Krigsherren

BODØ (Dagbladet): Henning Berg har forbannet seg på at landslaget aldri mer skal få kritikk for ikke å ofre alt for Norge. I går var krigermentaliteten den eneste beholdningen i en traurig fotballkamp.

- Hele laget har snakka om at vi er nødt til å snu det inntrykket som er skapt av at vi ikke ofrer alt i kamp. I dag var vi ikke dyktige nok, og det er skuffende at vi ikke vinner med den rammen det var rundt kampen.

- Men ingen kan komme og si at vi ikke ga alt, sier Berg til Dagbladet.

Et trist resultat fjerner likevel ikke inntrykket av at Norge er i ferd med vinne tilbake både sin egen og publikums begeistring. Landslagets opphold i Bodø har gitt etterlengtet optimisme inn i troppen. Gutta utstråler rett og slett mer trygghet enn de gjorde i den katastrofalt dårlige VM-kvalikken.

- Det er mye positivt å bygge videre på. Det ser bra ut defensivt. Motstanderne skaper lite mot oss i hver kamp. Men det viktigste er at troppen begynner å sette seg. Vi har enkeltspillere som Solskjær og Riise som blir mer og mer trygge på seg sjøl, hverandre, og rollen de har i laget. Og i tillegg føler jeg meg i god form sjøl. Med Ronny tilbake fra skade, er vi bra bakover på banen, sier Berg.

For kampen i går var egentlig viktigst med tanke på å gi Norge sjøltillit til det som venter til høsten.

- Kan du love at Norge går til EM?

- Nei, det er jo umulig. Men jeg kan love at vi skal ofre hundre prosent for å greie det. Og vi er gode nok hvis vi får beholde kjernen i det laget vi har nå.

Frustrerende sommer

For når VM sparkes i gang om ei drøy uke, lover Berg at det kommer til å sitte 22 indignerte norske landslagskandidater og gremmes i godstolen foran TV.

- Det er ekstremt frustrerende. Og det er ekstra frustrerende når vi vet at vi burde ha vært der. Polen er ikke noe bedre lag enn oss.

Men den negative energien Berg & Co. vil føle i sommer, kan fort bli et våpen i EM-kvalikken.

- Ja, lag som har vært i sluttspill kan fort få en utladning inn i en ny kvalikk. Får håpe Danmark kommer til semifinalen i VM, og får tidenes utladning når de møter oss på Ullevaal i første kampen i høst, gliser Berg

Som den eneste på Norge har han vært sentral på laget siden Norge lå på 2. plass på FIFA-rankingen før USA VM i 1994. Nå er vi nummer 33.

- Den gangen var vi kunstig høyt. Det er tettere nå. Og folk skal huske at det er kort vei opp. Forskjellen mellom ti og tretti er ikke så stor. Det gjelder begge veier.

Muggen Semb

Etter å ha blitt avskrevet som utdatert og treig av mange, har Henning Berg spilt seg stort opp de siste kampene. For Nils Johan Semb er Henning det ubstridte midtpunktet i det laget som skal spille Norge til EM i 2004.

- Henning er en ledertype som er utrolig viktig for laget, sier Semb til Dagbladet.

- Hvor viktig er han som rådgiver og samtalepartner for deg?

- Kanskje ikke så mye som rådgiver, men jeg diskuterer veldig mye med Henning.

Semb sparte heller ikke på kruttet etter Norges elendige 1.omgang.

- Jeg var muggen i pausen og forlangte langt større innsats. Da vi kom på banen i 2.omgang presset vi mye høyere og jeg er fornøyd med den omgangen. Med litt flaks hadde vi vunnet kampen.

Semb mener har størst trøbbel med å finne en midtbane som kan binde sammen et rutinert forsvar med ei lovende angrepsrekke.

- Det viktigste blir å finne en midtbane som fungerer. Utvalget av midtbanespillere som holder et høyt internasjonalt nivå er ikke stort i Norge.

På spiss-siden ser det litt bedre ut. Ole Gunnar Solskjær scoret igjen. Steffen Iversen reiv, sleit og duellerte som en gal i 90 minutter.

God trening

- Dette var en vanskelig kamp. Det var lett å bli sint. Både på dommeren og motspillere. Men vi viste at vi var villige til å gå i krigen. Og vi dominerer banespillet, og skaper mye. Selv om det bare blir nesten.

Ole Gunnar Solskjær oppsummerer kampen sin slik:

- Publikum fortjente et mål. Men det var tungt og vanskelig, og vi gikk i fella deres gang på gang. Sånn sett var dette svært god trening.

PASNINGSFOTEN: Henning Berg slår forbi en motstander. Igjen er det Heidar Helguson som får unngjelde.
ILLSINT: Henning Berg kriget som besatt, og gikk bevisst i klinsj med dommerne for å skape et ekstra press i den beinharde knokkelkampen på Aspmyra. - Vi kriga bra i dag, men var ikke dyktige nok. Etter et så bra opphold i Bodø, var det synd at vi ikke ga publikum en seier, sier Berg.
LUFTKJEMPEN: Henning Berg gjør noe av det han er aller best til - å vinne hodedueller. Her mot Heidar Helguson, som ofte var hakket dårligere enn Berg. Foran Olafur Stigsson.