.

 OVERGANGSBRÅK:  José Mourinho satte sinnene i kok hos Arsene Wenger, da portugiseren og tidligere Chelsea-formann Peter Kenyon innledet samtaler med den engelske landslagsbacken på ulovlig vis i 2005. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
OVERGANGSBRÅK: José Mourinho satte sinnene i kok hos Arsene Wenger, da portugiseren og tidligere Chelsea-formann Peter Kenyon innledet samtaler med den engelske landslagsbacken på ulovlig vis i 2005. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Vis mer

I et intervju med The Mirror i slutten av juli tidligere i år, hevdet «The Special One» at stridsøksen med Wenger er begravet for godt, og at det ikke kom til å oppstå noen som helst problemer mellom de to denne sesongen.

- Arsene Wenger er en hyggelig mann. Jeg fikk mye bedre muligheter til å møte han da jeg dro fra England. Vi møttes blant annet under EM og VM, hvor vi spiste middag sammen. Vi dro ut med andre trenere, og det var en hyggelig og god atmosfære. Jeg snakket med han om fotball, og likte det veldig godt, sa Mourinho.

Aldri slått Chelsea under Mourinho Den begravde stridsøksen til tross; det er mye prestisje som står på spill når lagene løper ut på Emirates-matta klokka 2045 i kveld.

Arsene Wenger har nemlig aldri slått Chelsea med Mourinho ved roret, og står med fire tap og fire uavgjort mot byrivalen siden managerne møttes for første gang i Charity Shield i 2005.

Til kveldens storoppgjør må mannen med den svarte boblefrakken klare seg uten både Mikel Arteta (som er suspendert etter det røde kortet mot Crystal Palace lørdag, journ.anm.), samt skadde Theo Walcott, Yaya Sanogo, Lukas Podolski, Alex Oxlade-Chamberlain og Abou Diabyaget, men laget som i øyeblikket topper Premier League, vil nok likevel klare å stille et slagkraftig mannskap.

Mourinho på sin side, har på forhånd varslet at han vil hvile flere av spillerne som startet i søndagens 2-1-seier mot Manchester City, noe som åpner for at både David Luiz, Demba Ba, Michael Essien, Kevin de Bruyne og keeper Mark Schwarzer kan få en plass i startelleveren for de blå.

 TIL BESVÆR:  Julekort er i utgangspunktet en svært så hyggelig greie, men ikke for Arsene Wenger og José Mourinho. FOTO: Anita Arntzen, Dagbladet
TIL BESVÆR: Julekort er i utgangspunktet en svært så hyggelig greie, men ikke for Arsene Wenger og José Mourinho. FOTO: Anita Arntzen, Dagbladet Vis mer