-  Kreftene tok aldri slutt

Gunn-Rita Dahle vant gårsdagens VM i maraton-terrengsykling i Østerrike med en enorm margin: 20 minutter!

31-åringen unnagjorde den 106 kilometer lange løypa i Bad Goisern på omlag fem og en halv time. Gunn-Rita hadde god tid til å dusje, skifte og ta seg ei brødskive før neste jente kom over fjellet. En seiersmargin på 20 minutter er smått utrolig.

-  Dette er helt fantastisk. Jeg har aldri syklet maraton før, så jeg er litt overrasket. Selv om jeg hadde håpet å bli blant de tre beste, hadde jeg ikke trodd at jeg skulle være så suveren, sier Gunn-Rita Dahle til Dagbladet etter den overlegne VM-triumfen.

-  Skremmende fort

Klisjeen «alt stemte» har sjelden vært mer fristende å bruke. Stavangerjenta gikk ut i hundre, og etter de tøffe bakkene i begynnelsen av løpet, hadde hun opparbeidet seg en luke til resten av verdenseliten. En luke som var blitt til et uendelig stort 20-minutters hull ved målpassering.

FAKTA

Gunn-Rita Dahle

Født: 10. februar 1973
Bosted: Stavanger
Høyde: 173 cm
Vekt: 62 kg
Status: Samboer med trener Kenneth Flesjå.
Lag: Merida (Tyskland)
Verdenscupdebut: 1995
Meritter: VM-gull (2002, maraton 2004), EM-gull (2002 og 2003), 5 NM-gull, 4 nordiske mesterskap, 15 verdenscupseirer. Verdenscupvinner i 2003 og 2004.
Ranket som verdens beste terrengsyklist i juli (av UCI) med 1783 poeng.

En ørliten sammenlikning: Hadde Gunn-Ritas løp vært en femmil på ski, ville hun vunnet med om lag 10 minutter.

-  Kreftene tok bare aldri slutt. Sykkelen var perfekt, og beina var sterke. Det gikk skremmende fort hele veien, sier verdensmesteren.

Det sinnssyke VM-løpet viser hvorfor mange regner henne som et av Norges største gullhåp i OL.

Forhåpentligvis ble også OL-konkurrentene skremt av Gunn-Ritas maktdemonstrasjon i går.

-  Å vinne såpass klart er en deilig følelse. Det gir selvtillit, og jeg håper det jeg viste i dag gjør at de andre OL-syklistene skjelver litt i buksa, sier Gunn-Rita, som også vant årets verdenscup.

-   Du seiler opp som OL-favoritt nå?

-  Ja, de sier så. Jeg kan bare gjøre mitt beste framover, men slik det ser ut nå, er jeg i rute. Og vel så det.

-  Tenker du mye på OL?

-  Akkurat nå er jeg bare utrolig glad for at jeg ble verdensmester. Den tittelen kan ingen ta fra meg. Når det gjelder OL, tenker nok dere journalister mer på det enn meg. Men klart; OL er stort, og jeg gleder meg veldig, sier Dahle.

Endelig hjem

Det norske sykkelhåpet har et travelt program før OL i Aten, med blant annet NM i Asker neste helg, landeveisritt i Tyskland, og EM i Polen. Sammen med trener og samboer Kenneth Flesjå reiser Gunn-Rita i dag til Norge for å delta i nordisk hjemme på Sola. Et kjærkomment avbrekk etter to måneder på reisefot.

-  Nå har jeg vært lenge på loffen. Det skal bli veldig godt å komme hjem en tur, sier en lykkelig Gunn-Rita Dahle.

LYKKELIG: Gunn-Rita Dahle dro til maraton-VM med håp om å komme på pallen. Hun vant med 20 minutter. Favorittstempelet foran OL blir ikke akkurat mindre av slikt.