TV-HOCKEY: Målvakt Lars Haugen og de norske hockeyguttas VM-kamper blir sendt på TV2, etter at kanalen klarte å prute prisen på tv-rettighetene kraftig ned. Norge VM-åpner mot Italia i morgen. Her er Haugen i duell med Russlands Alexander Ovetskin under Sotsji-OL. Foto: Julio Cortez / AP / NTB Scanpix
TV-HOCKEY: Målvakt Lars Haugen og de norske hockeyguttas VM-kamper blir sendt på TV2, etter at kanalen klarte å prute prisen på tv-rettighetene kraftig ned. Norge VM-åpner mot Italia i morgen. Her er Haugen i duell med Russlands Alexander Ovetskin under Sotsji-OL. Foto: Julio Cortez / AP / NTB ScanpixVis mer

Krevde 10 mill - fikk 0

TV2 fikk hockey-VM på billigsalg.

(Dagbladet): Det dro ut i tid, men ishockey-VM på norske tv-skjermer ble altså reddet i 12. time. Som alltid var det naturligvis pris det sto på når tv-rettigheter skal selges.

Dagbladet meldte tirsdag at TV2 dagen etter ville offentliggjøre at de hadde kjøpt tv-rettighetene fra C More. Inntil da så det ut til at Unibets nettsendinger ville være eneste måten for nordmenn å se Norges kamper i VM.

Høyt krav
Både NRK og TV2 var i forhandlinger med C More om å overta rettighetene på de norske kampene.

Etter det Dagbladet har kjennskap til, skal C More ha startet på rundt 10 millioner kroner for salg av rettighetene, en prisvurdering som lå skyhøyt over det NRK og TV2 var villig til å betale - og som var årsaken til at begge kanalene først sa nei takk.

Byttehandel
Da C More og TV2 omsider kom til enighet tirsdag kveld, så var prisen - i rene penger - nede i null. Etter det Dagbladet har grunn til å tro, så vil C More i stedet forhandlet seg fram til reklametid på TV2s kanaler, som betaling for hockeyrettighetene.

Altså en ren byttehandel - som ikke koster TV2 noe særlig, men som for C More har en brukbar verdi.

Men vi er likevel langt unna de ti millioner kronene som den C More først krevde for rettighetene.

Gratiskanal
Etter hvert som første dropp i hockey-VM nærmet seg, så begynte C More å få dårlig tid. Ettersom kravene fra Det internasjonale ishockeyforbundet er at Norges kamper - og semifinalene og finalen - skal sendes på fri-tv, så hadde C More i realiteten bare én mulighet, om de skulle forvalte rettighetene selv:

Å sende Norges VM-kamper på den åpne kanalen Canal 9.

Men den kanalen legges ned 1. juni, så det er liten vits å profilere Canal 9 bare dager før den legges ned.

Altså var det desidert beste alternativet for C More å kvitte seg med hockeyrettighetene, selv om det var for en slikk og ingen ting.

- Vi har 20 betal-tv-kanaler å konsentrere oss om, og det er ingen tvil om at TV2 er bedre egnet enn oss til å lage noe bra på hockey-VM på fri-tv, sier C Mores Steinar Brændeland til Dagbladet.

NRK sto klare
NRK var også i dialog med C More den siste tiden før avklaringen forelå. Men de var heller ikke interessert i å betale noe for rettighetene.

- Prisen var for høy i forholdt til hva vi vurderte den til, sier NRKs rettighetssjef for sport, Runar Østmo, til Dagbladet.

- Men vi følte ansvar for å sikre at det ble hockey-VM på norske tv-skjermer. Derfor tilbød vi oss å hjelpe til dersom C More ikke fikk solgt rettighetene.

- Men dere ville ha rettighetene gratis?

- Det ville ikke blitt gratis, uansett. Det ville medført kostnader til produksjon og sendeskjema. Nå endte det opp hos TV2, og det fine er at Norges VM-kamper i ishockey kommer på tv, sier Runar Østmo.