Karsten Warholm om framtiden

- Krever enormt mye

Karsten Warholm (25) tar ingenting for gitt når det kommer til å gjenskape enorme idrettsprestasjoner. Men en ting er han sikker på: Han vet hva som kreves.

VANT FOLKETS HJERTER: Karsten Warholm vant «Folkets idrettspris». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VANT FOLKETS HJERTER: Karsten Warholm vant «Folkets idrettspris». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

SOGNSVANN (Dagbladet): - Jeg tror det blir tøft hvis folk skal forlange av meg at jeg skal løpe 45,94 hver gang. Men samtidig ville det vært helt usaklig å legge ned butikken etter det beste året noen gang, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

Under OL i Tokyo ble Karsten Warholm det første mennesket i historien til å løpe 400 meter hekk på under 46 sekunder. For med den utrolige tiden 45,94 satte han både verdensrekord og olympisk rekord.

GJENGANGER: Det betyr fortsatt mye for Karsten Warholm å vinne priser. -Å gjenta suksess er kanskje vanskeligere enn folk tror, mange synes nok det her livet blir ensidig. Video: Ragna Kristine Sandholt / Lars Eivind Bones Vis mer

Seinere skulle han gå helt til topps i Diamond League.

I desember ble han historisk da han som første nordmann ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver av det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Men til tross for priser og rekorder fortsetter Warholm, på lik linje med de fleste toppidrettsutøvere, den konstante jakten på å bli enda bedre.

Om det er mulig, er han sannelig ikke sikker på.

Men det har han også sagt før.

- Det er ikke gitt at det går, sier Warholm før han fortsetter:

- Og det er jo litt morsomt. For jeg husker jeg sa det i 2017. Jeg sa det også på Idrettsgallaen et år, at jeg følte jeg hadde oppnådd alt og ikke visste hva jeg skulle gjøre videre. Det blir litt sånn man sier, også kan det godt hende at dette var det største jeg fikk til. Men jeg akter å gjøre en jobb for å se om dette var toppen, eller om det er mer å hente, understreker han.

DAGBLADET-GUTTEN: Karsten Warholm vant prisen for «Folkets idrettspris». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DAGBLADET-GUTTEN: Karsten Warholm vant prisen for «Folkets idrettspris». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vet hva som kreves

For en ting er hva folket krever av friidrettsstjernen.

En annen ting er hva Warholm krever av seg selv.

Og nå som han vet hva som skal til for å komme til toppen, forventer han å legge ned samme innsats, for å holde seg der.

- Det har jeg sagt til Leif Olav også. Det tror jeg vi begge er enige om, at det krever så enormt mye arbeid å komme på det nivået som vi har kommet nå.

Gjennom TV-skjermen ble folket vitne til en enorm idrettsprestasjon, da klokka stoppet på 45,94 - 3. august 2021.

Men bak denne prestasjonen og bak dette tallet, ligger det imidlertid en jobb som ikke har blitt vist på TV-skjermen.

- Den jobben som skal til for å komme dit, den er nesten på grensa til at man burde bli lagt inn, sier han og fortsetter:

- Det har vært noen år der det ikke har vært noe annet liv enn å skulle prestere. Det ble toppa med 45,94 i OL og vi fullførte rekka der. Det er jeg veldig stolt over, samtidig er det litt sånn i idretten, at den neste er den beste, det var det vel en alpinist som sa, sier Warholm med et glimt i øyet.

Alpinisten Warholm refererer til er fire ganger olympisk mester Kjetil André Aamodt, som har skrevet bok med samme tittel.

KLARER ALT: NRK-profilen i ekstase når Karsten Warholm løper inn til OL-gull og ellevill verdensrekord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Lyd: NRK. Vis mer

- Det byr på litt utfordringer

Noen som har vist fram hva slags arbeid som ligger bak prestasjonene er Ingebrigtsen-familien, gjennom NRK-serien Team Ingebrigtsen. Det samme prøvde Warholm og trener Leif Olav Alnes seg på i 2020.

Men det ble med den ene sesongen.

Warholm likte imidlertid konseptet med at flere folk, som vanligvis ikke vet hva som skjer bak i kulissene, kunne få et innblikk i treningshverdagen.

- Samtidig er man litt redd for å vise fram alle våpnene man har i arsenalet, ikke sant. Det er på en måte vår hemmelighet for hvordan vi presterer, så jeg hadde nok vært litt skeptisk på å avsløre alt det.

- Kunne du tenke deg å ha kameraer hengende på slep igjen?

- Jeg er ikke fremmed for det faktisk. For jeg ser hvor mye det gir for idretten. Samtidig så er jeg nok ikke helt der akkurat nå.

Knakk koden

Warholm, som blant annet også ble verdensmester på 400 meter hekk i 2017 og 2019, tror man enten er på topp en gang i karrieren.

Eller så lærer man seg hemmeligheten for å holde seg på topp over tid.

Warholm mener han har knekt koden for å mestre det siste.

- Koden er å trives med hverdagen som den er og ikke minst gjøre unna alle fristelser. Når du holder på med idrett blir det veldig mange andre tilbud som garantert går imot prestasjonen. Når du gir etter for det vanlige liv, så tror jeg litt av prestasjonene dine forsvinner. Og der er idretten ganske sær.

- Leif Olav fortalte meg om noe Bjørn Eidsvåg hadde sagt. Det var at det er veldig mange som har skrevet bok om hvordan man skal bli god, men det er veldig få som har skrevet bøker om hvordan man skal holde seg på toppen.

- Det er egentlig fascinerende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer