Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kriminelt god baskethjelp

BERGEN (Dagbladet): Etter at Ulriken Eagles-spillerne begynte å hjelpe utsatt ungdom i Bergen, har kriminaliteten gått drastisk ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mørkt i gatene i Bergen. En gjeng med ungdom møtes. En etter en tropper de opp. Det hilses med et fast håndgrep og et par klapp på ryggen. Alle hilser på samme måte - et slags gjengrituale.

I dag skal de ti ungdommene som er involvert i «New Page» - et ungdomsprosjekt som går ut på å endre livet for svært utsatt ungdom i Bergen - på kino sammen med Ulriken-spillerne Denis Omic og Dilman Salih.

Høy status

- Det hele handler om å oppnå tillit og respekt blant ungdommene. For å få det, er det viktig å være mye sammen med dem - som å gå på kino eller å spille biljard. Etterhvert har vi begynt å følge dem opp på skolen, sier Denis Omic (23), som sammen med Dilman Salih er ansvarlige for «New Page».

Gjennom et samarbeid med Utekontakten i Bergen kommune og forebyggende avdeling ved Bergen politidistrikt, har spillerne på Ulriken Eagles gått konkret til verks for å løse problemer blant utsatt ungdom i Bergen sentrum.

- For to år siden var de en pest og en plage for mange i Bergen. Men etter at Ulriken-spillerne og Utekontakten tok hånd om dem, har ting roet seg. I løpet av kort tid registerte vi at antall saker på ungdommene forsvant, sier politibetjent Arild Smedsvik ved forebyggende avsnitt i Bergen politidistrikt.

Alle lagene i den norske basketligaen (BLNO) er pålagt å drive med sosialt arbeid i fritida.

- Vår filosofi er å integrere toppidrett med et sosialt engasjement. Dette er en helt ny tanke i Norge. Og effekten av de sosiale prosjektene i Ulriken Eagles er unike ikke bare i Norge, men sannsynligvis også i hele Nord-Europa uansett idrett, sier daglig leder i BLNO Åge Damsgaard.

I Bergen har interessen for Ulriken Eagles økt i takt med antall sosiale ungdomsprosjekter de har satt igang. Felles for alle prosjektene er at de utføres av spillerne sjøl og har en klar sosial profil der spillerne utnytter sin posisjon som forbilder til et samfunnsnyttig formål.

Vekk fra gata

Både politiet og kommunens utekontakt mener at spillernes arbeid har vært nøkkelen til suksessen blant innvandrerungdommene.

- Ulriken-spillerne har høy status blant ungdom, og særlig blant ungdom med utenlandsk opprinnelse. Siden innvandrergutta ser opp til dem, er det lettere for spillerne å oppnå positiv innflytelse overfor ungdommen, enn det er for oss, mener Magne Espelid ved Utekontakten i Bergen.

Somalske Mahad Mohamed flyktet til Norge for tre år siden, og har siden bodd i Bergen. Men livet i Norge har ikke alltid vært like lett. Han har slitt med å lære norsk, og med å holde seg unna usunne miljøer i byen.

- Jeg var med i en gjeng som laget bråk. Samtidig slet jeg med økonomiske problemer. Jeg trengte hjelp til å komme meg bort fra gata, forteller 20-åringen.

- De har et stort potensial, og jeg tror at mange av dem vil lykkes. Jeg liker å være sammen med disse guttene. Jeg har hatt problemer selv, og synes derfor det er greit å få anledning til å hjelpe andre, sier Omic, som måtte flykte fra sitt hjemland Bosnia under krigen i 1992.

Forbilder

Vi er på Nattland skole - i gymsalen. For hver torsdag kommer basketballheltene på besøk og da får elevene fritt spillerom - med eller uten basketball. På scenekanten sitter den treffsikre poengsankeren LaVall Jordan. Han er omringet av et titalls ivrige og fnisete jenter i 13-14-års alderen.

Amerikaneren får ikke tid til å briljere med sine ballkunster nå. Nei, jentene vil prate og bli bedre kjent.

Ulriken Eagles er engasjert i fem ulike ungdomsprosjekter. Et av prosjektene som de fleste spillerne deltar i, er «After School Skills» - lekselesing og basket i ett. Hele 200 timer i uka tilbringer atletene på 17 forskjellige skoler i distriktet - og de liker det.

- Jeg vet at jeg er en rollemodell for disse barna, derfor betyr det mye for meg å ta de riktige valgene og være positiv. Jeg vil prøve å bli så god som mulig på banen, men det er minst like viktig å være et godt menneske, medgir Ulriken-spilleren Art Haralson(24) åpenhjertig.

Art Haralson er mest hipp blant gutta. Dribling, raske vendinger og vips - ballen i kurven. Lekende lett, og elevene ser på ham med beundrende blikk.

- Vi gleder oss til hver torsdag. Da tar det helt av i gymsalen, sier en gutt med saggebukse og mørk lue.

- Dette er alle tiders, sier kompisen.

RESPEKT: - Vi går på kino sammen eller spiller biljard. Det hele handler om å oppnå tillit og respekt blant ungdommene, sier Denis Omic.Foto: ODDMUND LUNDE

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!