- Krevde at vi satset livet

- Arbeidsgiveren min, Norges Skiforbund, krevde at jeg satset livet for å bli best i verden. Jeg skulle hoppe i fallskjerm, klatre i fjellet, kjøre motorsykkel og turne. Da må også arbeidsgiveren ta den økonomiske konsekvensen av at jeg ble skadd, sier OL- og verdensmester Espen Bredesen (31) til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet om avslaget Bredesen har fått på kravet han har reist mot Gjensidige Forsikring etter den alvorlige nakkeskaden han pådro seg for fem år siden. Da han landet på nakken i Turnhallen i Oslo, var han verdens beste skihopper. Siden har han vært hemmet.

- Til sammen har jeg hatt minst tusen behandlingstimer, og lagt ut mellom 40000 og 50000 kroner privat. I tida etter nakkeskaden har jeg gått glipp av inntekter i millionklassen. Før skaden tjente jeg bra. Siden har inntekten vært heller dårlig, sier Espen Bredesen.

Kritikk

Nå retter han sterk kritikk både mot Skiforbundet og forsikringsselskapet, som i hans øyne har gitt ham falsk trygghet gjennom en verdiløs skilisens.

- Gjensidige solgte Skiforbundet en type forsikring som er veldig viktig for risikoidretter, men som ikke dekket prolaps eller nakkeskader. Skiforbundet aksepterte forsikringen, men informerte ikke oss løperne om manglene i den. Det er dårlig ledelse. Slik saken er nå, går den bare ut over løperen. Ingen tar konsekvensen av det som har skjedd, sier Espen.

- Dekkes ikke

Generalsekretær Bjørn-Ivar Carlsen i Skiforbundet sier til Dagbladet at han skal ha en gjennomgang av lisenssaken med Espens advokat.

- Den type skade som Espen har pådratt seg, dekkes ikke av skilisensen. Skiveskader og prolaps er veldig dyrt å forsikre, og er derfor unntatt. Vi kan ikke ha med alt i en billig forsikring, sier Carlsen om årsaken til at Bredesen nektes erstatning.

Nytt tilbud

For å være bedre gardert framover, har Skiforbundet bedt forsikringsselskapet om et tilbud på lisenser som også innbefatter skiveskader og prolaps.

- Så får vi se hva lisensprisen blir. Når det gjelder Espen Bredesens sak, skal jeg ta en vurdering av den. Skaden hans skjedde før akkorden i Skiforbundet. Da må det også være akkord på en eventuell utbetaling. I praksis vil det si at Espen kan få en erstatning på maksimum seks- sju tusen kroner, sier Carlsen.

BITTER: - Skiforbundet ville vi skulle satse alt. De ga oss falsk trygghet - for skilisensen er verdiløs. Nå må forbundet ta ansvaret, sier OL- og verdensmester <B>Espen Bredesen.</B>