Svein-Erik Edvartsen fortsetter kampen mot NFF

Krever 7,2 millioner av NFF om han ikke får dømme mer

- Saken min er styrket, hevder den tidligere toppdommeren.

KRANGLER VIDERE: Svein-Erik Edvartsen ser ikke ut til å bli enig med fotballforbundet. Nå sier han det bærer mot stevning. Foto: NTB Scanpix
KRANGLER VIDERE: Svein-Erik Edvartsen ser ikke ut til å bli enig med fotballforbundet. Nå sier han det bærer mot stevning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Svein-Erik Edvartsen (40) er skjøvet helt ut av dommersystemet i norsk fotball. Det innebærer ikke bare toppfotballen. Edvartsen er også blitt nektet å dømme i breddefotballen. Det viser et ferskt vedtak fra Indre Østland Fotballkrets. Det betyr at Edvartsen heller ikke får dømme fra 3. divisjon og helt ned til og med gutter/jenter 14 år.

Den tidligere toppdommeren befinner seg ute i kulda i norsk fotball. Forholdet mellom ham og Norges Fotballforbund er ikke bare kjølig. Det er totalt fraværende.

- NFF har ikke holdt seg til dommerforliket, der en del av innholdet er at NFF skal tilrettelegge for min tilbakekomst som toppdommer. Saken min er vel ikke akkkurat svekket med det siste vedtaket, sier Svein-Erik Edvartsen til Dagbladet.

Edvartsens advokat, John Christian Elden mener vedtaket om at Edvartsen heller ikke får dømme på breddenivå styrker et varslet søksmål på 7,2 millioner.

Varsler søksmål

Elden skriver i en mail til Dagbladet:

«Når stevningen går til Oslo Tingrett hvis han ikke er på toppdommerlisten for 2020 er kravets utgangspunkt 7,2 mill (720 x 10 år). Det er ingen tvist om at Edvartsens tidligere toppdommerkontrakter er opp og avgjort. Det som det tvistes om er at NFF ikke har tilrettelagt for Edvartsens tilbakekomst som toppdommer i samsvar med dommerforliket og skriftlige lovnader.

Elden hevder videre at Edvartsen er ilagt livstidsstraff som dommer både på topp og breddenivå uten saklig grunn. Og at dette medfører et betydelig økonomisk tap i de kommende ti årene.

Han skriver videre:

«Dommerkomiteen i NFF oppfordret Edvartsen til å kontakte Indre Østland Fotballkrets hvis han ønsket å dømme i 2019. Edvartsen gjorde dette i august. Etter en måned fikk han grunnløst svar om at han til tross for oppfordringen fra dommerkomiteen i NFF og selv om han sluttet som dommerekspert så fikk han heller ikke dømme i breddefotballen. Vi er i en situasjon der NFFs dommerkomite og dommersjef bryter dommerforliket som er inngått med NFFs ledelse og hvor kretsens dommerkomite ikke hensyntar oppfordringen fra NFFs dommerkomite. Edvartsen er dermed ilagt livstidsstraff som dommer både på topp - og breddenivå uten saklig grunn og hvor det utenforliggende og usaklige hensyn som påfører han betydelig økonomisk tap i 10 år fremover.»

- Siste hele sesong jeg fikk utøve mitt yrke som toppdommer, var inntekten min 720 000 kroner, forteller Edvartsen til Dagbladet om regnestykket.

Elden hevder at den aktuelle tvisten dreier seg om at NFF ikke har tilrettelagt for Edvartsens tilbakekomst som toppdommer i samsvar med tidligere forlik.

- Jeg har korrespondert med NFF, Indre Østland og bekreftet at mitt største ønske er å få dømme igjen. Og jeg har tilbudt mine tjenester til breddefotballen. Men jeg blir holdt utenfor også her, sier Edvartsen til Dagbladet.

Han har også presisert at han er villig til å avslutte engasjementet med spillsekskapet NordicBet på kort varsel. Der han har en kontroversiell rolle som dommerekspert.

- Mangelen på tillit

Janicke Gonstad er leder for kretsen Indre Østland i NFF. Hun sier dette om Edvartsens utestengelse:

VARLSER SØKSMÅL: Advokat John Christian Elden varsler søksmål mot NFF på vegne av sin klient. Foto: Nina Hansen
VARLSER SØKSMÅL: Advokat John Christian Elden varsler søksmål mot NFF på vegne av sin klient. Foto: Nina Hansen Vis mer

- NFF Indre Østland har på ingen måte utestengt Svein-Erik Edvartsen. Han søkte om å få dømme i vår krets i 2019. Dette avslo Dommerkomiteen. Dommerkomiteen har vektlagt to forhold i sin begrunnelse. Det ene er Edvartsens arbeidsforhold i et utenlandsk bettingselskap, som er uforenlig med en rolle i norsk idrett. Det andre er mangelen på tillit, sier Gonstad.

Hun fortsetter:

- Dommerkomiteen i NFF Indre Østland mener at Edvartsens uttalelser om dommere, både enkeltdommere og dommerstanden generelt, dommerkomiteer og NFF i sosiale medier, i blogginnlegg og media, har bidratt til å svekke denne tilliten. Det er Svein-Erik Edvartsen som må starte gjenoppbyggingen av dette tillitsforholdet, sier daglig leder i NFF Indre Østland, Janicke Gonstad.

RASISME-DISKUSJON: Dommer Svein-Erik Edvartsen hevder Makhtar Thioune ropte rasismedommer mot ham etter helgas kamp. Thioune sier han «bare» kalte Edvartsen Norges dårligste dommer. Video: C More Vis mer

Hun understreker at fotballkretsen åpner opp for å ta en ny behandling av saken når de to forholdene er i tråd med kretsen og NFF sitt verdigrunnlag.

Svein-Erik Edvartsen viser til et brev forfattet 19. september av daglig leder i NFF Indre Østland og mener det strider mot den siste påstanden til Gonstad.

- Hun skrev følgende i brevet, siterer Edvartsen:

«Det medfører da riktighet at du høsten 2019 ikke vil kunne dømme kamper selv om du avslutter samarbeidsavtalen med Nordic Bet.»

- Dette er jo hele poenget. Jeg ville selvsagt ikke rise og rose andre dommere i sosiale medier, om jeg ikke hadde et engasjement som dommerekspert. Her står det svart på hvitt at jeg ikke får dømme, selv om jeg avslutter mitt forhold til spillselskapet, sier Edvartsen.

Han legger til:

- Jeg må jo ha en inntekt. I hvert fall når jeg ikke vet om jeg får dømme igjen, eller på hvilket nivå.

Advokat Magnus Stray Vyrje representerer NFF i tvistesaken mot Edvartsen.

- Ingen rett

Han skriver følgende kommentar i en mail til Dagbladet:

-Edvartsen har ingen rett til å bli gjenoppnevnt som toppdommer. Dette er en beslutning som treffes suverent av NFFs dommerkomité. Denne beslutningen kan forbundets administrasjon verken påvirke eller overprøve. Slik NFF ser saken, kan heller ikke domstolene overprøve denne beslutningen.

-Etter som Edvartsen ikke har noen rett å bli gjenoppnevnt som toppdommer, foreligger det heller ikke noe grunnlag for hans erstatningskrav. Komiteens beslutning treffes årlig, for ett år av gangen. Det fremstår derfor som underlig dersom Edvartsen krever erstatning for kommende 10-årsperiode.

Og der står partene nå.

Edvardsen-saken

  • Svein-Erik Edvartsen ble vraket til første serierunde i Eliteserien, og har ikke dømt en kamp i regi av Norges Fotballforbund (NFF) siden.
  • Konflikten spilte seg ut i full offentlighet, og til slutt inngikk Edvartsen et forlik med NFF der han fikk full økonomisk kompensasjon mot at han ikke fikk dømme. Bakgrunnen var delvis en konflikt mellom Edvartsen og dommersjef Terje Hauge. Den gang kom det beskyldninger mot Edvartsen fra en av hans tidligere assistenter om mobbing og trakassering, og flere dommere gjorde det klart at de ikke ønsket å samarbeide med Edvartsen. Krangelen mellom den høylytte dommeren og fotballsjefene var imidlertid ikke over.
  • I september 2017 fikk han sparken som seksjonsleder for samfunnsansvar i NFF etter anklager om at Edvartsen hadde sendt fordelaktige e-poster om seg selv under falskt navn, blant annet til flere norske medier. Toppdommeren nekter selv for dette. Arbeidsrettssaken var allerede berammet i tingretten da partene inngikk forlik på sommeren i fjor.
  • I januar i år fikk han beskjeden fra NFFs dommerkomité om at han ikke inngår i planene de neste åra og at han heller ikke får dømme i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer