Fluor-opprør i Ski-Norge:

Krever en unnskyldning fra skiforbundet

Kaller vinterens fluor-testing «en kommunikasjonsfaglig katastrofe.»

FIKK KJEFT: Langrennskomiteens Sindre Bergan fikk et klart krav om en offentlig unnskyldning fra Oslo skikrets i går kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FIKK KJEFT: Langrennskomiteens Sindre Bergan fikk et klart krav om en offentlig unnskyldning fra Oslo skikrets i går kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

I midten av juni samler Norges Skiforbund alle skikretsene i Norge til det årlige vårmøtet på Gardermoen.

Der skal forbundet blant annet ta stilling til om fluorforbudet i aldersklasser opp til 16 år skal videreføres. Forbudet mot bruk av fluor under skiene i de yngste aldersklassene ble innført forrige sesong, og i disse dager oppsummerer skikretsene erfaringene etter den første sesongen.

Og stemningen i skikretsene er mildt sagt lunken.

For da Norges Skiforbund valgte å publisere funnene av den første fluortesten, der halvparten av de testede ungdommene på Hovedlandsrennet testet positivt på fluor, før de ga beskjed til klubbene og utøverne, begynte det å koke.

La seg flat

Ingen av de ansvarlige på Hovedlandsrennet kjente seg igjen i det som så ut som massive regelbrudd.

- Det er både overraskende og skuffende at vi finner et såpass stort antall skipar med indikasjon på bruk av fluorprodukter når forbud er innført som starten på et holdningsskapende arbeid, sa langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad, i en pressemelding fra Norges Skiforbund da resultatene var klare.

Problemet var altså at ingen i Ski-Norge var informert om resultatene, og at ingen tror at femti prosent av deltakerne la på det ulovlige produktet under skiene.

Skogstad la seg «skinnflat» etterpå, men på vårmøtet i Oslo skikrets mandag kveld, var det tydelig at det ikke var nok.

Skadd omdømme

I møte med langrennskomiteens Sindre Bergan, som er ansvarlig for fluorforbudet i komiteen, forlangte flere av lederne fra store Oslo-klubber en offentlig beklagelse fra Norges Skiforbund.

- Inntrykket som har festa seg, er at folk jukser. Denne saken har ødelagt ekstremt mye for langrennsmiljøet, og det vil ta veldig lang tid å rette opp i det inntrykket. Dette har vært en kommunikasjonsfaglig katastrofe, sa Rustad IL's Bjørnhild Fjeld i møtet.

- Jeg er svært skuffa over at skiforbundet ikke tar denne saken på alvor og går ut med en skikkelig beklagelse. Det burde dere ha gjort. Det står fortsatt på skiforbundets nettsider at Torbjørn Skogstad er skuffet og overrasket over resultatet. Dere kunne gått ut og beklaget offentlig, overfor utøvere, foreldre, klubbene og resten av Norge. Det å si at man legger seg flat betyr jo egentlig bare at man ikke har lyst til å si unnskyld, fortsatte hun.

Gjelder mange

Oslo skikrets er den største kretsen i Norges Skiforbund, og var også positive til fluorforbudet da det ble vedtatt høsten 2017.

Etter vinterens opplevelser, med tester som gir fluorutslag uten at noen kan påvise nøyaktig hvordan fluoren har havnet under skiene til ungdommene, er det større skepsis også her.

Sinnet, derimot, går på den manglende unnskyldningen fra forbundsledelsen.

- Dette gjelder jo ikke bare oss. Det er mange som føler seg uthengt på grunn av dette, sier Barbro Tomter Dahlen, også hun fra Rustad, til Dagbladet.

- Jeg tror det er veldig viktig at dere nå ikke bare legger dere skinnflate, men tenker over hva dere kan gjøre for å rette opp langrenns omdømme. Det er seriøst skada, sa Torild Moland, oppmann for 15- og 16-åringene i Oslo Skikrets, til Bergan og skiforbundet.

Sammen med Bergan sto Pål Rise fra administrasjonen i forbundet, og svarte så godt de kunne på spørsmålene fra salen.

Av mulige feilkilder ble det fortalt om brukte børster og forurensede fluorfrie produkter, men ingen kunne konkludere med hvorfor så mange fikk positive fluorutslag.

- Grunnen til at jeg reagerte, er at femti prosent juks er i alle sammenhenger fullstendig absurd. De fleste mennesker jukser ikke, og det gjelder også skifolk, sa Bjørnhild Fjeld.

Forstår frustrasjonen

Sindre Bergan var forberedt på at de kom til å få tøff kritikk for håndteringen av dette da han stilte opp på årsmøtet i kretsen.

- Det er ingen tvil om at det er ting som kunne og burde vært gjort annerledes. Det er vi helt klare på. For eksempel er det ikke noen tvil om at resultatene av analysene burde vært sendt til klubbene først. Det er det ingen tvil om, sier Bergan til Dagbladet.

- Flere klubber ønsker en offentlig beklagelse fra skiforbundet, har du lyst til å gi dem det?

- Nå skal jeg ta med meg dette til langrennskomiteen, og så får vi ta det derfra. Jeg hører hva de sier, og jeg forstår frustrasjonen over at noen har følt seg urettmessig uthengt av at informasjonen vi la ut på våre plattformer kunne tolkes den veien. Selv om ikke vi har brukt ordet juks og bedrag, så er det det som fester seg hos noen. Vi beklager at det er blitt et etterlatt inntrykk.