Krise for Ådne

HAMAR (Dagbladet): - Det er bedre å være feig enn dum. Derfor sto jeg over milløpet, sier Ådne Søndrål til Dagbladet. Sjøl ville han gjerne gå, men trener og fysioterapeut blånektet. - Hadde Ådne gått 10000-meteren, ville det vært mistillit mot meg. Da kunne han funnet seg en annen trener, sier Tom Erik Oxholm.

Foranledningen var denne: For første gang på mange år måtte Ådne Søndrål se to nordmenn foran seg på 1500 meter. Ifølge fysioterapeut Johnny Høgseth var beina helt råtne.

- Jeg ble trukket mellom hjertet og hjernen. Jeg ville veldig gjerne gå, og var innstilt på å slite meg gjennom 25 runder. Men da satte Tom Erik Oxholm foten ned.

- Det gikk ei skikkelig kule varmt mellom oss akkurat da, og det var vrient å bli enig.

- Jeg var sint, men «Oksen» var enda sintere, og til slutt skar han igjennom. Jeg ville ikke risikere å stå uten trener etter mesterskapet. Tross alt er støtteapparatet betalt for å bestemme, og jeg stoler på at de vurderte riktig, sier Ådne Søndrål.

Tenkte på helsa

Men han er lei seg for kritikken i etterkant. Både løpere, ledere og arrangører var sure fordi avgjørelsen om å trekke seg kom så seint. Det medførte at en plass ble stående ledig på 10000-meter.

- Jeg lyver hvis jeg påstår at jeg ikke er lei meg, og legger meg helt flat for den kritikken. Jeg burde trukket meg med én gang. Men når vi ikke ble enige, tok det nødvendigvis tid.

- Men jeg håper folk forstår at det er viktigere for norsk skøytesport at jeg tenker på helsa. Det er bedre at jeg er i orden til de internasjonale begivenhetene.

Hadde Ådne gått milløpet, ville resten av sesongen vært spolert. Det mener både Tom Erik Oxholm og Johnny Høgseth.

Dårlig tid mot EM

- Vi har dårlig tid fram mot EM, sier Oxholm.

- Jeg er veldig i tvil, sier mannen som skal få orden på ødelagt lårmuskulatur, Johnny Høgseth.

- Det er ingen vits i å gå EM hvis kroppen er som nå, sier Ådne Søndrål.

Nytt treningsopplegg

For å komme i toppform, må treningsopplegget endres totalt.

Allerede i dag starter den første dagen i Ådnes nye skøyteliv. Et skreddersydd treningsprogram ligger klart. All trening som ødelegger beina skal bort.

- Heretter blir det korte intervaller, rolige sykkelturer og lite terping.

- I gjennomsnitt får Johnny Høgseth meg på beina én gang per sesong. Jeg er sikker på at han greier det igjen, sier Ådne.

UTSLITT OG UTSLÅTT: Ådne Søndrål står og venter på bronsemedaljen etter 1500-meteren.