Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Paolo Guerrero tilbake for Peru med to mål

«Kriger», kaptein og dopingdømt. Guerrero VM-klar på utrolig vis

Fredag ble Paolo Guerreros dopingdom utsatt. Søndag scoret han to mål for Peru.

FOLKEHELT: Paolo Guerrero scoret to mål for Peru da han returnerte til landslaget i vennskapskampen mot Saudi-Arabia. Foto: AFP / Fabrice Coffrini
FOLKEHELT: Paolo Guerrero scoret to mål for Peru da han returnerte til landslaget i vennskapskampen mot Saudi-Arabia. Foto: AFP / Fabrice Coffrini Vis mer

Paolo Guerrero er Perus talisman og ledestjerne, og en samlet befolkning har vært urolig for at den dopingutestengte spissen skulle miste VM.

I midten av mai gikk folket ut i gatene og hadde en støttemarsj for sin store helt. Til slutt samlet de seg på nasjonalstadion i hovedstaden Lima, hvor flere titalls tusen mennesker ropte Guerreros navn. «Vær sterk, Paolo. Vi er med deg!», leste en av de mange plakatene.

Gleden var derfor enorm da spilleren på noe utrolig vis ble klarert for VM-spill.

TIL VM: Peruvianske fans feiret utenfor huset til Paolo Guerreros mor da spilleren ble klarert for VM-spill. Foto: Reuters / Mariana Bazo
TIL VM: Peruvianske fans feiret utenfor huset til Paolo Guerreros mor da spilleren ble klarert for VM-spill. Foto: Reuters / Mariana Bazo Vis mer

– Han er en kriger

Guerrero spiller til daglig i brasilianske Flamengo, men på tampen av fjoråret avla han en positiv dopingprøve. Dopingkontrollørene fant spor av stoffet benzoylecgonine, som blant annet finnes i kokain, men spilleren har hele tiden hevdet sin uskyld.

Ifølge han fikk han i seg stoffet da han drakk kokate – en lovlig te-drikk som er vanlig i deler av Sør-Amerika. Han ble først utestengt i ett år av FIFA før FIFAs appellutvalg halverte dommen. 34-åringen skulle dermed være klar til sommerens VM. Drømmen skulle gå i oppfyllelse.

Det var derfor en stor skuffelse da CAS forlenget dommen igjen, og utestengte ham i 14 måneder. Peru måtte likevel dra til VM uten deres beste spiller. Det var da protestene startet, og etter en intens kamp, hvor Guerrero blant annet trappet opp på FIFA-president Gianni Infantinos kontor, er peruaneren igjen klarert for VM-spill.

– Sønnen min er en kriger. Når Paolo bestemmer seg for noe, gjør han det, sa moren hans, Petrolina Gonzales.

I slutten av forrige uke utsatte nemlig sveitsisk høyesterett soningen av dommen til etter VM. Det er svært uvanlig at en rettsinstans går inn og overkjører CAS, men for Guerrero virker alt å være mulig.

– Sammen med mine lagkamerater vil jeg gi alt for å glede landet mitt. Det finnes ingen grenser, ingen umulige drømmer. For når vi peruanere blir enig om ting finnes det ingen grenser, sa han etter han fikk den gledelige beskjeden.

Tidenes toppscorer

Guerrero betyr faktisk «kriger» i hjemlandet, og nå er spissen klar til å ta kampen til banen. 34-åringen er kjent for sin dedikasjon og lederskap, og er uunnværlig for et Peru ribbet for profiler.

Det viste han da han returnerte til landslaget på søndag. Peru møtte VM-klare Saudi-Arabia i Sveits, og Guerrero var i dødelig form i løpet av de 65 minuttene han spilte.

Først var han på rett sted til rett tid, og doblet Perus ledelse fra kort hold. Deretter raget han høyest i feltet og stanget inn 3–0. Det var hans 34. mål for Peru, hvor han er lagets toppscorer gjennom tidene.

Guerrero er kjent for å levere når det gjelder, og har tidligere skutt Peru til to tredjeplasser i Copa America. Begge gangene har han blitt turneringens toppscorer, foran spillere som Lionel Messi og Neymar.

Stjernestøtte

Forrige gang Peru deltok i VM, var ikke Guerrero født en gang. 1982 var sist gang landet kjent for inkaene, Andesfjellene og Machu Picchu klarte å kvalifisere seg.

Søramerikanerne er ikke blant de største favorittene i mesterskapet, men kan ha en sjanse til å ta seg videre fra gruppespillet. Der møter de Frankrike, Danmark og Australia, som alle ga sin støtte til Guerrero før dopingdommen ble utsatt.

Landslagskapteinene Hugo Lloris, Simon Kjær og Mile Jedinak sendte brev til FIFA der de argumenterte mot Peru-kapteinens utestengelse. Hovedpoenget var at kokain ikke har noen beviselig prestasjonsfremmende effekt og at Guerrero ikke hadde inntatt stoffet med vilje.

– Hvorfor jeg støttet Guerrero? Fordi å spille i et VM er viktig for alle spillere og enda mer for Peru, som returnerer for første gang på lang tid. Det er handling gjort ut av solidaritet, sa Lloris etter at Guerrero ble klarert.

Peru VM-åpner mot Danmark 16. juni. Der kan nøkkelen for Åge Hareides menn bli å stoppe Paolo Guerrero og hans vinnervilje. Etter at dopingdommen var det aldri noe spørsmål om han skulle med i VM-troppen, og mandag kom bekreftelsen:

Perus VM-tropp:

Målvakter: Pedro Gallese (Veracruz), José Carvalho (UTC), Carlos Cáceda (Municipal)

Backer: Luis Advíncula (Lobos), Miguel Araujo (Alianza Lima), Aldo Corzo (Universitario), Nilson Loyola (Melgar), Christian Ramos (Veracruz), Alberto Rodríguez (Junior), Anderson Santamaría (Puebla), Miguel Trauco (Flamengo)

Midtbanespillere: Pedro Aquino (Lobos), Wilder Cartagena (Veracruz), Christian Cueva (São Paulo), Edison Flores (Aalborg), Paolo Hurtado (Vitória Guimaraes), Andy Polo (Portland Timbers), Renato Tapia (Feyenoord), Yoshimar Yotún (Orlando City)

Spisser: Paolo Guerrero (Flamengo), André Carrillo (Watford), Raúl Ruidíaz (Morelia), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moskva).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media