Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krever Samaranch's avgang

Mens Den internasjonale olympiske komité (IOK) forbereder seg på å utvise minst ni medlemmer denne helgen, er det økende stemning for at IOK-president Juan Antonio Samaranch bør ta konsekvensene og gå av.

Et lite, men innflytelsesrikt antall senior IOK-medlemmer er overbevist om at bare avskjedssøknaden til den 78-årige spanieren vil overbevise verden om at den olympiske bevegelse har bestemt seg for å kvitte seg med korrupsjonsspøkelset for godt.

Deres argument er at korrupsjonen som truer med å sette en varig ripe i lakken til den olympiske bevegelse har fått flomme under Samaranchs styre. Til tross for at Samaranch skal gå av i 2001, mener hans kritikere at han bør gå allerede nå.

Flere av spanierens kritikere hevder at Samaranch har skapt ukulturen med overdådig pengeforbruk. - Han reiser verden rundt som en statsleder. Alt skal være det beste. Det er på tide at IOK-medlemmene slutter å oppføre seg som kongelige. De må bli mer profesjonelle og det krever en ny president, sier en av dem.

- Ikke bra

Den konfidensielle rapporten om korrupsjonsskandalen i Salt Lake City, som skal presenteres for IOK-styret søndag, gjør lite for å støtte opp om Samaranch og hans styremåte.

I utkastet til rapporten, som er laget av en seksmannskomité ledet av den innflytelsesrike IOK-visepresidenten Dick Pound, heter det at stemmekjøpingen daterer seg tilbake til begynnelsen av 80-årene, da Samaranch overtok presidentstolen.

- Det ser ikke bra ut for presidenten. Det er vanskelig å se hvordan han skal overleve dette, sier en sentral kilde i IOK.

Prins Frederik von Sachsen-Lauenberg, talsmann for en frivillig gruppe som støtter den olympiske bevegelse, klaget tidligere denne uken på at Samaranch ikke har foretatt seg noe etter at han fikk vite om korrupsjonen i IOK.

Reagerte ikke

Sachsen-Lauenberg hevdet at IOK-medlemmer ble bestukket med alt fra diamanter til prostituerte av søkerkomiteen til Amsterdam i 1992 og at presidenten ble informert om dette av to medlemmer uten at han reagerte.

Samaranch selv avviser tanken om at han skal gå av.

- Dersom IOK-medlemmene har tillit til meg er jeg klar for å fullføre min siste periode som president. Vi går alle gjennom en vanskelig tid nå, men må beholde troen på at det snart vil roe seg ned, sier han.

Men mange medlemmer frykter at stormen på langt nær har nådd full styrke.

Medlemmene som blir funnet skyldig i Salt Lake-skandalen og utestengt går trolig ikke uten bråk og daglig kommer det rapporter om nye byer som er involvert i forsøk på stemmekjøp.

Brant regnskapene

Nagano, som var vertskap for vinterlekene i 1998, har innrømmet å ha brukt hundretusener av dollar for å fri til 62 IOK-medlemmer.

Ifølge Junichi Yamaguchi, tidligere sjef for Naganos søkerkomité, gikk pengene til å innlosjere IOK-medlemmene og deres reisefølge på eksklusive hoteller, til flotte måltider, underholdning av geishaer og helikopterturer.

Yamaguchi sa at regnskapene som angikk dette forbruket ble ødelagt etter at IOK-medlemmer ba om at de måtte holdes hemmelig. Til sammen 10 bokser med dokumenter ble brent i mars 1992.

- Dette ble gjort som en høflighetsgest til IOK. Nagano-funksjonærene var bekymret for at dersom dokumentene ble gjort kjent ville dette «gjøre det ubehagelig for IOK». Vi ville ikke det, sier Yamaguchi.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media