FLUOR I SKISMØRING

- Kreftdøden kan skyldes fluorsmøring

Legene som behandlet «langrennsmammaen» Toril Stokkebø for nyrekreft, er åpne for at fluorsmøring kan ha vært årsak eller ha bidratt til den dødelige sykdommen.

DØDE AV KREFT: Langrennsmammaen Toril Stokkebø var selv overbevist om at de mange og lange øktene med giftig fluor i smørebua var årsak til kreften som tok livet av henne i 2016, bare 49 år gammel. Foto: Privat
DØDE AV KREFT: Langrennsmammaen Toril Stokkebø var selv overbevist om at de mange og lange øktene med giftig fluor i smørebua var årsak til kreften som tok livet av henne i 2016, bare 49 år gammel. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dagens utgave av «Magasinet» bringer vi historien om skimammaen Toril Stokkebø. Hun var selv overbevist om at de mange og lange øktene med giftig fluor i smørebua var årsak til kreften som tok livet av henne i 2016, bare 49 år gammel.

Legene hennes forteller nå for første gang at de er åpne for at hun kan ha hatt rett. Internasjonal forskning tyder også på at stoffene hun ble utsatt for kan være kreftframkallende.

Men ingen kan si sikkert akkurat hva som førte til kreft hos Toril Stokkebø. Årsaken til kreft er nesten alltid sammensatt.

Overlege Bjørn Brennhovd, merittert urolog og kirurg, opererte Stokkebø for nyrekreft på Radiumhospitalet tidlig i sykdomsløpet. Han husker Stokkebøs sak godt.

- Jeg husker at det var en sprek kvinne som var aktiv i skiidretten som fikk påvist nyrekreft. Hun ble operert, og det gikk helt greit. Så fikk hun disse merkelige, uvanlige symptomene noen uker senere, med hoste og tungpust, som man ikke forbinder med nyrekreft. Det tok tid før man skjønte sammenhengen.

Stokkebø fikk påvist spredning av nyrekreften til lungene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.