Krever gratis VM-fotball

Norske kjendiser er i harnisk over at vi ikke får sett nok fotball-VM verken på NRK eller TV2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For første gang er nordmenn så godt som snytt for å se fotball-VM gratis på tv. Allmennkringkasterne TV2 og NRK får bare lov til å sende fire kamper, fordi Telenor har kjøpt hele sommerens fotballfest for inntil 100 millioner kroner.

Telekjempen håper at dette blir selve gjennombruddet for betal-tv i Norge, men kultur- og idrettskjendiser mener telekjempen er i ferd med å skyte seg selv i skuddfoten. Telenor beskrives som grådigheten selv.

Dag Solstad

- Det er helt høl i hue at kampene ikke er tilgjengelige for folk flest og at Telenor er et betalselskap. Dermed er staten selv med på å ødelegge fotball-VM for det norske folk. Selv om Telenor later som de er private, så er de ikke akkurat blitt turbokapitalister. Staten har eierinteresser og dermed må politikerne stå ansvarlig også.

Selv er jeg på utenlandsreise og ser kampene på forskjellige kafeer i forskjellige land, sier forfatter Dag Solstad.

Linda Medalen

- Dette er dødskjipt og helt tragisk. Da jeg hørte om Brasil-kampen med sju mål i dag, så er det jo helt på trynet at vi må vente helt til midnatt for å se målene. Jeg lever helt i tåka. Er prisgitt det lille jeg hører på radio, men det er ikke direkte. Det blir bare et lite kick hvert 10. minutt. Det er altfor lite. Selv har jeg underholdt med å spille fotball gratis for folk hele livet og så skal jeg liksom betale 590 kroner for å se VM. Jeg har nok med telefonregninga. Tror fotballen taper på dette. Ikke nok med at superstjernene tjener millioner, nå skal jaggu andre tjene mangfoldige millioner også, sier ekslandslagsstjerne Linda Medalen.

Nils Arne Eggen

- Vi skandinaver liker ikke denne typen markedskrefter. Vi reagerer med å takke nei. Det tror jeg vil vise seg på salgstallene, sier Rosenborg-trener Nils Arne Eggen.

Han er mektig irritert over at verdens største idrettsbegivenhet er blitt privatisert:

- Fotball er verdens allemannsidrett. Se bare på den eksplosive interessen i Asia. Fotball-VM bør derfor være allemannseie. Dersom FIFA fortsetter å bare telle penger ved inngåelse av TV-kontrakter, vil fotballen sjøl bli den skadelidende part. Primærmålet må jo være at flest mulig skal få sett VM - for på den måten å øke sin egen rekruttering. De må itj præss sitron, sjø.

Lars Saabye Christensen

- Dette opprører meg. Å privatisere opplevelsen av fotball på denne måten - det er stikk i strid med fotballens ånd, sier forfatteren Lars Saabye Christensen.

- Følger du med på VM?

- I den grad jeg finner fram i TV-labyrinten. Hittil er England- Argentina den eneste kampen jeg har sett direkte. For så vidt hyggelig å sitte på pub og se den, men slike kapitaliserte tilstander tjener ikke fotballen. Om ikke betal-TV ødelegger fotballen, så håper jeg den ødelegger Telenor.

Jon Michelet

Jon Michelet har rømt fra Norge under fotball-VM.

- Jeg har reist fra det kapitalistiske u-landet Norge til det sosialdemokratiske paradiset Sverige. Her sendes de fleste VM-kamper direkte på to allment tilgjengelige kanaler.

- Det fører til en viss konkurranse om de beste ekspertkommentatorene. Drillo, for eksempel. Hele stemningen blir mer levende.

I Norge er fotball-VM dødt på grunn av Telenors grådighet og galskap. Noen burde sende Tormod Hermansen til Bjørnøya. Hans betalingsordning for VM-kamper gjør at vi blir liggende håpløst etter, sier Michelet.

«Mini» Jakobsen

- Markedet rår. Norge er bare et lite fjert-land i denne sammenhengen. I store fotballnasjoner som England og Tyskland er systemet med betal-TV for lengst innarbeidet og akseptert. Skal du se fotball, må du også betale. Slik er det jo når du går på stadion også. Det koster 100- 150 kroner å se en tippeligakamp, så da synes jeg ikke 700 kroner for et helt VM er mye.

Per Ståle Lønning

Programleder Per Ståle Lønning lader skuddfoten:

- NRK og TV2 har en plikt til å vise folket fotball, men med monopolkapitalen kjemper selv gudene forgjeves. Likevel synes jeg det er en katastrofe at først og fremst ikke allmennkringkasteren NRK, som folk betaler for å se på, ikke sender fra fotball-VM. Det er helt vilt, sier Lønning.

Lønning har bestilt full fotballpakke via distribusjonsselskapet UPC. Han sier det er vel anvendte penger.

- Hvis de kjører dette løpet her, så er det en invitasjon til at alle i Norge smeller opp en jævlig parabolantenne for å få inn fotball-VM. Jeg skal reise til Stord i morgen, og jeg er helt fortvilet fordi jeg ikke får sett kampene, sier Lønning.

Ole Paus

- Jeg slapp taket på fotball-VM etter å ha skrevet bok om Frankrike-VM i 1998. Men det er trist at VM ikke er tilgjengelig for alle. Arenaen er plassert inn i næringslivet. Fotball skal tydeligvis ikke være folkesport lenger. Kommentatorer som Arne Scheie og Thor Eggen er dyktige artister i sitt slag. Det er pinlig, men ikke overraskende at vi må inn på en betalkanal for å oppleve dem. Man skal ikke frata Arne Scheie den slags gleder så nær pensjonsalderen. Jeg savner å høre ham, sier artist Ole Paus.

Kjell Magne Bondevik

- Jeg synes at de to norske allmennkringkasterne burde hatt mer fra fotball-VM, men jeg veit at det er et spørsmål om penger. Hadde Norge vært med, så hadde nok antall kamper på de to norske tv-kanalene vært større. Jeg er lei meg for at vi ikke får se mer fra fotball-VM, men jeg kan ikke gå inn og diktere de norske tv-kanalene. Jeg kunne gjerne sett mer VM-fotball. Jeg ser fotball-VM på pc-en. Selv om jeg sitter på kontoret og jobber, så kan jeg ha et sideblikk på fotball-VM. Men ellers ser jeg mest om kveldene, men det er ikke helt tilfredsstillende, sier Bondevik

Ingebrigt Steen Jensen

- 600 kroner for 60 fotballkamper er billig, men jeg reagerer på at Telenor ikke kan fortelle om jeg kan kjøpe fotballpakka. Jeg har ringt og prøvd via Internett flere timer flere dager på rad for å bestille fotballpakka, men får bare beskjed om å taste nye nummer. Det irriterer meg grenseløst at landets ledende telekommunikasjonsfirma ikke er i stand til å forklare om jeg kan få kjøpe fotballpakka og at de ikke tar telefonen.

En eneste gang har jeg fått svar, men vedkommende ante ikke hvordan jeg skulle gå fram for å få fotball-VM via kabel, sier reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen.

Davy Wathne

- Det er en galopperende galskap vi er vitne til. På et tidspunkt er vi nødt til å sette ned foten. I gjennomregulerte Norge, som er et langstrakt og likevel ikke rommer mer folk enn en bydel i London, vil en kommersiell riksdekkende kanal som TV2 knekke ryggen økonomisk på å kjøpe VM-rettighetene. Derfor mener jeg personlig at det må bli en statlig oppgave å sikre fotball-VM vederlagsfritt ut til folket.

Som gutt løp jeg til naboblokka for å se de flimrende TV-bildene fra VM i Chile i 1962. Alle har minner som er knyttet opp mot VM. Sammen med OL har fotball-VM alltid vært nasjonale TV-forpliktelser. Slik bør det fortsatt være.

Arne Scheie

- Jeg frykter at rettighetene til fotball-VM bare vil øke i pris. Folk ringer til oss i NRK og kjefter, og jeg forstår dem godt. Vår riksdekkende lisenskanal har jo forpliktet seg til å dekke alt fra utenriks til sport. Nå makter vi det ikke lenger.

- I Sverige og Danmark går mange kamper på riksdekkende kanaler. Hvorfor ikke i Norge?

- I Sverige har de en tredeling av de 64 VM-kampene - mellom det statlige fjernsynet, det kommersielt riksdekkende og Canal Digital. Det er lettere å finne penger når ditt eget land er med i VM. Men selv om Norge skulle komme til VM i 2006, er det utopi å tro at alle kampene vil gå riksdekkende.

Opprørt:Nils Arne Eggen
<B>HAR EMIGRERT: Forfatterne og fotballelskerne Dag Solstad og Jon Michelet har skrevet bøker fra mange VM-sluttspill i fotball. Denne gangen må de se fotballkampene på TV - og er oppgitt over betal-tv-opplegget i Norge. - Jeg har reist fra det kapitalistiske u-landet Norge til sosialdemokratiets paradis Sverige. Her sendes de fleste kampene på to allment tilgjengelige kanaler, sier Michelet.
Opprørt:Arne Scheie
Opprørt:Linda Medalen
Opprørt:Kjell Magne Bondevik

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer