Krever erstatning etter båtulykken

Jens Arne Svartedal punkterte lungen da gummibåten han satt i kolliderte med en seilbåt. Nå krever han firmaet som eier båtene for erstatning.

-  Halve sesongen min er spolert. Jeg håper bare jeg kommer i såpass form at jeg får være med til OL, sier han til Dagbladet.

Det var i langrennsstjernens eget utdrikkingslag 3. juni ulykken skjedde: Sammen med forloveren hadde han leid to seilbåter med mannskap av firmaet Xpo Group.

Punktert lunge

I området hadde firmaet også en 30 fots gummibåt - en RIB med 450 hestekrefter. Ti av gjestene, deriblant Svartedal, gikk ombord i gummibåten. Plutselig satte

RIB-en kursen rett mot den ene seilbåten og traff den med stor kraft. Sju av personene i gummibåten havnet i vannet, i tillegg til en av gjestene i seilbåten.

Svartedal pådro seg ribbeinsbrudd og en punktert lunge i det kraftige sammenstøtet.

Menneskelig svikt

Overfor Dagbladet 6. juni la daglig leder i Xpo Group, Rune Nilsson, all skyld på en teknisk svikt. Etterforskerne ved Asker og Bærum politidistrikt skal ha kommet fram til motsatt konklusjon: Ulykken skjedde etter en menneskelig svikt av sjåføren. Nå vil Svartedal ha erstatning.

 FÅR IKKE TRENT:  Fortsatt må Jens Arne Svartedal holde seg i ro etter båtulykken han var involvert i. Han frykter at OL kan ryke dersom han ikke kommer tidsnok i form, og krever erstatning fra firmaet som eide båtene. Foto: Torbjørn Grønning
FÅR IKKE TRENT: Fortsatt må Jens Arne Svartedal holde seg i ro etter båtulykken han var involvert i. Han frykter at OL kan ryke dersom han ikke kommer tidsnok i form, og krever erstatning fra firmaet som eide båtene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Det er ikke tvil om at de (Xpo Group) må ta ansvaret for det som skjedde, sier Svartedal, som fortsatt diskuterer kravets størrelse med sin rådgiver.

Rune Nilsson i Xpo Group fraskriver seg imidlertid alt ansvar:

Sparket båtføreren

-  Dette er en delikat sak. Utdrikkingslaget leide to seilbåter av meg. Også RIB-en var en av mine båter, men de gikk om bord på eget initiativ og i privat regi. Denne turen var verken kvalitetssikret eller betalt for. Derfor kan jeg ikke ta ansvar for det som skjedde.

-  Men sjåføren jobbet for deg?

-  Sjåføren var ute på et helt annet oppdrag, som dommer i et seilearrangement.

-  Hvem mener du er ansvarlig for ulykken?

-  De som var med på turen og føreren av båten. Han som kjørte er tatt ut av tjeneste og kjører aldri båt hos meg igjen, svarer Nilsson.

I morgen gifter Svartedal seg med Trude Madsen.

SKADET: Seilbåten fikk hard medfart etter sammenstøtet med en RIB med 450 hestekrefter.