Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Krig ikke forenlig med OL

EIDSVOLL (Dagbladet): - Tanken på at IOC ikke ville la USA arrangere OL hadde ikke slått meg før jeg så IOC-medlem Gerhard Heibergs utspill mandag, sier den mestvinnende vinterolympieren gjennom tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig hadde Bjørn Dæhlie tenkt å avrunde skikarrieren med nettopp vinter-OL i Salt Lake City. Seks individuelle og to stafettgull skulle kanskje bringe ham opp på nivå med Carl Lewis, som har ni OL-gull. Problemene med en rygg som verken ville lystre eieren eller kirurgen, satte en stopper for drømmen. I stedet skal han vie tida si til et kurs- og konferansesenter og et planlagt skimuseum på gamle Eidsvoll stasjon.

Ikke forenlig

- Jeg forstår at hvis krigen trappes opp, eller nye terrorhandlinger rammer, at det ikke er forenlig med de olympiske idealer å arrangere et OL.

Olympiske idealer, å bringe nasjonene sammen i hederlig og vennskapelig kappestrid, er ikke forenlig med krig, sier Dæhlie, og viser til Moskva-OL i 1980, da en rekke nasjoner, deriblant Norge, boikottet lekene, i protest mot daværende Sovjetunionens invasjon i Afghanistan.

- Denne gangen er det den andre supermakten, USA, som er i krig med Afghanistan. Selv om man har prøvd å holde idretten forholdsvis upolitisk, er det vanskelig å se bort fra en krig. Og i det olympiske charter er det nedfelt bestemmelser som gjør et OL-arrangement umulig, hvis arrangørlandet er i krig, fastslår skilegenden.

Fredstanken

- Et annet alternativ kan være å arrangere OL på tross av krigen, for nettopp å bringe fredstanken fram igjen. For å la nasjonene møtes til hederlig og fredelig kappestrid.

Jeg regner med at dette er en avgjørelse som må tas forholdsvis raskt, og ser det som veldig positivt at dette er blitt et tema i IOC. Det er prisverdig at de er engasjert. Da er IOC seg sitt ansvar bevisst i forhold til den positive klang Olympiske Leker har.

Et OL kan brukes slik idretten egentlig skal fungere, som en brubygger mellom mennesker. Idretten skal bringe mennesker av ulike nasjonaliteter, religioner og sosiale klasser sammen, mot krig og ulikhet, sier Dæhlie.

Likevel, han forstår motstanden og skepsisen.

- Ved en opptrapping av krigen, og ved eventuelle flere terroraksjoner, blir det fryktelig vanskelig å argumentere for et OL-arrangement i Salt Lake City, slutter Bjørn Dæhlie. Les også:

Vegard Ulvang: - USA bør ikke arrangere OL

PÅ SKINNER: Bjørn Dæhlie ønsket i går velkommen til Eidsvoll stasjon som han gir et helt nytt liv. Samtidig kaster OL-kongen seg inn i OL-debatten.
Hele Norges coronakart