SPORBART I ÅREVIS: Her viser bilder fra det spanske politiet et enormt beslag av EPO. Nå hevder en spansk kreftlege at han kan spore bruk i mange år etterpå, og dermed også avsløre dopingmisburkende idrettsutøvere.Foto: AFP / HO/ SPANISH GUARDIA CIVIL/ NTB Scanpix
SPORBART I ÅREVIS: Her viser bilder fra det spanske politiet et enormt beslag av EPO. Nå hevder en spansk kreftlege at han kan spore bruk i mange år etterpå, og dermed også avsløre dopingmisburkende idrettsutøvere.Foto: AFP / HO/ SPANISH GUARDIA CIVIL/ NTB ScanpixVis mer

Kreftlege mener han kan spore doping i cellene årevis etter inntak

Kan revolusjonere dopingjakten.

(Dagbladet): Spania skal etter ryktene ha vært sjanseløse i kampen om å få OL til Madrid i 2020 fordi deres antidopingarbeid er nærmest ikke-eksisterende. For en organisasjon som avhenger av å ha et ferniss av tillit rundt antidopingarbeidet, er det avgjørende at framtidige vertsnasjoner i hvert fall er på banen i dette arbeidet.

Derfor skal også Tyrkia ha vært sjanseløse på det samme OL-et i 2020, og Tokyo endte som arrangør.

Men nå har spanjolene fått sine aller beste medisinske menn på banen i et forsøk på å gjøre noe med dette. Nederlaget om offentligheten rundt Fuentes-saken skal nå vendes til spansk tilstedeværelse i frontlinja i kampen.

Derfor skal den nye IOC-sjefen Thomas Bach besøke Madrid og Spanias nasjonale olympiske komité for å høre doktor Cristobal Belda-Iniesta forelese om sine funn som kreftlege, skriver CyclingNews.

Genetisk minne
Kreftlegen Belda-Iniesta er mest kjent for å være det spanske golfikonet Seve Ballesteros behandlende lege, men har nå engasjert seg voldsomt i antidopingkampen.

På en konferanse i Madrid skal han ha lagt fram en metode som gjør at dopingpreparater som EPO og veksthormoner, som man vanskelig klarer å avsløre ved hjelp av tradisjonelle antidopingprøver, kan avsløres ved hjelp av kroppens egne celler.

Ifølge Belda-Iniesta forblir sporene av dopingen i kroppens eget genetiske minne i opptil fem år.

- Alle disse preparatene er godt kjent av kroppen, og dermed også av meg, sier Belda-Iniesta til den spanske avisa El Páis ifølge CyclingNews.

Eksperimentelt
Grunnen skal være den formidable veksten cellene får av blant annet EPO-bruk. Ifølge legen vokser enkelte celler opptil 900 ganger så raskt med EPO som uten, og det i seg selv endrer hele cellestrukturen. Disse endringene mener han altså å kunen spore i mange år etter at eventuelle dopinsyndere har tatt sin siste dose.

- Dette er eksperimentelt fordi det finnes ikke epidemologiske studier som bekrefter dette, men den vitenskapelige begrunnelsen er enkel. Hver eneste celle har brukt millioner av år på å utvikle seg. Når vi endrer en av dem med legemidler, endrer vi alle, fordi de henger sammen alle sammen, sier Belda-Iniesta.

Likevel er det altså håndfast nok til at IOC-sjefen sjøl tar seg tid til å høre på hva han har å si om saken.