Fotball-VM

Krever etterforskning: - Din tyv!

Flere marokkanske fotballsupportere skal være fly forbanna på eget forbund.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FOLKEFEST: Til tross for at flere aldri skal ha kommet seg inn på stadion, var det mest marrokanske fans på tribunen i oppgjøret mellom Frankrike og Marokko. Foto: AP
FOLKEFEST: Til tross for at flere aldri skal ha kommet seg inn på stadion, var det mest marrokanske fans på tribunen i oppgjøret mellom Frankrike og Marokko. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

- Boudrika, din tyv! roper en rekke marokkanske supportere i en video publisert på Instagramkontoen «moroccans_in_qatar», ifølge Morocco World News. De refererer til Mohamed Boudrika som sitter i det marokkanske fotballforbundet (FRMF).

Onsdag kveld skrev Dagbladet om at flere tusen marokkanske supportere som likevel ikke fikk se sitt kjære Marokko mot Frankrike, det til tross for at forbundet rapporterte at de ville dele ut 13 000 gratisbilletter til tilreisende fans fra hjemlandet.

STØTTET LAGET: De marrokanske supporterne på tribunen under oppgjøret mot Frankrike. Foto: Pa Photos
STØTTET LAGET: De marrokanske supporterne på tribunen under oppgjøret mot Frankrike. Foto: Pa Photos Vis mer

Gaven til supporterne kom etter at Marokko sjokkerte Portugal i kvartfinalen i VM og ble det første laget fra Afrika og den arabiske verden til å nå en semifinale i VM.

Dermed satte en haug av supportere seg på flyet til Qatar. Men da de ankom midtøstenlandet var det ingen billetter å se.

Ifølge Sports News Africa hadde Boudrika på forhånd uttalt:

- Vær sikre. Det vil være billetter til alle.

Kaotiske scener

Flere frustrerte fans skal nå kreve at fotballforbundet åpner en etterforskning, etter å ha flydd hele veien til Qatar med en forsikring om at en billett ventet til hver og en av dem. Det skriver Morocco World News.

Flere medier rapporterer at det skal ha oppstått kaotiske scener utenfor stadion der Frankrike og Marokko kjempet om den siste finaleplassen i VM.

NRK, som var til stede, skriver at de hørte rop der supporterne ytret misnøye mot nettopp Boudrika. Statskanalen skal også ha snakket med flere som var svært frustrerte.

SEMIFINALE: Stemningsrapport fra Youngstorget før VM-kampen mellom Frankrike og Marokko. Reporter og video: Christian Fjermeros. Vis mer

Boudrika svarer

På sin Facebook-profil svarer Boudrika på kritikken:

- I motsetning til en del av det som skrives og sies: Jeg ga en del av billettene til arrangøren rett etter at de hadde blitt telt, og en annen del til den marokkanske ambassaden, skriver han.

Dagbladets reporter var onsdag kveld på plass på Al Bayt Stadium under oppgjøret mellom Frankrike og Marokko, og kunne melde at det ikke var fullt på tribunen.

Frankrike vant kampen 2-0. Den kan du lese alt om her.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer