DÅRLIG TID: Kathrine Harsem herjet i januar i fjor, men har nå veldig dårlig tid på å kvalifisere seg til VM etter dagens prolog-exit. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DÅRLIG TID: Kathrine Harsem herjet i januar i fjor, men har nå veldig dårlig tid på å kvalifisere seg til VM etter dagens prolog-exit. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Prologfiasko i Dresden for Kathrine Harsem

Krise for Kathrine Harsem. VM-plassen i fare

På samme tid i fjor var Kathrine Harsem en av verdens beste langrennssprintere og imponerte stort blant annet i prøve-VM i Seefeld. Etter ny fiasko i dag henger VM-plassen i en syltynn tråd.

I januar 2018 tok Kathrine Harsem steget helt opp på 2. plass i verdenscupsprinten i Planica, bare slått av Stina Nilsson. Samme måned ble hun nr. 4 i prøve-VM i Seefeld.

Men en av verdens beste langrennssprintere forrige sesong er i ferd med å gå seg ut av VM-diskusjonen, selv om de norske sprintjentene har hatt en historisk svak sesong.

For i dag røk Harsem ut allerede i prologen i fristilssprinten i Dresden. Det er kritisk for den norske landslagsprofilen, som riktignok ligger litt etter de andre i formutviklingen etter kollapsen under Toppidrettsveka i august. Harsem er sånn sett litt i samme båt som Heidi Weng.

Harsem har denne sesongen en 22. plass på Lillehammer-sprinten og en 28. plass på sprinten i Davos av relevante verdenscupresultater for uttaket til VM-sprinten i Davos, hennes største VM-sjanse.

Nå begynner fjorårets sprintkomet å få veldig dårlig tid. Maiken Caspersen Falla, Kristine Stavås Skistad, Ingvild Flugstad Østberg og tvillingsøstrene Tiril og Lotta Udnes Weng ligger best an til å få de fem sprintplassene for øyeblikket. Falla er tittelforsvarer og har friplass.

Falla et stykke bak

I likhet med Harsem røk også Amalie Håkonsen Ous og Anne Kjersti Kalvå ut i prologen i Dresden i dag, uten at det er like dramatisk for dem.

Svenske Hanna Falk, som vant tilsvarende sprint i Dresden i fjor, var raskest av samtlige i prologen. Hun gikk i mål på tiden 3.41,85. Bak fulgte amerikanske Sophie Caldwell, mens sprintdronning Stina Nilsson ble nummer tre.

Beste norske ble Maiken Caspersen Falla. Hun endte på 10.-plass, omtrent fire og et halvt sekund bak Falk. Mari Eide og Ane Appelkvist Stenseth tok seg også videre.

Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og tvillingsøstrende Lotta og Tiril Udnes Weng er blant de som står over, i likhet med Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga.

De fleste som fullførte Tour de Ski har konkurransefri denne sprinthelga i Dresden, men så og si alle av de beste sprinterne er på plass.

Komfortabelt for herrene

I herreklassen var det mer komfortabelt for de norske i prologen som Federico Pellegrino vant på oppskriftsmessig vis.

Sindre Bjørnestad Skar, Pål Golberg, Gjøran Tefre, Erik Valnes og Eirik Brandsdal gikk greit videre.

Også Kasper Stadaas er klar for kvartfinale. For ham gikk det med et nødskrik. Stadaas ble nummer 29, og han var 40/100 sekund fra å ryke ut.

Følg finalene i Dagbladets vinterstudio her fra kl. 13.20.