Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaugs lobbyisme sjokkerer opposisjonen:

Krever lovendring etter Listhaug-avsløringen: - Svært alvorlig og kritikkverdig

- Det kan fort bli et samfunnsproblem at de som har penger kan kjøpe seg tilgang til et politisk parti, advarer SV.

TOK BETALT FOR Å PÅVIRKE EGET PARTI: Sylvi Listhaug fakturerte Norges Idrettsforbund for politisk påvirkning av Frp mens hun selv satt i sentralstyret i partiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
TOK BETALT FOR Å PÅVIRKE EGET PARTI: Sylvi Listhaug fakturerte Norges Idrettsforbund for politisk påvirkning av Frp mens hun selv satt i sentralstyret i partiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs stortingsrepresentant for Oslo, Kari Elisabeth Kaski, vil ha en lovendring for politikere som går fra PR-bransjen og inn i politiske verv.

SV fremmet sammen med Sp og Ap et lovforslag for Stortinget om full åpenhet om kundeforhold for lobbyister allerede da Sylvi Listhaug ble landsbruksminister i regjeringen Solberg høsten 2013, men fikk ikke flertall for forslaget den gangen.

Nå vil de ha ny votering om lovforslaget. Kravet kommer etter Dagbladets avsløring av Sylvi Listhaugs betalte oppdrag for å påvirke sitt eget politiske parti, Frp.

- Det er svært alvorlig og kritikkverdig at Listhaug har hatt oppdrag for å påvirke det partiet hun både var stortingsvara for og satt i sentralstyret til, sier Kaski til Dagbladet.

- At det skjer i det skjulte, og at det kun er blitt kjent gjennom innsyn i Norges idrettsforbunds kvitteringer, gjør saken enda verre. Vi kan ikke ha det sånn at aktører med mye penger skal kunne kjøpe seg tilgang til et parti på denne måten, sier Kaski videre.

Avslørt av faktura

Av arbeidsoppgavene Listhaug utførte for NIF står det blant annet i regningene fra First House:

«Arbeid med utkast strategi FrP». «Arbeid med liste over fylkeslag FrP». «Ferdigstillelse presentasjon FrP og OL, møte med kunde».

Listhaug var, samtidig som hun utførte disse arbeidsoppgavene på vegne av NIF, vararepresentant til Stortinget og medlem av Frps sentralstyre. Hun ble altså betalt for å drive lobbyvirksomhet overfor sitt eget parti i OL-saken.

Drøye to uker etter at First House sendte regningen for denne jobben til NIF, tiltrådte Listhaug som landbruksminister i regjeringen Solberg.

Vil ha eget lobbyregister

- Saken om Listhaugs rolleblanding aktualiserer behovet for et lobbyregister og en lovendring for åpenhet om kundelistene, fortsetter Kari Elisabeth Kaski.

Lovforslaget som ble nedstemt forrige gang, ville imidlertid ikke avslørt Listhaugs dobbeltrolle i arbeidet for NIF.

Åpne kundelister sier nemlig ingenting om hva slags arbeidsoppgaver lobbyistene faktisk utfører. Det er det også et behov for, mener Kaski og SV.

- Denne problemstillingen er langt unna noe noen kunne sett for seg, og jeg tror alle er ganske overrasket. Nå er nok ikke dette noe stort problem isolert sett, men vi ser at det fortsatt er mange som går fra PR-bransjen og inn i politiske verv.

- Nå vil vi oppdatere lovforslaget og sondere litt på Stortinget før vi fremmer det igjen. Vi fikk med oss Sp og Ap sist, og med støtte fra Venstre og KrF vil dette nå kunne få flertall, sier Kaski.

Avvist av statsministeren

I januar stilte SV skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg, for å undersøke om statsministeren vil bidra til økt åpenhet rundt kundelistene til Listhaug i kjølvannet av NIF-avsløringene.

På vegne av statsministeren svarte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at regjeringen ikke så noen grunn til det.

Kaski mener svaret viser at verken Høyre eller regjeringen tar problemet med skjult lobbyisme på alvor.

- Statsministeren har ikke uttalt seg om dette i det hele tatt, og selv om denne saken først og fremst er et internt problem for Frp, kan det fort bli et samfunnsproblem at de som har penger kan kjøpe seg tilgang til et politisk parti, sier Kaski til Dagbladet.

Frp går i mot

Partileder Siv Jensen syntes Listhaug-avsløringen var uproblematisk så lenge Listhaug spilte med åpne kort innad i partiet.

Overfor NRK fortalte Jensen at de sammen passet på Listhaugs habilitet, og at de kjente til kundelistene hennes fra First House.

Frp kommer heller ikke til å støtte lovendringsforslaget denne gangen, sier partiets kulturpolitiske talsmann, Morten Wold, til Dagbladet.

- Jeg synes dette er en søkt problemstilling når det refereres til Listhaug-saken, for dette er ikke noe stort problem. Vi må ha tillit til at mennesker på et så høyt politisk nivå opptrer redelig og ikke lar seg bruke i en sånn situasjon. Jeg tror det vil være vanskelig å ha full åpenhet om alle disse kundeforholdene, så vi kommer ikke til å støtte dette forslaget, sier Wold.

- Er det mulig å kjøpe seg politisk innflytelse i Frp?

- Nei, det kan man ikke gjøre. Det er helt umulig. Dagens politikere, uansett parti, har veldig klare etiske grenser og regler, og forstår sin samfunnsrolle veldig godt. Den posisjonen Listhaug hadde i en kort periode, er helt unntaksvis. Det skjedde den ene gangen, og jeg er trygg på at Sylvi, som er så proff i alt hun gjør, ikke har latt seg kjøpe, eller har påvirket Frp i en eller annen retning for å tilfredsstille en kunde. Det skjer ikke her, det er jeg helt overbevist om. Det er sånn som skjer i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Vi er veldig bevisste på disse tingene her i Norge, sier Wold.

Venstres forslag om et formelt lobbyregister kommer heller ikke til å få flertall i Stortinget, sier Wold. Han tror ikke karanteneregler for folk som skifter fra PR-bransjen til statsrådsposter er veien å gå heller.

- Det er vanskelig med karanteneregler andre veien, for når man blir kalt til tjeneste ved Kongens bord er det noe som skjer der og da, og ikke om tre eller seks måneder. Da er det naturlig at man er åpen overfor statsministeren om hvilke kundeforhold man har hatt, men det er ikke alt som skal være åpent og transparent til enhver tid. Det gjelder for eksempel spørsmål om krisehåndtering som kommunikasjonssrådgivere ofte er involvert i. Men dette er vanskelige spørsmål, sier Morten Wold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!