Kriminelle bakmenn har funnet ny måte å fikse kamper på

- Faktisk er det lettere å gjøre.

FLERE TILFELLER I DANMARK: Danske kamprapportører skal ha blitt tilbudt penger for å fuske med innleveringene. Foto: Lise Åserud / Scanpix
FLERE TILFELLER I DANMARK: Danske kamprapportører skal ha blitt tilbudt penger for å fuske med innleveringene. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Kampfiksing tar stadig nye veier. Nå meldes det om juks fra innrapporteringer fra fotballkamper.

I stedet for å manipulere selve kampene ved hjelp av korrupte spillere eller dommere, har kriminelle bakmenn begynt å jukse med kamprapporteringen, skriver den danske avisen Politiken.

- Det er blitt en alminnelig måte å fikse fotball på. Faktisk er det lettere å gjøre siden en ikke trenger å bekymre seg for selve kampen. Det er en billig, lett og sikker måte å fikse på, sier kampfiksingseksperten Declan Hill.

Godt betalt I en digital verden er det knapt grenser for hva spillselskapene tilbyr av spillformer, alt fra resultatet til hjørnespark eller hvem som scorer neste mål. For de kriminelle bakmennene handler det om å bestikke eller presse den personen som oppdaterer live fra kampene til å for eksempel innrapportere et forutbestemt antall gule kort.

- Det er et utbredt og økende problem, sier Fred Lord, leder av antikorrupsjonsenheten ved International Centre for Sport Security.

Ifølge Politiken kjenner avisen til fire danske kamprapportører som har mottatt tilbud om gode penger for å fuske med innrapporteringen.

- Så vidt jeg husker snakket han om at jeg kunne tjene 20-30.000 kroner. Det er mange penger sammenlignet med hva en får for å rapportere fra et oppgjør, sier en anonym kamprapportør til den danske avisen.

Flere blir kontaktet Henrik Radich Otkjær, som leder sikkerhetsfirmaet SOF Academi, bekrefter at dansk fotball er under angrep.

- Jeg har snakket med flere danske rapportører som er blitt kontaktet av utenlandske menn, som har forsøkt å bestikke danskene til å innrapportere gale opplysninger eller forsinke dem. Det kan skje både via SMS, Facebook eller ansikt til ansikt. (©NTB)