FØLELSER: Gerhard Heiberg (76) ser for seg et meget følelsesladd øyeblikk, tårer og kjære minner fredag. Da tennes ungdoms-OL-ilden av prinsesse Ingrid Alexandra (12).Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
FØLELSER: Gerhard Heiberg (76) ser for seg et meget følelsesladd øyeblikk, tårer og kjære minner fredag. Da tennes ungdoms-OL-ilden av prinsesse Ingrid Alexandra (12).Foto: Jon Eeg / NTB scanpixVis mer

Kreftsyk Heiberg klar for rørende OL-stund: - Jeg kommer til å ha tårer i øynene

Ser for seg et følelsesladd øyeblikk.

Gerhard Heiberg (76) ser for seg et meget følelsesladd øyeblikk, tårer og kjære minner fredag. Da tennes ungdoms-OL-ilden av prinsesse Ingrid Alexandra (12).

Det skjer på dagen 22 år etter åpningen av Lillehammers 1994-leker. - Jeg kommer nok til å ha tårer i øynene og skjelve litt. Jeg vil tenke tilbake til 1994. Det var helt spesielt og det største jeg har vært med på i OL-sammenheng. Jeg vil nyte, se tilbake og nok ikke være tilsnakkelig akkurat da, sier mangeårig IOC-medlem Heiberg til NTB.

Han var meget sentral under 1994-OL. Det er fortsatt ansett som de mest suksessrike vinterlekene noen gang - tross sprengkulde i to uker.

- 75 av 92 IOC-medlemmer melder at de nå kommer til Lillehammer. Det er nesten uhørt mange, men viser også hvilken voldsom posisjon Lillehammer har i olympisk historie, sier Heiberg.

Tøft Etter uvanlig høye temperaturer og regn den siste tiden, viser værprognosene at det går mot skikkelig vinter i dagene som kommer

Heiberg skal være snaut to uker på Lillehammer. Han er fortsatt under behandling for kreft, men vil absolutt ikke gå glipp av ungdoms-OL.

- Jeg har sagt til legen at jeg får holde meg oppe de neste tolv dagene. Så får jeg heller klappe sammen etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll Det er gitt en statsgaranti på 232 millioner kroner for ungdoms-OL. - Organisasjonskomiteen har vært meget flink til å holde budsjettene. Vi ser ikke for oss noen negative økonomiske overraskelser etter lekene. Skulle det skje, har vi en ekstra liten reserve.

- IOC skjøt inn 140 millioner kroner. Så er vi meget takknemlig for at Regjeringen og Stortinget bidro med resten, sier Heiberg.

Tregt - Har IOC slitt med å få fart på ungdoms-OL?

- Ja, det var en litt trang start. Det var en kraftig diskusjon om dette. Dette er på mange måter et eksperiment, og IOC er åpne for synspunkter om konseptet ungdoms-OL. Vi skal teste ut noen ny ting på Lillehammer. Det er IOC glad for, sier Heiberg.

Det første U-OL ble arrangert i 2010 (Singapore). - Vi håper Lillehammer kan overgå de tidligere utgavene av disse lekene.

Siste øvelse i ungdoms-OL går søndag 21. februar. Utøvere i alderen 15 til 18 - av arrangøren kalt «Morgendagens helter» - deltar på Lillehammer.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram