Timo Seppälä i ulykke

Krevde knallhard Sundby-straff. Har ikke sagt noe om Johaug. Årsaken er tragisk: - Han er alvorlig skadet etter en ulykke

Mange har lurt på hvorfor den finske antidopingsjefen ikke har uttalt seg i Therese Johaug-saken. Nå viser det seg at årsaken er en alvorlig skade etter en ulykke.

ALVORLIG SKADET: Den finske antidopingsjefen Timo Seppälä hadde sterke meninger om Norges Skiforbund da Dagbladet møtte ham i sommer. Nå er han alvorlig skadet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALVORLIG SKADET: Den finske antidopingsjefen Timo Seppälä hadde sterke meninger om Norges Skiforbund da Dagbladet møtte ham i sommer. Nå er han alvorlig skadet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den finske antidopingsjefen Timo Seppälä gikk hardt ut mot Norges Skiforbund og Martin Johnsrud Sundby i et intervju med Dagbladet i sommer. Han hevdet at salbutamol har en anabol-liknende effekt og krevde hardere Sundby-straff, noe som kontrasterte forskningen og konsensusen som forfektet at det ikke har prestasjonsfremmende effekt.

Da Dagbladet møtte Seppälä i Helsinki, var han sterk kritisk til den norske holdningen til bruk av astmamedisiner. Han oppfordret det internasjonale antidopingbyrået (WADA) til å granske idretten i blant annet Norge. I ettertid har et granskingsutvalg blitt opprettet av Norges Skiforbund.

Siden den prosessen startet, har Therese Johaug testet positivt på doping. Mange forventet at Seppäläs kritikk mot norsk langrenn ville eskalere. I stedet har den finske antidopingsjefen vært helt stille. For mange, spesielt i Finland, har det vært et mysterium.

- Stygt fall og stor operasjon

Nå viser det seg at årsaken til Seppäläs overraskende stillhet er tragisk. Den finske antidopingsjefen har blitt alvorlig skadet i ryggmargen etter en ulykke. Det bekrefter den finske langrennseksperten Pekka Holopainen til Dagbladet.

- Ja, han er skadet. Og ja, det er årsaken til at han ikke har sagt noe i Johaug-saken. Vi fikk akkurat vite det, sier Holopainen til Dagbladet.

- Hva skjedde i ulykken?

- Han falt stygt og var gjennom en stor operasjon. Vi har blitt informert om at han er under rehabilitering, svarer han.

- Han har slitt med ryggen lenge. Nå sier rapportene at han har det veldig vondt, forteller han.

Så kommer han med en deprimerende melding:

- Vi er ikke veldig optimistiske på hans vegne, sier Holopainen.

Ingen granskingsavgjørelse i 2016

Når det gjelder granskingsutvalget, vil vi neppe få vite noe i 2016. Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen, sier i dag følgende til Dagbladet om den prosessen.

- Granskingsutvalget er godt i gang med arbeidet. Utvalget har sagt at de ser for seg at de tidligst kan ha en innstilling først på nyåret, informerer Skogstad til Dagbladet.

Mens det finske antidopingbyrået har vært kritisk mot norsk langrenn, kom Matt X. Richardson, avdelingssjef i Svensk Antidoping, tirsdag Dagbladet med en forklaring som forklarte hvorfor testfrekvensen av Therese Johaug er naturlig.

- Bare fordi man er best i verden, betyr ikke det at man har høyest risiko for å være dopet. Rent historisk har vi sett at det finnes høyere risiko når man er på vei inn i eliteidrett, for eksempel fra junior- til seniornivå, eller fra amatør til proffer, sa Richardsson til Dagbladet.

- Da prioriteres ofte denne utøverkategorien, mens de som allerede har vært på høyt nivå lenge, ofte har lavere risiko for doping. Unntaket er i slutten av karrieren, hvor den historiske risikoen øker igjen.