Kravet som truer Northugs landslagsframtid

Sterk misnøye i skitinget.

GARDERMOEN (Dagbladet): Seint i går kveld ble de to partene enige om en avtale. Rundt halv tolv sendte «Team Northug» en skisse til Skiforbundet.

Skistyret skal etter det Dagbladet kjenner til være lite fornøyd med de nye datoene, men firet på kravene for å sikre at Northug ble med.

Avtalen gjør at han er landslagsløper til og med NM del 2 på Harstad palmehelga.

-  Skistyret ga sin tilslutning til skissen. Det har dukket opp enkelte elementer i ettertid som gjorde at vi måtte forhandle på nytt, men det løste seg i går kveld, sier generalsekretær i Skiforbundet, Stein Opsal, til Dagbladet.

Sterk misnøye Men selv om Skistyret ga sin velsignelse i går, skal det etter det Dagbladet kjenner til være sterk misnøye til Petter Northugs avtaler og forhandlinger de siste åra.

Til og med seint i går kveld satt det langt inne å fire på kravene.

Under forhandlingene lørdag kveld var styret svært involvert og nølende. Da Northug-leiren kom med et forslag rundt halv tolv måtte styret velsigne planen før avtalen ble spikret.

Styret er opptatt av fellesskapet, og blant annet at Petter ikke stiller opp på noe i landslagets regi skal vekke oppsikt og frustrasjon i tinget.

Nytt reglement Det er også derfor de fra og med neste sesong har innstilt helt nye regler som kan velte landslagsplanene for Northug i all framtid.

I hvert fall så lenge han er bundet til matvarekjeden Coop, som er i direkte konkurranse med Spar.

-  Det kommer ny praktisering av reglene. Det er en landslagsavtale og  en representasjonsavtale. Den første er for dem som blir tatt ut i april og skal vare til første mai første år (Den som er aktuell for Northug journ.anm.), sier landslagssjef Åge Skinstad.

Han fortsetter:

 MØTTE PRESSEN:  Genralsekretærene i skiforbundet Stein Opsal og landslagssjef Åge Skinstad møtte pressen på Gardermoen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Genralsekretærene i skiforbundet Stein Opsal og landslagssjef Åge Skinstad møtte pressen på Gardermoen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Neste år har skistyret med støtte av tinget bestemt at de som blir tatt ut til laget i april 2015 har to muligheter. De kan takke ja eller nei. Takker du nei, takker du nei til verdenscupdeltakelse sesongen 15-16.

Det gjør at det i prinsippet er umulig for Northug å fortsette samarbeidet med Coop hvis han vil være landslagsløper.

Kommer dere til å godta noen bakveier? For eksempel at Northug, som er god nok til å bli tilbudt landslagsplass, får være representasjonsløper?

- Det har vi ikke vurdert.  Nå er vi glad for at han er tilgjengelig nå. Vi kommer til å snakke mye med Petter ut over og finne ut hva han ønsker. Frivillighet er viktig, det er ingen som skal tvinges til å gjøre noen ting, og jeg synes ikke det er et nederlag om Petter sier han vil satse på langløpskarusellen. Det blir spennende å se, sier Skinstad.

Ikke diskutert avtale Petter Northug forhandlet fram en ny avtale med matvarekjeden Coop før denne sesongen. Den binder 28-åringen til kjeden i to nye år.

I prinsippet er det umulig å fortsette samarbeidet i 15-16 hvis Northug skal være landslagsløper,

Er det aktuelt å gå ut av avtalen?

- Det jeg tror er ekstremt viktig, er at vi har 100 prosent fokus på den sesongen vi er i nå, at det hele tida er det neste rennet som er det viktigste. Det er kun der fokuset er. Vi har ikke i det hele tatt diskutert noe utover 2014/2015-sesongen, sier 28-åringens manager Are Sørum Langås til Dagbladet.

 STILLE OM FRAMTIDA:  AManager Are Sørum Langås og Petter Northug vil ikke snakke om framtida etter denen sesongen. Foto: Bjørn Langsem.
STILLE OM FRAMTIDA: AManager Are Sørum Langås og Petter Northug vil ikke snakke om framtida etter denen sesongen. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer