Kreftalarm om kunstgress

Aafk ikke bekymret.

(Dagbladet.no): Kunsgressbaner er på full fart inn i fotballen. I Sverige slår Kemikalieinspektionen (Kemi) alarm, skriver Expressen.

Kemi tror det kunstige underlaget kan inneholde kreftframkallende stoffer. De frykter gummikulene inne i gresset, som ofte består av oppmalte gummidekk med giftig innhold.

Slikt finnes ikke i Ålesund, der Color Line Stadium ble åpnet i vår.

- Kulene på vårt kunstgress er ikke framstilt av bildekk, sier Aafk-leder Henrik Hoff til Dagbladet.no.

Det bekrefter også leverandøren av kunstgresset, Bresco i Molde. Samme materiale ble brukt både på Color Line Stadion og i Østfoldhallen.

- Vi har brukt plastkuler som er helt rene. De er ikke framstilt fra gjenbruk, sier Brescos Ivar Kaspersen til Dagbladet.no

I Sverige bruker tre toppklubber kunstig gress: Elfsborg, Gif Sundsvall og Gefle. Der er det ikke avklart om underlaget inneholder PAH-oljer og metaller som kan sive ut fra oppmalte bildekk.

- Vi holder på å utrede konsekvensene av kunstgress, og er i innledningen av arbeidet. Vi gjør dette etter ønske fra kommuner og andre som vil vite hva kunstgresset består av, sier Christina Rudin Snöbohm i Kemi.

IKKE OPPMALTE GUMMIDEKK: Aalesunds nye stadion inneholder ikke den type gummikuler som svenske forskere frykter. Foto. Scanpix/Ap
IKKE OPPMALTE GUMMIDEKK: Aalesunds nye stadion inneholder ikke den type gummikuler som svenske forskere frykter. Foto. Scanpix/Ap Vis mer

Snøbohm advarer mot å svelge gummikuler, og mot bruk av kunstgress i regnvær.

IKKE BEKYMRET: Aafk-leder Henrik Hoff og leverandøren Bresco avkrefter at gummidekk utgjør kulene på Color Line Stadion.