Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krever is halve året

- Nå må de ansvarlige sørge for at Vikingskipet blir islagt i seks sammenhengende måneder. Skjer ikke det, kan de like gjerne gjøre om OL-arenaen til hundehus. Vi er nødt til å ha like gode treningsforhold som våre hardeste konkurrenter, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skal Norge henge med i framtida, må Vikingskipet prioriteres som skøytebane. Ellers må vi senke ambisjonene, sier Ådne Søndrål.

Ådne vet ikke om han går på enda en sesong, men understreker at det blir uaktuelt å reise verden rundt på jakt etter ordentlig is.

- For meg blir det helt avgjørende at jeg får færre reisedøgn. Hittil har det vært nødvendig for å henge med på sprint. De beste på 1000 meter har mye mer fart i kroppen, og dermed store fordeler. Derfor er det viktig at Vikingskipet islegges hele sesongen og at temperaturen er høy nok. Går ikke det, må det bygges en hall i Oslo i stedet, så får de fortsette å holde hundeutstillinger i det som skulle vært en skøytehall, sier Ådne Søndrål.

Håpløse betingelser

Trener Tom Erik Oxholm er ikke i tvil om at Ådne har rett, og går enda lenger i sin kritikk av storstua på Hamar.

- Skjer det ikke noe med Vikingskipet nå, gidder jeg ikke mer. Under VM i Heerenveen har jeg hatt god tid til å tenke. For meg er det meningsløst å fortsette som trener når sporten blir motarbeidet. Norge har verdens dårligste betingelser for skøyter, sier Oxholm.

- Bak Ådne og Eskil Ervik har Norge mange talenter som ikke får utviklet seg. Jeg tror ikke noen skjønner hva som må til for å skape toppløpere. Tida er forbi da man trente utendørs på trå is.

Oxholm mener at enkle løsninger kan sørge for en kombinasjon av skøyteis, messer og hundeutstillinger.

Etterlyser ansvar

- I Thialf isstadion i Heerenveen har de også utenomsportslige aktiviteter. Men isen ligger der hele tida likevel. Her legger de et teppe over isen og tar det bort når det igjen skal gås på skøyter.

- Greier de å bruke hodet på Hamar, så får de det til, sier Tom Erik Oxholm.

For to år siden ble Ådne verdensmester på 1000 meter. Nå har han havnet i bakleksa. Gårsdagens åttendeplass var grei nok, men ikke mer.

Etter én medalje i VM enkeltdistanser, etterlyser nordmannen ansvar fra ledelsen i Hamar Olympiske Anlegg.

- Vi så under VM all round hvordan forholdene i Vikingskipet kan være. Banemannskapene kan lage superis - hvis de får lov. Nederlendere, kanadiere, tyskere, amerikanere og japanere har topp forhold hele sesongen, mens vi må reise utenlands for å trene, sier Ådne.