Krever mer av Villa og Torres

Superspissene skal kneble Russland.

• Direkte 20.45: Den andre semifinalen: Russland - Spania

(Dagbladet.no) Spanjolene valset over russerne i den første gruppespillkampen, og vant 4-1.

Mye har imidlertid skjedd i løpet av de to siste ukene, og Russland er et helt annet lag enn i åpningskampen. Derfor legger også Spania-trener Luis Aragones opp spillet litt annerledes.

Dette betyr at superspissene David Villa og Fernando Torres - som til sammen har scoret fem mål i EM - får litt andre oppgaver i kveld enn vanlig.

Høyt press

Villa og Torres. De to navnene kan skremme vannet av de fleste forsvarsrekkene i verden. Og det er meningen at de skal gjøre nettopp dette i den østerrikske hovedstaden i kveld - men på en litt annen måte en de pleier.

Nå krever nemlig Aragones at de starter arbeidet tidlig, før Spania i det hele tatt har ballen.

- Jeg vil se dem presse midtstopperne deres og ikke bare følge dem. Jeg vil ha skikkelig og energisk press og jeg vil at de skal stjele ballen fra de russiske forsvarsspillerne så tidlig som mulig, sier Aragones ifølge EMs hjemmeside.

SCORINGSKÅTE: David Villa og Fernando Torres jubler etter ett av førstnevntes tre mål mot Russland i åpningskampen. Foto: AP
SCORINGSKÅTE: David Villa og Fernando Torres jubler etter ett av førstnevntes tre mål mot Russland i åpningskampen. Foto: AP Vis mer

Videoen fra kampen mellom de to lagene i gruppespillet er ikke mye verdt, siden Russland har framstått som et helt annet lag i de to siste kampene. Det har Aragones merket seg.

- Jeg har sjelden sett et lag bevege seg så raskt fra boks til boks, og med så mange spillere, som Russland.

Nettopp angrepsviljen til russerne mener Sergio Ramos kan brukes mot dem.

- Russland har imponert alle, og jeg tror det blir en åpen kamp. For oss blir det viktig å ta dem i kontringsfasen, og slå til når vi kan, sier Ramos ifølge Reuters.

- Vi var gavmilde

De russiske gutta har vilje og kapasitet til å løpe de fleste EM-lag i senk. Og når de i tillegg har store tekniske ferdigheter, da har du hovedårsakene til at Sverige og Nederland ikke hadde noen sjanse mot dem.

- 4-1-tapet var den første kampen i en stor turnering for de fleste av spillerne mine. Jeg er overrasket over at vi har tatt så store steg siden den kampen. Vi falt i fella og ga bort gaver til motstanderen, men etter et par analysetimer og arbeid på treningsfeltet, ble vi kvitt dette, sier Russland-trener Guus Hiddink.

Nederlenderen jakter nå på sin første mesterskapsfinale. Han tapte VM-semifinalen med Nederland i 1998 og den bedriften gjentok seg med Sør-Korea for seks år siden.

Krever mer av Villa og Torres

Nå vil han ikke bare vinne - men han vil også gjøre det med stil. Derfor skal det godt gjøres om kveldens kamp ender 0-0 og blir avgjort på straffesparkkonkurranse.

- Jeg er veldig fornøyd med tre ting så langt: Vi har plassert Russland tilbake der landet hører hjemme i europeisk fotball, vi har vist verden at moderne fotball også kan være vakker og vi har tatt denne spillergruppa på en lang fotballreise med tanke på hvor de startet, sier Hiddink.

Ikke kult i gult

I går kveld klarte Tyrkia å kneble Tyskland, og de lyktes nesten fullt ut med taktikken. Tyrkerne markerte ut Michael Ballack, som aldri fant seg til rette på St. Jacob Park.

Aragones forteller at han ikke har noen planer om å sette et frimerke på Russlands store stjerne, Andrej Arsjavin.

- Vi må prøve å straffe dem der hvor de er svake. Vi vil ikke mannsoppdekke Arsjavin, som er en av fem klassespillere i det russiske laget. Vi kommer ikke til å legge om stilen vår, sier Aragones.

Men en liten endring blir det.

- Vi må bytte ut våre kjente røde drakter til gule trøyer. Personlig liker jeg ikke fargen, men så lenge jeg slipper å gå i gult, går det bra, sier 69-åringen.

I kveld får vi svar på om gult er kult - eller om den russiske fotballrevolusjonen fortsetter.

FORSVARSJOBB: Fernando Torres og David Villa skal etter planen presse russerne hardt, høyte oppe i banen.
RUTINERTE HERRER: De to trenerlegendene Guus Hiddink og Luis Aragones møtes for andre gang i mesterskapet.