Håndball-VM:

Krever avgang: - Folk man vil unngå

VM-dommer kobles til kriminelt nettverk og er på svarteliste. Får likevel fortsette å dømme VM. Det får Dagbladet bekreftet av EHF.

ANKLAGES: EHF-delegat og dommersjef Dragan Nachevski avbildet under VM i Slovenia. Rapport hevder sønnen har direkte koblinger til et kriminelt nettverk. Foto: NTB
ANKLAGES: EHF-delegat og dommersjef Dragan Nachevski avbildet under VM i Slovenia. Rapport hevder sønnen har direkte koblinger til et kriminelt nettverk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

KRAKOW (Dagbladet): Danske TV 2s avsløring om at i alt åtte dommerpar, to som dømmer det pågående verdensmesterskapet, knyttes til kampfiksing i en rapport fra Sportradar slo ned som ei bombe i håndball-VM søndag.

Analyseselskapet har ifølge kanalen registrert 26 kamper mellom september 2016 og november 2017 de mener bærer tydelig tegn på kampfiksing. Rapporten inneholder ingen konkrete bevis på kampfiksing, men en rekke indisier.

Det er bare dommere, og ingen spillere, som er mistenkt i rapporten.

Analyseselskapet regnes for å være verdensledende på å oppdage og etterforske kampfiksing i idrett.

Svartelistet

Kanalen avslører også at Det europeiske håndballforbundet (EHF) i 2018 ble informert om at bettingselskaper skal ha svartelistet flere dommere på grunn av mistenkelig mønstre og mistanke om kampfiksing i kampene de har dømt.

Det makedonske toppdommerparet Gjorgji Nachevski og Slave Nikolov, som dømmer VM for herrer som pågår i skrivende stund, skal være ett av flere dommerpar som er «svartelistet» av bettingselskaper, ifølge kanalen.

SJOKK: Den montenegrinske veteranen Marko Lasica (33) har skapt sjokkbølger i håndballmiljøet etter denne hendelsen. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Danske TV 2 viser også til at rapporten hevder at Nachevski har koblinger til et navngitt kriminelt nettverk. Ifølge Sportradars rapport er dette en organisasjon som tidligere skal være involvert i kampfiksing.

Kampfiksingsekspert Declan Hill sier til danske TV 2 at det er et massivt problem for håndballen, om det skulle vise seg at den organisasjonen er tett på dommere.

- Enhver sportsorganisasjon som vil verne om sin troverdighet vil sette dem på lista over folk man vil unngå, sier Hill til TV 2.

Dommerparet har til TV 2 Danmark avslått å kommentere anklagene. Gjorgji Nachevski har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

Ber om avgang

Viaplays håndballekspert Ole Erevik reagerer sterkt på det som står i rapporten og kommer fram hos TV 2.

- At det er en forbindelse der er grunn god nok til å stille seg spørsmålet om det er et dommerpar som skal fortsette å dømme kamper i årets VM, sier Erevik.

REAGERER: Viaplay-ekspertene Ole Erevik og Joachim Boldsen i samtale med Sander Sagosen på pressetreff ved elva Wisla i Kraków mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Viaplay-ekspertene Ole Erevik og Joachim Boldsen i samtale med Sander Sagosen på pressetreff ved elva Wisla i Kraków mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Nachevskis far, Dragan Nachevski, er dommersjef i EHF. Erevik mener anklagene mot sønnen gjør det problematisk at faren sitter rundt bordet når dommeravgjørelser tas i EHF.

Han mener man bør stille seg spørsmålet om Nachevski bør fratre sin stilling - eller bør bli tvunget til å gå av. Han mener man ikke bør ha en dommersjef som kan knyttes til kriminelle nettverk som er tidligere involvert i kampfiksing.

- Det kan jeg ikke se at EHF eller håndballens integritet og troverdighet er tjent med, fortsetter Erevik.

TABBE: TV3s håndballekspert Ole Erevik fikk en overraskelse på direktesendt TV. Vis mer

Dagbladet har sendt spørsmål til Dragan Nachevski om Ereviks utspill. Han har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

EHF svarer

Dagbladet har spurt EHF om de ønsker å svare på Ereviks kritikk. Kommunikasjonssjef Thomas Schöneid henviser til et svar EHF har sendt ut i en pressemelding om at saken er sendt til østerriksk politi.

De har ikke benektet innholdet som har kommet fram i danske TV 2s saker.

- Dommerne er ikke suspendert fordi verken politiet eller EHF har funnet gode nok grunner for et slikt grep, skriver Schöneid.

På mandagens pressetreff ble den norske troppen spurt om de vil være komfortable om det makedonske dommerparet skal lede en norsk kamp seinere i VM.

- Basert på det dere sier nå, hvis det er indisier på det, ville det vært smidigere om det ikke skjer. Men vi vet for lite om dette, og må la andre etterforske det. Det blir også en ekstra «spotlight» på disse dommerne, så det vil kanskje sikre at det ikke skjer her og nå, svarte Jonas Wille.

- Jeg hadde ikke syntes det hadde vært noe kult å ha de når man hører dette, men jeg vet ikke hva disse indisiene er, og vi kan ikke gjøre noe med det, svarte Magnus Abelvik Rød, som selv spilte en av kampene i 2017 som er under mistanke.

USPORTSLIG: De norske landslagsspillerne reagerer etter at Slovenia blir anklaget for å ha filmet treninga til Serbia under EM. Det slovenske håndballforbundet vil ikke kommentere saken ytterligere. Vis mer

- Skadelig

Erevik er kritisk til at EHF i flere år har visst om mistankene, men uten å fortelle offentligheten om det. Til Dagbladet bekreftet håndballpresident Kåre Geir Lio at også de var totalt uvitende om rapporten før nyheten sprakk.

Han varslet søndag til Dagbladet Norges Håndballforbund vil be om en forklaring fra EHF.

På spørsmål om han har tillit til EHF svarer Erevik:

- Det er klart at det er skadelig for troverdigheten. Det kan godt være at EHF mener de har gjort det riktig med å melde det videre til relevante myndigheter. Men de burde kommunisert ut dette mye tidligere.

Han understreker at saken er vanskelig, og han mener at det er vanskelig å skulle konkludere basert på klippene som har blitt publisert.

- Det er nødt til å foreligge bevis. Hva er et gjeldende bevis? Det er ikke klippene jeg har sett. Da må man igjen finne pengetransaksjoner mellom de kriminelle nettverkene og dommerne, så vidt meg bekjent foreligger ikke dette ennå, avslutter den tidligere keeperen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer