VEDTAK: Skipresident Erik Røste informerte i kveld om at skistyret har kommet fram til et vedtak om at Petter Northug tilbys samme avtale som i vinter. Foto: NTB Scanpix
VEDTAK: Skipresident Erik Røste informerte i kveld om at skistyret har kommet fram til et vedtak om at Petter Northug tilbys samme avtale som i vinter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Krever en rask avklaring i Northug-saken

Kommer til å sette en frist.

GARDERMOEN (Dagbladet): Langrennsfraksjonen i Norges Skiforbund fikk det som det ville. Det måtte tre styremøter til, men i dag landet skistyret på at Petter Northug skal få lov til å få lov til å gå verdenscuprenn for Norge til vinteren - og fortsette Coop-avtalen sin.

Altså en bortimot full seier for Team Northug.

Det løser skistyret ved å delegere ansvaret for å inngå en avtale med Petter Northug til grenen selv - altså langrennskomiteen.

De kommer til å tilby ham en landslagsplass - men gi ham dispensasjon til å være Coop-løper i hele sommerhalvåret.

Vil ha raskt svar Langrennskomiteen ledes av Torbjørn Skogstad, som var fornøyd med utfallet av møtet.

Men han understreker at dette ikke betyr at det er fritt fram for Petter Northug.

- Vi vil ha en rask avklaring. Selvfølgelig skal den andre parten få sette seg inn i vårt forslag, og få tenke gjennom den. Men vi kommer til å sette en frist for en aksept eller etr avslag på vårt tilbud, sier han til Dagbladet.

- Er du sikker på at Petter vil takke ja til tilbudet dere?

- Det er jeg ikke hundre prosent sikker på. Men jeg har fått forståelsen av at han er interessert i å gå verdencup til vinteren. Nå får han en mulighet til det, sier Skogstad til Dagbladet.

Han skal så fort som mulig sette seg ned med Team Northug og legge fram skissen til en løsning.

Ikke fritt fram Den går kort og godt ut på at Northug blir tatt ut på landslaget nå med det første, men at han gis dispensajon fra å følge landslagets opplegg fram til sesongen starter.

I praksis altså akkurat samme opplegg som sist vinter. Da var Petter landslagsløper fra november til april. Det endte med fire VM-gull.

- Du kan godt si at det i praksis blir samme opplegg.

- Når skal dette bli avklart?

- Snart. Så fort som mulig. Vi kommer nok til å sette en frist for å akseptere eller avslå tilbudet.

- Når blir den fristen?

- De skal i alle fall få rimelig tid til å studere opplegget og sette seg inn i det.

- Blir det aktuelt å gi Petter "permisjoner" til vinteren, for å gå langløp i Coop-drakta?

- Nei, det blir det ikke, sier Skogstad.

Innenfor regelverket Skipresident Erik Røste, som forrige uke ble nedstemt av sitt eget skistyre da han luftet en lignende løsning, fikk i kveld flertallet med seg.

Hva som har endret seg, eller hvor stort flertallet var, vil han ikke si. Men Dagbladet er kjent med at i alle fall alpint sin representant i skistyret var i mot vedtaket som ble fattet.

- Det er ingen hemmelighet at jeg stemte for det som ble vedtatt i dag. Det har vært en krevende og vanskelig prosess. Men vi har behandlet den grundig og kommer fram til en løsning jeg mer er god, sier Røste.

Han ble i kveld konfrontert med skistyret-vedtaket fra mai i fjor, der det ble bestemt at løpere som hadde konkurrerende sponsorer  med Skiforbundet egne, ikke skulle få representere Norge om de ikke sa fra seg sine private avtaler.

Nå slipper altså Petter dette, i alle fall i sommerhalvåret.

- Vi så ikke det fulle omfanget av det vedtaket. Det skal jeg gjerne innrømme. Men jeg understreker at det vi i dag har vedtatt er innenfor alle lover og regler, sier skipresidenten.

- Dessuten må vi også se på det faktum at avtalen vi hadde med Northug sist vinter fungerte svært bra. Ikke bare resultatmessig, men faktisk på alle fronter. Derfor er langrennkomiteen gitt fullmakt til å inngå en tilsvarende avtale i vinter, sier Røste.

Samtidig vedtok skistyret at et bredt uavhengig utvalg skal utrede framtidige landslagsmodeller i skiidretten slik at saker som Northug-saken ikke skal komme like bardus på neste gang.

- Jeg har ikke noe problem med å si at dette har vært en svært krevende sak. Vårt hovedfokus er å ivareta landslagsmodellen, men vi ser også argumentene for å kunne gi Petter denne muligheten, sier Røste.

Team Northug: Naturlig å prate Dagbladet spurte Petter Northugs manager om reaksjonen på vedtaket i skistyret i kveld.

Are Sørum Langås svarte følgende:

- Det er en stund siden vi har hørt noe fra Norges Skiforbund, og hatt dialog med dem. Men nå er det naturlig at vi setter oss ned og ser om vi kan komme til en langsiktig løsning.