Krig, kort og kjærlighet

CHARLEROI (Dagbladet): Jugoslavia- Slovenia 3- 3. Hatkampen mellom Balkan-naboene endte opp med poengdeling, forbrødring, og smil. Bare en ting dempet stemninga. - Norge er med dette resultatet soleklare favoritter til å vinne gruppa, sier Slovenia-trener Srecko Katanec til Dagbladet.

Det ble en merkelig kamp i mesterskapets sørligste by. Før avspark var det gamle hatet mellom slovenere og serbere særdeles hørbart. Pipekonserten fra de respektive supporterne overdøvde begge nasjonalsangene. Så høyt var det at Tito trolig snudde seg i grava. Han burde i alle fall ha gjort det. En liten trøst for gammelkommunistene var at det var venstresida til Slovenia som var den toneangivende i kampen.

Streikebryteren

Men først og fremst ble dette Zlatko Zahovics' aften. Gutten har knapt spilt fotball de siste månedene på grunn av en høyst privat streik på klubblaget Olympiakos i Hellas. I går var han historiens klareste streikebryter.

  • Halvspilt førsteomgang. Amir Karic la et perfekt innlegg til Zahovic. Ballbohemen stupnikket kula utagbart i keepers høyre hjørne.
  • Ved 2- 0 var Zahovic servitør. Miran Pavlin ekspederte det knallharde frisparket i mål med pannebrasken.
  • Fem minutter seinere viste Sinisa Mihjlovic uvanlig stor nabo-gjestfrihet. Lazio-proffen serverte ballen i beina på Zahovic, som signerte sitt andre mål for dagen, og fortjent kåret til banens beste.

Tent av undertall

Scorings-jubelen hadde knapt lagt seg før Mihajlovic tabbet seg ut igjen. Midtstopperen fikk sitt andre gule, og marsjordre. Da trodde alle i Charleroi på en slovensk festaften. Men jugoslavene kom vidunderlig tilbake, tydelig inspirert av undertallet. Innbytter Savo Milosevic scoret to, og Porto-vingen Drulovic ett. I løpet av sju magiske minutter var lagene likt.

- Dette var propaganda for fotballen. Det er historisk å komme tilbake fra 0- 3, sier Jugolsavias trener, Vujadin Boskov.

Frykter Norge

Men sjøl om fotballen varmet, så vet begge trenerne at resultatet passer Norge best. Nå må begge lagene slå nordmennene for å avansere.

- Norge er veldig farlige. Vi må være på vakt, arbeide hardt, og spille et raskt spill. Dessuten må vi være 100 prosent psykisk forberedt, sier Boskov, full av respekt foran møtet med Norge på søndag.

Slovenias trener var også mektig imponert over Norges seier mot Spania.

- Det var veldig overraskende for meg at Norge vant. Det er et sterkt lag, som er vanskelige å spille mot. For alle nasjoner, sier Srecko Katanec.

<B>HELT:</B> Zlatko Zahovic sikret to av Slovenias tre mål mot Jugoslavia.