Krever handling: - Alvorlig og kritisk

Norsk idrett frykter krise de neste månedene. - Det handler om å agere raskt, sier toppleder.

REAGERER: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Nils Einar Aas..Foto: Torstein Bøe / NTB
REAGERER: Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Nils Einar Aas..Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet skrev tirsdag om ishockeyklubben Nes som frykter de om kort tid må stenge ned ishallen grunnet høye strømregninger.

Mandag måtte Nærbø på Vestlandet stenge sin hall grunnet samme problematikk, mens NTB tirsdag skrev om KFUM som har økt treningsavgiften med 250 kroner per spiller. Det er ifølge klubben en firedel av den ventede økte kostnaden.

Flere andre idrettslag har også stått fram med sjokkregninger på strøm.

- Det er helt skandale, man blir irritert når man ser det går utover barn og unge. De siste åra har vi hatt en pandemi hvor de har blitt nektet å drive idrett, nå får vi en ny situasjon med strømkrisa. For en klubb som eier privat og blir drevet på dugnad blir dette helt umulig, sukket kaptein for Vålerenga Hockey, Martin Røymark, til Dagbladet.

REAGERER: Mathias Normanns signeringsvideo for Dinamo Moskva trigger flere reaksjoner. En som ikke er imponert over stuntet er landslagssjef Ståle Solbakken. Video: Dinamo Moskva/Sørø Olsen/Skingen Vis mer

- To muligheter

19. september er det ekstraordinært strømmøte på Stortinget.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund (NIF), Nils Einar Aas, sier til Dagbladet at han forventer at det skal komme en bedre strømstøtte for idretten.

- Vi har behov for at Stortinget og regjeringen tar innover seg de store økonomiske utfordringene som idretten står overfor, spesielt de som eier eget anlegg.

- Det er to muligheter hvis man ikke kan finansiere kostnadene. Å stenge anleggene eller føre kostnader over på medlemmene, men det ønsker jo ingen fordi vi vil at de økonomiske barrierene for å delta i idretten skal være så lave som mulig. Dette blir derfor et valg mellom pest og kolera for lag som eier egne anlegg, forklarer Aas, som selv har bakgrunn som skøyteløper.

Han forteller at hele idretten nå jobber med å få politikerne til å forstå at idretten trenger en bedre strømstøtteordning, samt å få de til å forstå konsekvensene ved å ikke gjøre noe.

- Vi er til for medlemmene våre. De siste dagene har vi sett flere eksempler på konsekvensene av de skyhøye strømprisene, blant annet fra Nærbø og Nes og hvordan denne situasjonen påvirker våre idrettslag og medlemmer negativt. Dette kjenner vi hardt på. Derfor jobber vi for å få en bedre strømstøtteordning.

- Det handler det om å agere raskt, for nå er situasjonen alvorlig og kritisk, avslutter han.

RØRENDE: Israelske Elay Tamam valgte en original og rørende målfeiring. Video: IPFL_FOOTBALL / twitter Vis mer

- Krevende situasjon

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, Gry Haugsbakken, svarer på idrettens rop om hjelp.

- Vi tenker det er helt naturlig at idretten kjemper for sine medlemmer og interesser. Problemet her er ikke forståelsen, for vi har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon. Vi innførte strømstøtten som var like gode som husholdningene sine raskt og har allerede sagt at den skal vare ut vinteren 2023, for å gi den forutsigbarheten.

- Men så er problemstillingen som har kommet mer opp i det siste, med den kvartalsvis betalingsproblematikken at man måtte legge ut i forkant, påpeker hun til Dagbladet.

Nettopp dette er problemet til ishockeyklubben Nes.

Styreleder i klubben, June Sundheim Sandum, opplyste om at de ikke har penger til å betale strømregninger på opp mot 500 000 kroner i per måned i tre måneder før støtten kommer.

- Vi har et ansvar om å ikke kjøre klubben konkurs. Støtta dekker også smuler av utgiftene. Da frykter jeg vi må stenge ned, forklarte hun mandag.

SETT AV MILLIONER: Brasiliansk fotball har ofte mye teknikk, men nedover i divisjonene går det hardere for seg. Video: Canal Do Fabricio Vis mer

- Vil det skje noe med dette i nærmeste framtida?

- Nå ligger den strømstøtteordningen som vi har, og det er utgangspunktet. Så ser vi nå på løsninger for å få pengene ut raskere.

Hun understreker at de håper å finne løsninger som gjør at haller ikke må stenges ned.

Hun påpeker at økte strømpriser den siste tiden har endret forutsetningene, og forventer også at kraftselskapene nå vil være villige til å hjelpe situasjonen ved å være positive til at innbetalingene kommer først når frivillighetene har mottatt strømstøtten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer