Krüger hetses grovt i Russland

Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger, som seiler opp som en stadig større rival for Aleksandr Bolsjunov. Verdenseneren velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tidligere fristilsspesialist Simen Hegstad Krüger (26) har hatt en strålende utvikling i klassisk og har de siste ukene vist at han er i ferd med å bli en komplett langrennsløper.

OL-helten fra Pyeongchang fulgte opp klassiskbragden i Granåsen under Ski Tour med 2.-plassen på femmila i klassisk i Holmenkollen søndag.

- Bolsjunov er kanskje den siste mannen jeg vil ha med meg inn på oppløpet. Selv om jeg har en av mine beste dager og fantastiske ski, ble jeg ikke kvitt ham. Jeg er utrolig godt fornøyd likevel, sier Krüger til Dagbladet.

Bare verdensener Aleksandr Bolsjunov var sterkere i Kollen-tåka. Til Dagbladet sier Martin Johnsrud Sundby at han ikke er overrasket over Krügers formidable klassiskutvikling.

PRESTISJEDUELL: Simen Hegstad Krüger og Aleksandr Bolsjunov seiler opp som en ny prestisjeduell i langrennssporten. Bolsjunov vant femmila i Kollen foran Krüger og Emil Iversen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRESTISJEDUELL: Simen Hegstad Krüger og Aleksandr Bolsjunov seiler opp som en ny prestisjeduell i langrennssporten. Bolsjunov vant femmila i Kollen foran Krüger og Emil Iversen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Simen overgår oss alle på fysisk kapasitet. Med litt teknisk terping og pirking på skipark, klarer man å vri seg over fra det å ha én favorittstilart til å prestere like bra i begge stilarter, sier Sundby, som selv klarte å gå fra å være klassiskspesialist til å bli like god i begge stilarter for ni år siden.

Krügers utvikling skyter mot himmelen - og Bolsjunov har for alvor notert seg Simen Hegstad Krügers navn som en av hans argeste rivaler, der Johannes Høsflot Klæbo var konkurrenten han var desidert mest opptatt av tidligere.

Temperaturen mellom Bolsjunov og Krüger eskalerte da sistnevnte krasjet i russeren under sprinten i Åre forrige måneder. Russlands stjerne freste og insinuerte at Kruger felte ham med vilje.

Hetset grovt i Russland

To dager seinere slo nordmannen tilbake på langløpet i Meråker og mente at Bolsjunov fikk hjelp av en scootersjåføren som lå for nærme.

Da fikk russiske langrennsfans seg et nytt hatobjekt: Simen Hegstad Krüger.

Under Instagram-bildene til 26-åringen har det haglet inn med hets og stygge hatmeldinger i retning Krüger. Alle avsenderne hadde russisk adresse.

FØLELSER: Aleksandr Bolsjunov fra Russland jubler foran Simen Hegstad Krüger fra Norge under 50 km langrenn fellesstart i Holmenkollen søndag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FØLELSER: Aleksandr Bolsjunov fra Russland jubler foran Simen Hegstad Krüger fra Norge under 50 km langrenn fellesstart i Holmenkollen søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Her er noen av meldingene som sinte russere sendte til Lyn-gutten:

«Du bør diskvalifiseres til evig tid for din oppførsel. Hvorfor angrep du Bolsjunov? Skam deg».

«Er dette deres skitne norske lagtaktikk for å slå en konkurrent? Du er ikke en idrettsutøver etter episoden med Bolsjunov. Skammelig!».

«Du er en helt uærlig person, som ødelegger for andre.»

«Du har verken samvittighet eller ære. Hvor mye fikk du betalt for å felle Bolsjunov?»

«Du er sønn av en tispe og assistenten til Klæbo»

Krüger lo av hetsen

Overfor Dagbladet legger ikke Simen Hegstad Krüger skjul på at han leste den russiske hetsen som tikket inn.

- Det var en del russere som var sinte der. Jeg tror nok hendelsen ble formidlet ut til russiske midler på en litt annen måte enn det som faktisk skjedde. Jeg har ikke fått noen russiske fiender blant skiløperne i hvert fall. De er tøffe konkurrenter, men det er ikke noe ondt blod mellom oss, forteller Hegstad Krüger til Dagbladet (se også video øverst i saken).

TUNGT: Johannes Høsflot Klæbo etter femmila i Holmenkollen. Rep/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås. Vis mer

- Jeg skulle gjerne vært foruten den hendelsen. Det var litt klønete. Det var det, erkjenner han.

- Går slike meldinger innpå deg?

- Nei, det går ikke inn på meg. Det var mye komiske meldinger også når jeg oversatte med Google Translate, som ikke hadde gjort en altfor god jobb. Jeg satt og flirte litt da jeg bladde gjennom noen av meldingene, forteller Krüger.

- Du skal kanskje ikke på ferie til Russland med det første?

- Nei … Men jeg håper det er tilgitt nå.

Bolsjunov tilgir Krüger

Tilgitt er Krüger av rivalen Aleksandr Bolsjunov, som beskriver relasjonen deres som helt grei.

KAOTISK: Heidi Weng endte på en skuffende 17. plass på 3-mila i Holmenkollen, men hele løpet ble nesten spolert av ivrige tilskuere. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås. Video: NRK Vis mer

- Uhell skjer. Det var noen minutter med sinne og følelser etter sammenstøtet i Åre. Men nå er alt greit mellom oss, sier Bolsjunov til Dagbladet.

- I dag var en av dagene hvor Simen ville slå meg igjen, som han gjorde i Trondheim. Det ville jeg ikke godta denne gangen, sier russeren om seieren på Kollen-femmila.

Du kan se Bolsjunovs reaksjon på den norske forfølgelsen i videoreportasjen øverst i saken.

Simen Hegstad Krüger er ikke den første nordmannen som har blitt bombardert av hatmeldinger fra skifans fra andre nasjoner denne sesongen.

Kristine Stavås Skistad mottok store meldinger finsk hets i kjølvannet av stikkene hun sendte til rivalen Anita Korva og hennes muskelbilder i sosiale medier, som du kan se her:

I HARDT VÆR: Det hagler inn stygge meldinger fra finsk hold til Kristine Stavås Skistad etter uttalelsene om Anita Korva. Programledere: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Reporter i Ruka: John Rasmussen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Også Therese Johaug har blitt utsatt for mye hets - fra både nordmenn, svensker, finner, russere og polakker.

Hver eneste gang Johaug legger ut et bilde på sin instagramkonto renner det inn kommentarer av det stygge slaget.

Johaug: - Veldig synd at det er sånn

Bilder av leppesalver og sprøyter og anklager om doping og juksing - formidlet på ulike språk - hagler inn i kommentar- og meldingsfeltet under hvert eneste bilde Johaug legger ut.

- Jeg vet at det er mange folk der ute som ikke liker meg og vil rakke ned på meg. Det er bare å innså at verden er slik. Det er nettroll og hets, sa Therese Johaug til Dagbladet for to uker siden.

- Det er veldig synd at det er sånn. Jeg skulle ønske folk kunne tenke seg om to ganger før de begynner å rakke ned på andre,

- Jeg har lagt litt lokk på den kista. Jeg leser ingenting av kommentarer. Det gir meg ingenting. Det står sikkert mye stygt. Egentlig burde kommentarfeltene bare fjernes, mener Johaug.

- Er du overrasket over hvor mye hat som kommer?

- Ja, det er veldig mange forskjellige meninger. Jeg blir sjokkert over det. Det er baksiden med å være synlig og gå fort på ski. Folk skal ha meninger om det meste, sa verdens beste kvinnelige langrennsløper.

- Jeg må akseptere at det er folk som har andre meninger enn meg. Så støtter jeg meg heller på folk som er snille og gode mot meg og som bryr seg om meg og vet hvilken jente jeg er. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om alt det som kommer, sa Johaug til Dagbladet.

Forbud mot å lese kommentarer

Der Johaug skjermer seg selv, har Heidi Weng fått et forbud mot å lese kommentarer under egne bilder.

- Jeg får egentlig ikke lov til å lese kommentarer. Jeg gjør det iblant likevel, har Weng tidligere sagt til Dagbladet.

- Hvorfor får du ikke lov til å lese kommentarene?

- Fordi jeg tar meg veldig nær av det om det kommer negative kommentarer. Det er de rundt meg som sier at det er bare tull at jeg skal lese kommentarene. Jeg har tidligere hengt meg litt opp i det, erkjenner langrennsesset.

- Jeg er ganske imponert over bloggerne at de faktisk gidder å skrive med åpne kommentarfelt, selv om det er frivillig. Det er så mye dritt de får. Det er sykt imponerende at de orker å ha det som jobb.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer