Kriget om å kjøre saktest

Ferraris totale dominans og et regelsett som gjør det omtrent umulig å kjøre forbi, gjør Formel 1 kjedeligere og kjedeligere. I går satte sporten en ny foreløpig bunn-notering.

SILVERSTONE (Dagbladet): Under kvalifiseringen på Silverstone-banen i går kjempet førerne om hvem som kunne kjøre saktest. Parodien var fullkommen og publikum ble snytt.

Absurd taktikeri tok fullstendig overhånd. Under den første kvalifiseringsrunden fryktet de fleste teamene at det ville begynne å regne under selve kvalifiseringen. De langsomste i prekvaliken starter først, derfor ville alle kjøre saktest, og få kjøre kvalifiseringsrunde før regnet kom.

For publikum var det ikke annet enn en farse å se biler som gjør over 300 km/t, trille rundt banen i 50 - eller stoppe helt opp i siste sving før mållinja.

Taktisk snurr

Michael Schumacher var ikke av dem som kjørte sakte. I stedet valgte han å snurre Ferrarien sin med vilje. Spurt av tv-kanalen ITV om hvorfor han snurret, svarte han:

-  Av taktiske grunner.

Juan Pablo Montoya stoppet helt opp og kom i mål 15 sekunder bak Jenson Button, som kjørte så fort han kunne. Begge Jaguar-førerne var med vilje over 20 sekunder bak.

Massiv kritikk

Formel 1 er under massiv kritikk fra media og fans. De siste åra har langt færre tilskuere kommet til løpene, og færre ser tv-sendingene.

-  Formel 1 har gått seg helt vill. Dagens farse er nok et eksempel på at teamene bare tenker på seg selv, og ikke et øyeblikk på tilskuerne som har betalt for hele sirkuset. Dette var å behandle publikum med forakt, sier Nigel Roebuck til Dagbladet. Han er redaktør i Autosport, har dekket F1 i 33 år og er svært skuffet over utviklingen.

-  Det blir kalt racing, men det er ikke noe racing igjen. Det er ikke lenger noen forbikjøringer. Det er snarere en prosesjon hver søndag. Reglene er helt sprø, sier Roebuck.

Han har ingen tro på at andre enn Ferrari vil vinne i dag.

-  Men jeg håper at noen andre vil vinne, sier han.

Tidligere verdensmester Nigel Mansell var elsket av sine fans fordi han kjørte halsbrekkende, og aldri var redd for å prøve en forbikjøring til.

Skrur av TV

Nå går han heller ut i hagen enn å se på Grand Prix-løp.

-  Jeg har forsøkt å forsvare Formel 1 i ett og alt, men nå er det umulig selv for meg. Det er ikke lenger noen forbikjøringer, og lite ekte spenning. Forbikjøringene skjer under pitstop. Alt du sitter igjen med, er tre sprintløp mellom depotstoppene i stedet for et skikkelig Grand Prix der førerne tester sine ferdigheter, sier Mansell.

-  Underholdningsverdien er ikke høy nok. Det er trist å si det, men reglene ødelegger Formel 1. Fansen er oppgitte og sjokkerte over at kvalifiseringene har blitt ren kjedsomhet. Jeg følger med på Grand Prix-sirkuset, og jeg setter meg foran tv'n. Men etter noen få runder klarer jeg ikke å se mer, og skrur av, sier han.

-  Fansen vil se spennende billøp. Vi kan ikke ta deres lojalitet for gitt. Vi står i fare for å miste dem for alltid. Og de fortjener bedre enn dette, sier Mansell.

Neste års bil

Michael Schumacher har vunnet ni av ti løp denne sesongen, fordi Ferrari har den beste bilen og de beste strategiene.

Ferrari annonserte i går at de vil slutte å forbedre 2004-modellen, og i stedet konsentrere seg om å utvikle neste års modell.

Dette mens de andre lagene forsøker å ta igjen årets Ferrarimodell.

SPORT PÅ TV

Formel 1

I dag TV 2 kl. 13.55

MYE SNURR: Michael Schumacher snurret tre ganger i samme sving under trening og prekvalifisering i går. Det gjorde han med vilje. For å få dårlig tid. Han starter i fjerde startspor i dag.
FINNE FØRST: Kimi Raikkonen har beste startposisjon etter overbevisende kjøring hele helga i den nye McLaren-Mercedes-bilen.