Krenket flere tusen - FIFA begraver skandalen

Norske billetthaier krenket flere tusen fotballfans og brøt norsk lov, hevder Datatilsynet. Men straff får de ikke.

(Dagbladet): I desember fastslo Datatilsynet at det norske billettselskapet Euroteam har krenket flere tusen britiske fotballfans - og brutt fire norske lover.

Bakgrunnen var Dagbladets avsløring av billettlister fra fotball-VM på avveie. Listene inneholder sensitive data om 250 000 intetanende billettkjøpere verden over. Avsløringen førte til at britiske datamyndigheter etterforsket saken. Også FIFA åpnet intern etterforskning.

Nå har etterforskningsleder Mick Gorrill ved britiske Information Commissioner (ICO) konkludert.

- Det ser ut til at databasen inneholdene detaljer om de individene som hadde kjøpt billetter til VM i 2006 ble laget i Tyskland. Det ser også ut til at databasen på et tidspunkt ble ulovlig kopiert og havnet i Euroteams besittelse. Ettersom databasen aldri kom til Storbritannia, ble britisk lov aldri brutt. Derfor er det lite vi kan gjøre, sier Gorrill til Dagbladet. 

FIFA begraver saken FIFA sendte i går ut en pressemelding hvor konklusjonene strekkes meget langt.

- Basert på informasjon mottatt fra relevante myndigheter, inkludert ICO og deres standpunkt, er saken avsluttet for FIFA, melder fifa.com.

FIFA tar i klartekst britisk lovs begrensede rekkevidde internasjonalt til inntekt for at intet har skjedd, og at saken er ute av verden.

Går fri ICO mener tysk lov kan være brutt, ettersom databasen ble opprettet der. Nylig ble det gjennomført en razzia mot ti adresser i Tyskland. Datatilsynet er ikke i tvil om norsk lov er brutt - på fire punkter.

LISTENE: Her er et lite utvalg sider fra listene over britiske billettkjøpere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LISTENE: Her er et lite utvalg sider fra listene over britiske billettkjøpere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi mener å har påvist de faktiske forhold. Men selv om Euroteam ikke bestrider at listene befant seg på deres maskiner, kan det være vanskelig å bevise i en straffesak, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet til Dagbladet.

Han viser til at Datatilsynet nå har en utvidet hjemmel, som gir anledning til å ilegge en forretaksstraff. Men det regelverket trådte først i kraft 1. januar 2009. Ettersom lovbruddene fant sted før den tid, kan heller ikke dette virkemidlet benyttes.

Dermed ser det ut til at Euroteam går fri for anklagene.

- Vi er selvsagt bekymret over at en database med detaljer om britiske borgere på ulovlig vis ble gjort tilgjengelig, men vi er ikke i en posisjon som gjør det mulig å reagere overfor Euroteam, sier Gorrill.

- Vi undersøkte saken på oppdrag for britiske myndigheter. Så mest trolig vil vi henlegge saken, sier Aanensen.

- Har tapt omdømme Daglig leder Andreas Gyrre i Euroteam er ikke overrasket over utfallet:
- Vi står fast ved at vi ikke har gjort noe ulovlig, noe dette underbygger. Vi noterer oss at de ikke ønsker å prøve saken for retten, sier Gyrre til Dagbladet.

Han er ikke overbevist om at Datatilsynet har hørt det siste fra Euroteam:
- Vi må vurdere hva vi skal gjøre videre i forhold til vårt omdømmetap, sier han.

Verdt millioner Listene fra VM i 2006 ble solgt av en utro FIFA-tjener til norske svartebørsoperatører. Listene med konfidensiell billettinformasjon ble tilbudt svartebørshaiene for 2,5 euro pr kontakt. Det tilsvarer fem millioner kroner for listene Dagbladet har tilgang til.

Blant personene som har fått sine private data solgt på svartebørs er daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem, alpinstjerna Anja Pärsson og Sveriges eks-statsminister Ingvar Carlsson.

Les alt om billetthaiene og FIFA.