Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krf slår et slag for proffboksing

Nye tider under Knut Arild Hareide.

IKKE LOV: Cecilia Brækhus må fortsatt bokse i utlandet. Proffboksingforbudet ble opprettholdt i dag, men støtten for forbudet har aldri vært svakere. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
IKKE LOV: Cecilia Brækhus må fortsatt bokse i utlandet. Proffboksingforbudet ble opprettholdt i dag, men støtten for forbudet har aldri vært svakere. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Stortinget vil fortsatt ha forbud mot proffboksing i Norge, men motstanden er svakere enn noen gang siden forbudet ble innført i 1981.

Da Stortinget mandag behandlet et forslag fra Fremskrittspartiet om å oppheve forbudet, gikk Kristelig Folkeparti og Venstre for første gang inn for å tillate proffboksing. Høyre støttet også forslaget. De tre rødgrønne regjeringspartiene sørget imidlertid for at forbudet opprettholdes inntil videre. — Argumentene som fremføres er ikke tunge nok for å opprettholde forbudet. Det skal mye til for at vi som lovgivere skal gripe inn i idrettens frie sfære, sa Olemic Thommessen (H).

Ingen varm tilhenger KrF står ikke fram som noen varm tilhenger av proffboksing, men mener at dokumentasjonen av helsefare for utøverne i seg selv ikke er et tilstrekkelig tungtveiende argument for å opprettholde forbudet ut fra et prinsipielt standpunkt. — Det er ingen tvil om det er helsemessig risiko knyttet til profesjonell boksing. Profesjonell boksing har sider ved seg som vi ikke akkurat vil fremelske. Men prinsipielt mener vi at vi ikke kan forby voksne mennesker å utsette seg selv for risiko som ikke rammer tredjeperson, fremholdt partiets talsmann Øyvind Håbrekke.

Forbudsmotstanderne trekker også fram at Norge er det eneste landet i Europa som ikke tillater proffboksing og at norske proffboksere fritt kan bokse i utlandet. De peker også på at det ikke har forekommet dødsfall i Europa i forbindelse med proffboksing siden 1985.
— Ingen nye argumenter I debatten argumenterte regjeringspartiene med medisinskfaglige vurderinger der det blant annet heter at «boksing har store potensielle skadefølger for utøverne» De viste til at det i perioden 2000-2006 er rapportert om 65 dødsfall i ringen eller i direkte forbindelse med bokning, og at om lag 80 prosent av dødsfallene rammet profesjonelle boksere.

— Det er stor forskjell på profesjonell boksing og amatørboksing, konkluderte Gunn Karin Gjul (Ap).

Hun hevdet at det ble feil å sammenligne andre idretter fordi profesjonell boksing går ut på å tildele motstanderen mest mulig skade mot hodet. — Skulle man bare tillate skadefrie idretter, ville vi vel sitte igjen med sjakk og snooker, repliserte Øyvind Korsberg (Frp).

(NTB)

KRF FOR: Krf er nå for proffboksing. Her er partiets nye leder, Knut Arild Hareide, ute og møter støttespillerne sine i Trondheim. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
KRF FOR: Krf er nå for proffboksing. Her er partiets nye leder, Knut Arild Hareide, ute og møter støttespillerne sine i Trondheim. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media