Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-mester Simen Hegstad Krüger ryster langrennsverden

Krüger hylles av Cologna, Harvey og Hellner, mens Niskanen fortviler over Norge

Iivo Niskanen er frustrert over manglende norsk hjelp på klassiskdelen, mens Dario Cologna, Alex Harvey og Marcus Hellner er svært overrasket og mektig imponert over Simen Hegstad Krügers stunt.

OVERRASKELSEN: Mens konkurrentene fokuserte på Martin Johnsrud Sundby, stakk Simen Hegstad Krüger fra feltet.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKELSEN: Mens konkurrentene fokuserte på Martin Johnsrud Sundby, stakk Simen Hegstad Krüger fra feltet.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Når en ung OL-debutant som ikke har vært på pallen i internasjonale fellesstarter og som ble nr. 6 på NM-tremila, starter OL-tremila med et handikap, forventer man ikke at vedkommende skal vinne.

Derfor var det ikke akkurat Simen Hegstad Krüger de utenlandske langrennsstjernene så opp for på skiathlon-øvelsen i Pyeongchang i dag.

De største utenlandske favorittene tittet jevnlig på Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo og var overbevist om at det var disse to som skulle forsøke å vinne gullet for Norge. Det ble en felle.

Sveitsiske Dario Cologna vant generalprøven i Seefeld og var en av de aller største gullfavorittene i dag. Til Dagbladet sier sveitseren at Krüger ikke var blant dem han fryktet mest før start.

- Krügers prestasjon er veldig imponerende. Jeg hørte at han falt i tillegg, så det er råsterkt. Det er helt vanvittig bra av en ung gutt, som først og fremst har vært god i fristil enkeltstarter. Dette var rått, sier Cologna til Dagbladet.

AVGJØRELSEN: Simen Hegstad Krüger fikk den avgjørende luka uten at han prøvde .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVGJØRELSEN: Simen Hegstad Krüger fikk den avgjørende luka uten at han prøvde .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg viste at han var god til å skøyte, men å vinne skiathlon, var svært overraskende. Jeg hadde aldri tenkt på Krüger som en mulig vinner. Det var Sundby jeg fryktet mest fra Norge. Klæbo var også en jeg så på som en skummel utfordrer, forteller den triple olympiske mesteren.

Hylles av Cologna

Cologna, som ble kåret til årets idrettsutøver i Sveits i 2013, advarer nå mot flere Krüger-gull i dette mesterskapet. Han ser på den formsterke Lyn-gutten som den soleklare favoritten på 15 kilometer fristil.

Om sveitseren får rett i sin spådom om at Krüger vinner også der - og samtidig vinner et forventet gull på herrestafetten - kan 24-åringen plutselig bli en sensasjonell OL-konge.

- Løpet i dag var ekstremt sterkt og viser at Krüger har enorm kapasitet og er en vi må følge med på framover. Nå er han storfavoritt på 15 kilometer fristil, mener den sveitsiske langrennstjerna.

Cologna, Alex Harvey, Marcus Hellner og Iivo Niskanen ble minst like overrasket over Simen Hegstad Krugers OL-gull og trippelt norsk, som Krista Pärmäkoski og flere langrennsess var etter de norske skijentenes svake dag på OLs åpningsdag.

Forbauset Hellner: - Virkelig?

Hellner er mektig imponert over den norske 24-åringen - og ble svært overrasket da han fikk høre at Krüger hadde falt i løpet av gulløpet i Pyeongchang.

Det satte OL-gullet i et enda bedre lys.

OVERRASKET: Dario Cologna og Alex Harvey hadde aldri trodd at Simen Hegstad Krüger skulle bli olympisk mester. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKET: Dario Cologna og Alex Harvey hadde aldri trodd at Simen Hegstad Krüger skulle bli olympisk mester. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var veldig imponerende av Krüger. Han var på ingen måte favoritt, men nå blir han storfavoritt på 15 kilometer fristil, sier Marcus Hellner til Dagbladet.

- Hva tenker du om at han vant med fall?

- Krasjet han? Virkelig? Da blir prestasjonen hans enda bedre. Det er ekstremt imponerende, sier den svenske langrennsprofilen.

Hellner har selv tre OL-gull på CV-en og er en dyktig mesterskapsløper som må vise god, gammel klasse om svensk herrelangrenn skal få noe å juble for i vinterlekene i Sør-Korea.

Fulgte med på feil nordmann

Like avhengig av enkeltutøvere er ikke lenger norsk langrenn. Simen Hegstad Krüger ble første norske herreløper siden Petter Northug til å vinne et individuelt mesterskapsgull på distanse.

- De fleste så på Klæbo og Sundby, og så stikker i stedet Krüger. Det var ikke han vi skulle passe på. Av og til er det sånn at det blir noen store overraskelser og en du ikke forventer som til går topps, sier Hellner.

Canadiske Alex Harvey var også en av de heteste gullfavorittene i dag med sin kombinasjon av kapasitet og kraftfulle avslutningsegenskaper. Harvey ble imidlertid et offer for den norske taktikken om et knallhardt kjør på fritilsdelen.

Overrasket Harvey

IMPONERT: Den svenske langrennslegenden Per Elofssen er imponert over det norske gullhåpet Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Øyvind Godø / Video: Hans Arne Vedlog / Redigering: Emilie Rydning Vis mer

Det overrasket ham ikke. Seierherre Krüger var imidlertid svært uventet også i hans øyne.

- De norske er alltid favoritter til å vinne, men trippelseier hadde jeg ikke trodd. De fleste hadde nok trodd at i hvert fall Dario Cologna hadde vært på pallen. Målet mitt var å være der selv, men de norske gutta gikk altfor raskt, sier Harvey til Dagbladet.

- At det til slutt var Krüger av dem som vant, var overraskende. Det var ikke han som skulle vinne. Klæbo og Sundby var de jeg fryktet mest, men dere har så mange gode skiløpere i Norge at man ikke kan ignorere noen. Det gjør det veldig vanskelig for oss som er i tetgruppa uten landsmenn, sier canadieren.

Niskanen frustert over Norge

Iivo Niskanen, årets idrettsutøver i Finland i 2017, håpte å få med seg de norske gutta til å dra knallhardt på klassiskdelen, men var skuffet over mangelen på hjelp før skibytte.

- Jeg måtte jobbe mye alene. De andre i tetgruppa bare stoppet opp og sto stille. Det var frustrerende, sier Niskanen.

- Det er kjedelig når det er sånn, men det var ikke min dag i dag.

Tor Arne Hetland og Hans Christer Holund takker den finske klassiskkongen for at han bidro sterkt til å skape et knallhardt renn. Det favoriserte det norske laget i stor grad, bortsett fra Johannes Høsflot Klæbo.

- Hvis Niskanen ikke hadde kjørt så hardt på klassiskdelen, ville kanskje noen andre enn oss ha vært på pallen i dag, sier OL-bronsevinner Holund.

Det får Niskanen til å riste på hodet.

DETTE VENTER I PYEONGCHANG: Magnus Kim er vertsnasjonens store OL-håp i langrenn. I dette programmet røper han nye detaljer om løypa, klimaet, snøforholdene og Johannes Høsflot Klæbo. I studio er også programleder Øyvind Godø og kommentator Esten O. Sæther. VIDEO: Per Ervland Vis mer

- Hva tenker du om at de norske gutta takker deg for bidraget ditt?

- Jeg kan lese resultatene, sier finnen og fyker av gårde, tydelig oppgitt.

Langrennslegenden Frode Estil forstår det godt.

- Jeg tror Niskanen sprengte noen av de andre kanonene i starten i dag, sier han.

Klæbo: - Helt rått

Johannes Høsflot Klæbo var en av de mange som ble kjørt av da de tre norske kapasitetskongene økte tempoet i front, anført av Krüger.

- Det Krüger gjør i dag, står det respekt av. Han faller, knekker staven og vinner etter å ha gått en runde alene. Det er helt rått, sier Klæbo.

Landslagstrener Tor Arne Hetland er også mektig imponert.

- Guttene fikk hver sin sjanse til å bombe feltet. Til slutt klarte Krüger å få den luka. Han viser hvor god han er og hvilken kapasitet han har. De tre på pallen er kapasitetsløpere. Løpet passet dem veldig bra, med vinden og det tunge føret. Jo hardere, jo bedre for det norske laget, sier Hetland.

- Simens seier etter fallet viser hvilken type han er. Det eneste vi behøvde å si til ham var: «Ta det med ro, og plukk én og én mann». Den roen beholdt han og jobbet seg gradvis oppover. Han er en glimrende fyr som er vanskelig å stresse.

Planla ikke å rykke

Krüger selv var i ekstase etter seieren.

- Det er helt fantastisk. Jeg hadde ikke turt å håpe på det, i hvert fall ikke etter starten jeg fikk. Det er helt ubeskrivelig, sier Hegstad Krüger til Dagbladet.

- Når bestemte du deg for å prøve å rykke?

- Jeg bestemte meg for å prøve å kjøre hardt i bakken, men det var ikke ment som noe rykk. Da jeg så meg bak, så jeg at jeg hadde fått noen meter og bestemte meg for å prøve å øke den, forteller Krüger.

- Jeg tenkte at jeg måtte prøve å få en luke før den siste bakken, for der er det mange som er veldig gode. Jeg overrasket nok mange med det.

Stolte ikke på sekunderingene

Hegstad Krüger overrasket også seg selv.

- Jeg hørte at jeg fikk 10, 15 og 20 sekunder, men turte ikke helt å stole på at de sekunderingene stemte. Men jeg måtte jo bare gå «all in» da.

Sundby og Holund lot være å dra tetgruppa da Krüger fikk luke. Det var avtalt på forhånd.

- Martin og Hans Christer hadde åpenbart mye krefter igjen når de blir nr. 2 og 3. De ville nok gå de også i dag, men vi har snakket mye om at hvis noen av oss får luke, må vi la utlendingene gjøre jobben, sier 24-åringen.

- Taktikken fungerte veldig bra. Jeg må takke de for at de ikke dro med seg resten av feltet opp til meg, og så belønnes de til slutt med medaljer de også. Det er en lagseier.

Utropes som gullfavoritt

Dario Cologna sier altså til Dagbladet at Krüger nå også er gullfavoritt på 15 kilometer fristil.

- Er du enig i det, Simen?

- Jeg viser i dag at formen er bra. Jeg skal prøve å nullstille og kjempe der også. Martin og Hans Christer blir to harde konkurrenter der, i tillegg til Dario og Maurice Manificat, sier Krüger til Dagladet.

- Det er 15-kilometeren jeg har sett på som min største sjanse. Det er der jeg har hatt best resultater og den jeg har fokusert mest på. Jeg vet at det er noen som er raskere enn meg på oppløpet og det er vanskelig å gå ifra, så intervallstart er gjerne hakket bedre for meg, sier den nybakte olympiske mesteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!