Krever finsk straff - forsvarer Bolsjunov

Den svenske langrennseksperten Mathias Fredriksson taler norske eksperter midt imot og tar Aleksandr Bolsjunov i forsvar. Den tidligere langrennsstjernen mener finske Joni Mäki også burde straffes.

FORSVARES: Aleksandr Bolsjunov får støtte fra SVT-eksperten Mathias Fredriksson. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
FORSVARES: Aleksandr Bolsjunov får støtte fra SVT-eksperten Mathias Fredriksson. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt Aleksandr Bolsjunov de siste dagene. På stafetten i Lahti søndag sklitaklet russeren Joni Mäki og slo etter Finlands hurtige ankermann med staven. Årsaken var at Mäki gjorde en frekk manøver da han stengte Bolsjunov inne like før oppløpet offisielt startet.

Juryen mente ikke at finnen gjorde noe galt i situasjonen ettersom Mäki var foran russeren da han skar inn foran Bolsjunov. Det samme mente norske eksperter.

- Finnen gjorde alt rett. Russeren bommet på linjevalget. Russeren bør være mest irritert på seg selv, var NRK-kommentator Torgeir Bjørns dom, noe som senere ble støttet av kollega Astrid Uhrenholdt Jacobsen og flere andre norske eksperter.

Men på den andre siden av svenskegrensa er stemningen en litt annen. Etter et regelkurs med det svenske landslaget i høst, mener SVT-ekspert Mathias Fredriksson at finske Mäki på ingen måte gjorde alt rett.

- Reglene er litt utydelige, og det må finnes et rom for tolkning. Det finnes en regel om at man ikke kan hindre noen løpere noe sted, og da spiller det ikke noen rolle hvor korridorene begynner. Man ser nok litt mellom fingrene tidlig i løpet, men på et oppløp er det direkte avgjørende og da må man være mye hardere, mener Fredriksson og utdyper:

- Den eneste grunnen til at han går ut er å stenge Bolsjunov. Reglene sier at man ikke kan hindre noen og da blir det feil. Han går ut seint. Etter den siste svingen velger han midtsporet, men bytter like før korridorene. Hadde han vist allerede fra svingen hvor han skulle, ville Bolsjunov hatt en mulighet til å bytte spor, sier Fredriksson til Dagbladet.

Se situasjonen her:

SPORTSNYHETENE: Det ble svært dramatisk da Norge gikk inn til suveren sier på herrestaffeten i Lahti søndag. Foto: NRK Vis mer

- Kan ikke aksepteres

I etterkant av søndagens dramatikk på skistadion i Lahti har Joni Mäki innrømt at han pirret Bolsjunov med vilje, og at det var et bevisst valg å blokkere for russeren.

- Slike taktiske manøvre synes jeg ikke er «snygge». Man må være tydeligere på regelen, og om man sier at dette er greit, er dette en utvikling jeg ikke vil se. Jeg mener at man ikke kan akseptere at dette er lov. Jeg vil ikke ha slike regler, slår Fredriksson fast overfor Dagbladet.

Bolsjunov og Russland ble diskvalifisert fra stafetten, men russeren har ikke fått noen flere sanksjoner. I hvert fall ikke foreløpig, men onsdag ba Det finske skiforbundet disiplinærkomiteen i FIS om å vurdere ytterligere straff.

Krever straff

Joni Mäki og Finland på sin side fikk ingen sanksjoner etter hendelsen. Det mener Fredriksson blir helt feil.

- Mäki går dit bare for å hindre Bolsjunov og han får ikke engang en advarsel. Det er feil. Eneste årsaken til at han gjør det er å hindre Bolsjunov. Om straffen burde være en muntlig advarsel, eller gult kort, vet jeg ikke. Men at han ikke får noe synes jeg er feil, forklarer den meritterte langrennsprofilen.

Tirsdag beklaget den russiske stjernen sin egen reaksjon overfor NRK og TV 2. Han hevder selv at det ikke var meningen å kjøre på finnen etter målgang, men at han aksepterer at laget ble diskvalifisert.

Den tidligere svenske storløperen, Fredriksson, er tydelig på at Bolsjunovs reaksjon ikke er grei på en idrettsarena.

- Men jeg kan forstå ham. På ett sett synes jeg det er bra at han viser litt følelser. Han leder verdenscupen med 600 poeng, men viser fortsatt følelser for en ubetydelig stafett i Lahti. Det er godt å se at han bryr seg, forteller Fredriksson.

Til helga er det igjen duket for dueller i skisporet under verdenscuprennene i Falun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer