Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krever friidrettspresidentens avgang

Løy for å «beskytte» Caster Semenya.

MÅ GÅ AV: Fridrettspresident Leonard Chuene må ta hatten og gå, mener landets sportsminister. Chuene har løyet til hele landet, mener han. Foto: AP.
MÅ GÅ AV: Fridrettspresident Leonard Chuene må ta hatten og gå, mener landets sportsminister. Chuene har løyet til hele landet, mener han. Foto: AP. Vis mer

|||Sørafrikanske myndigheter krever at landets friidrettspresident Leonard Chuene avsettes som følge av sin håndtering av kjønnstestingen av Caster Semenya.

Semenya vant 800 meter i friidretts-VM, men hennes rett til å konkurrere i kvinneklassen er trukket i tvil.

Chuene måtte i helgen innrømme at han ikke har snakket sant om hvilken informasjon han satt inne med.

- Herr Chuene har ikke bare løyet til oss i idrettsdepartementet, men til hele landet. Det er ikke akseptabelt, sier sportsminister Gert Oosthuizen.

- Vi ber derfor Sør-Afrikas friidrettsforbund om ikke bare å irettesette Chuene, men om å fjerne ham fra vervet som president.

Chuene har tidligere sagt seg sjokkert og opprørt over at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) krevde kjønnstesting av Semenya. Nå viser det seg at han ikke bare visste om testene, men at de ble gjennomført i samarbeid med Sør-Afrikas friidrettsforbund. Han har også innrømmet at han før VM ble rådet til å trekke Semenya fra mesterskapet.

Chuene hevder at han løy for å «beskytte» Semenya.

- Vi er overbevist om at de gjentatte benektelsene har bidratt til de vedvarende overgrepene mot Semenyas rettigheter og verdighet fra utenlandske og nasjonale medier, kontrer Oosthuizen.

IAAF har ikke offentliggjort resultatet av kjønnstesten og vil behandle saken først i november, men opplysninger er lekket til mediene.

Testene skal vise at Semenya er tvekjønnet.

Semenya skal være kraftig påvirket av alt oppstyret, og sørafrikanske myndigheter har bedt FN om å se på saken. De mener at IAAFs behandling av henne er brudd på hennes menneskerettigheter.

(NTB)

OMDISKUTERT: Caster Semenya vant 800 meter i friidretts-VM, men i ukevis har verden spekulert i hvilket kjønn utøveren er. Foto: Anja Niedringhaus / AP.
OMDISKUTERT: Caster Semenya vant 800 meter i friidretts-VM, men i ukevis har verden spekulert i hvilket kjønn utøveren er. Foto: Anja Niedringhaus / AP. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media