Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsaken

Krever TV-ekspert sparket for å være ukritisk mot Johaug

Bråk i Sverige.

SUSPENDERT I TO MÅNEDER: Påtalenemnda i Antidoping Norge gransker Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem 
SUSPENDERT I TO MÅNEDER: Påtalenemnda i Antidoping Norge gransker Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dopingsaken mot Therese Johaug (28) skaper voldsomt engasjement i Sverige. Johan Croneman - som er kommentator i avisa Dagens Nyheter - mener SVTs langrennsekspert Anders Blomquist må få sparken.

- Vi kan ikke ha en ekspert som er totalt ukritisk og sier at han velger å tro på henne, tordner Croneman, ifølge Expressen.

SVT er Sveriges svar på NRK. Blomquist kommenterer langrenn sammen med Jacob Hård.

SLAKTES:  SVTs langrennsekspert Anders Blomquist. Foto: NTB Scanpix
SLAKTES:  SVTs langrennsekspert Anders Blomquist. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mens noen har stilt spørsmål rundt Johaugs forklaring om bruk av leppekrem, har Blomquist valgt å tro på henne.

Det var 16. september at 28-åringen ble dopingtestet hjemme i Oslo. Hun oppga at hun hadde brukt kremen Trofodermin mot solbrente lepper. Kremen skal ha blitt kjøpt på et apotek under en treningsleir i Livigno i Italia.

4. oktober ble Johaug informert av Antidoping Norge at det forbudte stoffet clostebol var funnet i urinen hennes. På en pressekonferanse seinere fortalte hun at hun hadde stolt ett hundre prosent på legen, Fredrik S. Bendiksen, som hadde gitt klarsignal for bruk av kremen.

- Jeg kjenner det norske miljøet. Jeg har utrolig vanskelig for å tro på at de holder på med kontrollert og systematisk doping. Jeg får det ikke til å stemme, sa SVT-ekspert Anders Blomquist denne uka.

Svinger pisken

Dette får kommentatoren i Dagens Nyheter, Johan Croneman, til å svinge pisken:

- Hva tror han om ukontrollert og usystematisk doping? spør han retorisk.

Og:

- Eksperten Anders Blomquist gråter i kapp med Johaug. Bytt ham ut allerede i morgen, eller send ham på et kurs, SVT.

Han fortsetter:

- Jeg blir til og med opprørt over at han gjør jobben sin så dårlig. Det er derfor jeg mener han bør sendes på et kurs i journalistikk, eller blir byttet ut. Du kan ikke ha en ekspert som er totalt ukritisk og som sier at han velger å tro på henne.

Blomquist er tidligere langrennsløper, men sitter nå i kommentatorboksen for SVT.

- Therese Johaug er jo Mor Theresa innenfor langrenn, og det er klart at folk er svært opprørte. Men la oss finne ut av sannheten, og i det at hun har hatt anabole steroider i urinen. Det er jævlig forbudt, sier Croneman.

Får støtte

Til dette svarer Blomquist:

- Jeg synes ikke noe om skadefryd når et menneske ligger så dypt nede. Granskningen skal stille alle spørsmål som trengs for å klargjøre fakta. Så skal hun få straffen som bruddet på reglene medfører.

Blomquist får støtte av kollega Jacob Hård. Ifølge Expressen sier han:

- Å si at Anders Blomquist er fullstendig ukritisk bare fordi han i dette tilfellet ikke tror at det finnes systematisk doping i norsk langrenn er absurd.

TAR PARTI: Jacob Hård kommenterer langrenn for SVT og støtter kollega Anders Blomquist. Foto: NTB Scanpix
TAR PARTI: Jacob Hård kommenterer langrenn for SVT og støtter kollega Anders Blomquist. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hvor mange ganger Anders Blomquist har sagt at han ikke får Johaugs historie til å stemme. At den er full av merkverdigheter, enten man tror på forklaringen hennes eller tror at hun bevisst har dopet seg med clostebol.

SVT-profilen Hård fortsetter:

- Få journalister har i løpet av årene vært like kritisk som Anders til hvordan Norge har dratt fordeler av sin dominerende posisjon i langrennsporten ved å få tvilsomme fordeler eller dommer med seg i omstridte situasjoner.

Johaug er suspendert i to måneder mens Påtalenemnda i Antidoping Norge gransker saken. I verste fall mister hun hele VM-sesongen. Også OL i 2018 kan være i fare.

I Norge fortsetter saken å skape massivt engasjement. Selv en hardt presset landslagssjef i fotball - Per-Mathias Høgmo - hadde en mening om saken i går.

- Jeg må vel få lov til å si at den saken har gått utover alle dimensjoner. Det synes jeg. Både når det gjelder det totale volumet på dekningen og også innholdet i den, synes jeg ikke noe om, sa Høgmo til NTB.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!