European Championship

Krever endring

EUs frist for å svare på brudd på skeives menneskerettigheter i Polen går straks ut, men lite tyder på at de vil gi slipp på LHBT-frie soner for de europeiske leker i 2023. Organisasjonen FRI ber om grundige vurderinger før norsk deltakelse.

GLATTER OVER: Organisasjonen FRI mener enkelte arrangører overser problematiske aspekter ved store mesterskap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GLATTER OVER: Organisasjonen FRI mener enkelte arrangører overser problematiske aspekter ved store mesterskap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fra NIFs side har vi klare forventninger til at arrangøren av European Games oppfyller grunnleggende krav til menneskerettigheter, herunder retten til å ikke bli diskriminert av seksuell orientering, sier idrettspresident Berit Kjøll til Dagbladet.

VIL UNDERSØKE NÆRMERE: Idrettspresident Berit Kjøll.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL UNDERSØKE NÆRMERE: Idrettspresident Berit Kjøll.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

For i 2023 arrangerer Kraków og Malapolska - den omliggende regionen rundt - European Games. Dette er steder som har vedtatt resolusjoner som beskrives som fiendtlige for homofile, lesbiske, bifile, og transpersoner.

Såkalte LHBT-frie soner.

Berit Kjøll, som også sitter som styremedlem i den europeiske olympiske komité (EOC) - som arrangerer mesterskapet - svarer i en e-post til Dagbladet at hun vil undersøke nærmere hva som er status i forhold til å sikre skeives menneskerettigheter under mesterskapet.

- Som nytt styremedlem i EOC, så vil jeg undersøke nærmere hva som er status og hva som gjøres for at EOCs side inn mot arrangøren i dette spørsmålet, sier hun.

Hun vil ikke utdype spesifikt hva på nåværende tidspunkt.

Ingen tegn til endring

I midten av juli gikk EU-kommisjonen til sak mot Ungarn og Polen for brudd på LHBT-rettigheter.

Ordlyden var klar: De to landene fikk to måneder til å svare på anklagene om brudd på skeives menneskerettigheter, før kommisjonen tar saken til EUs domstol i Luxemburg.

Inntil videre er det ingenting som tyder på endring, bare få dager før fristen går ut. I august skrev Stavanger Aftenblad at regionen Malopolska vil trosse EUs trussel om økonomiske sanksjoner, og fortsette med LHBT-frie soner.

Tidligere i år erklærte også EU seg som en LHBT-frihetssone, som et svar på Polens LHBT-frie soner.

Utydelige

EOC har tidligere fått kritikk for å ikke sikre skeives rettigheter under mesterskapet av ledere fra Europaparlamentets LHBT-intergruppe.

I ettertid av det har EOC uttalt at det olympiske charteret vil bli respektert og det ikke vil forekomme diskriminering av noen art.

Daglig leder av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Inge Alexander Gjestvang, forteller at enkelte arrangører, erfaringsmessig, er flinke til å glatte over problematiske aspekter når verdens søkelys er på dem.

- Og så vet vi at det er grupper som har like store utfordringer både før, under og etter arrangementene. Idretten får aldri blitt upolitisk når det foregår med slike baktepper, så det er tydelig at vi må komme oss forbi forestillinger om at idrett og politikk er to forskjellige ting, sier Gjestvang til Dagbladet.

GRUNDIGE VURDERINGER: Leder av organisasjonen FRI Inge Alexander Gjestvang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GRUNDIGE VURDERINGER: Leder av organisasjonen FRI Inge Alexander Gjestvang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Bør Norge delta hvis Polen ikke opphever LHBT-sonene i landet?

- Utenriksminister Søreide har vært tydelig når det gjelder bremsing av EØS-midler til Ungarn og Polen, sier Gjestvang før han fortsetter:

- Idretts-Norge er kanskje ikke alltid like tydelige, men jeg håper det gjøres grundige vurderinger og avveininger på om det lar seg gjøre å delta med god smak i munnen når arrangementene skjer i områder hvor skeives liv og eksistens reduseres til ideologi.

- Slutt å begrense folks friheter!

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier til Dagbladet at han inngående ikke kjenner til European Games, eller planleggingen av mesterskapet i Polen. Uavhengig av det oppfordrer han alle land til å respektere menneskerettigheter.

- Min oppfordring som kultur- og likestillingsminister er klar: Slutt å begrense folks friheter! Hva er dere er redde for? Er virkelig folks frihet så farlig for dere?, sier han.

KLAR TALE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Hanna Johre / NTB
KLAR TALE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Raja påpeker den urovekkende tendensen i flere land, i og utenfor Europa. Under World Pride i København traff han skeive håndballspillere, også en fra Ungarn. Et møte han forteller gjorde sterkt inntrykk på han.

- Jeg mener at idrett skal være for alle, inkludere alle, favne alle, og det skal ikke være plass for diskriminering av noe slag. Her må Norge ha en tydelig og klar stemme!, sier Raja før han fortsetter:

- Jeg kjenner som sagt ikke til prosessene rundt «European Games», men regner med at NIF følger opp som den ansvarlige part, avslutter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer