Krever femmil for jentene

Marit Bjørgen synes det er meningsløst at jentenes lengste distanse bare er 30 kilometer. Hun vil gå 50 kilometer som gutta.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Helt uberørt gikk Marit Bjørgen inn til seier på 30-kilometeren i Kollen i går. To uker etter tremilsseieren i VM, beviste den tidligere sprintspesialisten på nytt at hun hører hjemme blant de råeste milslukerne.

-  På sisterunden kjente jeg meg ikke sliten i det hele tatt, sier 24-åringen, som gjerne kunne gått et par runder til i 10-kilometerssløyfa. Da hadde hun gått 50 kilometer - distansen gutta har gått siden langrennssportens morgen. Selve manndomsprøven - som Bjørgen har null respekt for.

-  Jeg mener at det ikke bør være noen forskjell mellom oss jentene og gutta, og ser ingen grunn til at ikke vi skal kunne gå femmil, sier Bjørgen.

Hun gleder seg til neste år, da Vasaloppet står på v-cupprogrammet. Der går gutta 90 kilometer.

-  Men der skal vi jentene bare gå 45 kilometer, sier hun.

Ulvang enig

Før VM i Lahti i 1978 gikk jentene maks ti kilometer i mesterskap. Til og med under OL i Calgary i 1988 var maksdistansen 20 kilometer. Nå synes Bjørgen tida er inne for å øke på nytt, og samstemme langrennssporten med for eksempel friidrett - der kvinner og menn har likt øvelsesprogram, inklusive maraton på 42 kilometer.

-  Du må nesten spørre FIS hvorfor det har blitt slik, men jeg vil gjerne gå femmil istedenfor tremila, sier Bjørgen til Dagbladet.

GLAD: Marit Bjørgen satte pris på å gå til topps i Holmenkollen. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
GLAD: Marit Bjørgen satte pris på å gå til topps i Holmenkollen. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

Vegard Ulvang er Norges medlem i langrennskomiteen til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

-  Jeg er helt enig i at jentene burde gått femmila. Fysisk er det ingen grunn til at jentene ikke skal gjøre det, sier Ulvang.

Han tar gjerne initiativet også:

-  Jeg skal være med på å behandle det om forslaget kommer, og kan for så vidt også foreslå det - om det er et norsk ønske, sier han.

Jentene nøler

Men Ulvang tror ikke det er gjort til neste sesong å innføre 50 kilometer for damer. På deltakerlistene er det i dag rundt 20 jenter færre på tremila enn på andre distanser.

-  Det gir større differanse mellom løperne. Med femmil vil det bli færre dueller, og det vil bli dyrere og vanskeligere å produsere. Arrangementsmessig er det derfor en utfordring å få ei femmil for kvinner formidlet, sier han.

Han tror dessuten ikke at Bjørgen har med seg flertallet av konkurrentene i ønsket sitt:

-  Hadde vi foreslått 50 kilometer for damene nå, er jeg redd vi ville fått færre deltakere. Men jeg skal ikke være noen stopper om forslaget kommer. Absolutt ikke, sier Ulvang.

Han viser til en undersøkelse FIS gjorde da Vasaloppet kom på v-cupprogrammet for neste sesong.

-  Der var det faktisk et ønske fra damene at de skal gå 45 kilometer istedenfor 90 kilometer. Det gjorde vi en undersøkelse på, sier Ulvang.

Han legger til at heller ikke gutta er veldig lystne på flere langløp.

-  Jeg har argumentert for flere femmiler også for gutta i flere år, men det får jeg ingen respons for.

Taper medaljer

Trener Svein Tore Samdal mener at Marit Bjørgen mister medaljesjanser om jentene begynner å gå 50 kilometer:

-  Marit hadde ikke hatt sjanse til å gå alt om hun skulle gått samme mesterskapsprogram som gutta i VM. Da hadde hun sittet igjen med færre medaljer. Hun er også en av få som går absolutt alt i v-cupen. Det hadde hun ikke hatt sjanse til om hun skulle gått så mange femmiler i løpet av en sesong, sier han.

Selve løpet i går ble en jubeltur for Bjørgen. Tross sjukdom som ga henne tre dager på sofaen i forrige uke, var langrennsdronningen fra VM i Oberstdorf helt utilnærmelig. Hun ble dessuten provosert av

trener Svein Tore Samdals defensive innstilling fredag.

-  Svein Tore sa at jeg måtte være fornøyd om jeg ble blant de ti beste. Da ble jeg litt forbanna og bestemte meg for å vise ham, sier Marit Bjørgen.