Krever flere tester

- Testing. Og bare det, er Odd-Bjørn Hjelmesets oppskrift på hvordan langrennssporten skal bli rein.

- Og der har jeg med meg Skiforbundet og de andre utøverne, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Selv har han blitt oppsøkt uanmeldt av dopingkontrollører fem ganger så langt i år. Thomas Alsgaard har blitt testet ni ganger, Bente Skari 12 mens Anders Aukland og Frode Estil har måttet la seg kontrollere henholdsvis ti og ni ganger.

- I tillegg kommer dopingkontrollene under konkurranser, så da kommer jeg totalt opp i 12 tester i år. Det gjør meg ingen verdens ting, sier Hjelmeset som nylig ble testet av WADA (World Anti-Doping Agency) under treningssamlingen i Val Senales.

- De bør komme så ofte som overhodet mulig. Gjerne oftere enn det de gjør i dag. For meg og de andre norske utøverne er det helt vanlig praksis og en del av treningshverdagen. Bjørn Dæhlie fikk uanmeldt dopingkontroll-besøk lille julaften et år. Han stilte velvillig opp, og det kommer vi også til å gjøre. Slik bør det være. Jeg vet ikke om konkurrentene i utlandet har lik praksis som oss, sier Hjelmeset som ikke stiller til start under verdenscupåpningen i Düsseldorf i dag. På grunn av skade er han hjemme på Øyer og trener.

Svarer ja

De norske utøverne er også positive til at urin- og blodprøver kan bli brukt i videre forskning.

- Det svarer jeg alltid ja til. Det fører til bedre testresultater, noe som igjen fører til at flere blir dopingtatt.

Hjelmeset er glad for at IOC (Den internasjonale olympiske komité) nå begynner å se alvoret i dopingproblematikken.

- IOC har bevilget 100 millioner kroner til WADA for å komme dopingen til livs. Nå virker det som om forskningen ligger foran utøvernes kunnskap, og ikke omvendt, slik det har vært inntil nylig, sier langrennsløperen.

Ingen kommentar

Han ønsker ikke å kommentere opplysningene i Dag Vidar Hanstads bok «Seier'n er vår».

- Så lenge opplysningene ikke er dokumenterte, ønsker jeg ikke å si noe, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

POSITIV: Odd-Bjørn Hjelmeset er blitt oppsøkt uanmeldt av dopingkontrollører fem ganger så langt i år. Det har han ikke det minste imot.