Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krever hodet og hjertet på rett plass

Landskampen mot Montenegro er bare tre dager før seriestart.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): I slutten av mars spiller landslaget mot Montenegro på bortebane. Norge spiller treningskampen i Øst-Europa bare dager før seriestarten i Tippeligaen.

Samtidig er Premier League-proffene i en hektisk våravslutning av sesongen.

Etter at Norge ble ydmyket av Wales for noen uker siden sa Hareide at han savnet at gutta spilte med hjertet på utsiden av drakta.

Skal møte mental ressurs

Selv om han ikke frykter en liknende kamp nå, innrømmer han at det er en utfordring å sørge for at spillerne har rett fokus i dagene rundt landskampen.

- Jeg håper de har hodet på plass og at de spiller med hjertet. Dette er noe vi må jobbe med hele veien, sier Åge Hareide til Dagbladet.no.

Allerede før kampen mot Wales varslet landslagssjefen at han ønsket å tilknytte seg en mental ressurs. Fotballforbundet har startet dette arbeidet og Hareide skal møte en slik ressursperson neste uke. Han ønsker imidlertid ikke si hvem det er snakk om, eller hva slags kunnskap vedkommende besitter.

- Forhåpentligvis kan denne personen være med inn mot Uruguay-kampen i slutten av mai, sier Hareide.

RETT FØR SERIESTART: Jan Erik Aalbu og Vålerenga må unnvære to av spillerne sine i dagene før seriestarten. Åge Hareide sier det er utfordrende å få alle spillerne til å ha rett fokus hele tida. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
RETT FØR SERIESTART: Jan Erik Aalbu og Vålerenga må unnvære to av spillerne sine i dagene før seriestarten. Åge Hareide sier det er utfordrende å få alle spillerne til å ha rett fokus hele tida. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Gruppearbeid

Landslagstreneren har tidligere etterlyst like stor innsats og vilje i privatkamper mot mindre nasjoner, som når stjernemannskap står på den andre siden av banen.

- Spillerne vil alltid gjøre sitt beste, men de må være forberedt til samlingen. Mange av spillerne er i store klubber som spiller viktige kamper hele tida. Omstillingen til landslagsspill blir derfor viktig. Noe av dette lærer du når du blir eldre, sier Hareide.

Men landslaget kan ikke vente på at alle skal lære dette av seg selv. Derfor vil de ha økt fokus på den omstillingen det er å komme fra klubbfotball til landslagsoppdrag.

- Dette er noe en mental coach kan jobbe med. Samtidig vil vi at spillerne selv skal jobbe med dette også, i gruppearbeid under samlingene.

Kan spare spillere

Hareide sa etter uttaket at han sparer Christian Grindheim og Kristofer Hæstad, siden Grindheim jobber med å etablere seg i ny klubb og Doffen nærmer seg seriestart i sin nye klubb.

Åge Hareide mener at han kjenner dem så godt at han ikke har behov for å se dem i Podgorica 26. mars.

image: Krever hodet og hjertet på rett plass

Tidligere har det skjedd at klubbtrenere har henvendt seg til ham med en bønn om å spare spillere, men det har ikke skjedd denne gangen. I hvert fall ikke ennå.

- Men det var ingen som spurte om dette før Wales-kampen heller. Dette er likevel noe vi kan gjøre selv, i samtale med spillerne det eventuelt gjelder.

Tore Reginiussen ber neppe om å bli spart. Tromsø-stopperen er for første gang med på landslaget, og han forteller at det er en drøm som går i oppfyllelse.

FÅR INN EKSTRA RESSURS: Neste uke skal Åge Hareide i møte med en person som kan bli en mental coach for landslaget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media