TAPTE:  Magnus Carlsen. Foto: NTB Scanpix
TAPTE: Magnus Carlsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Krise for sjakk-Carlsen

Mistet sammenlagtledelsen to runder før slutt.

(Dagbladet): Dagen endte med en gedigen nedtur for Magnus Carlsen (22) i VM-kvalifiseringen i London i kveld. Først så Carlsen ut til å redde remis, samtidig som erkerival Vladimir Kramnik også så ut til bare å skulle greie remis i sitt parti. Det ville vært strålende nytt for Carlsen, men så snudde lykken for nordmannen.

22-åringen tapte sitt parti, samtidig som russeren vant sitt.
 
Verst mulige utfall For det var ille nok at Carlsen tapte, men like ille var det at toppoppgjøret mellom Carlsens to hovedrivaler, russiske Vladimir Kramnik og armenske Levon Aronian, endte med russisk seier.

Det beste for nordmannen ville være om oppgjøret endte remis, eller om armenske Aronian vant. Det verste scenarioet var at Kramnik vant. Oppgjøret ble forrykende og svingte begge veier. Men etter fem og en halv time gjorde Aronian en fryktelig tabbe.

Chessbomb.com omtaler kjennere hendelsene som en av de mest dramatiske dagene i sjakkhistorien.
 
Tidsnød Selv kom Carlsen dårlig ut av åpningen mot eksentriske Vassily Ivanchuk fra Ukraina, selv om nordmannen spilte med hvite brikker og burde fått et initiativ.

Ukrainske Ivanchuk er kjent for ofte å få nerver i avgjørende situasjoner, men siden ukraineren ikke lenger kan vinne turneringen, greide han å ta fram storspillet mot Carlsen. Og på sitt beste er Ivanchuk fantastisk god.

Kraftige datamaskiner som analyserer partiene for publikum, og som kan regne ut resultatet av enorme mengder trekk, mente lenge at Ivanchuk presset vår norske sjakkener. På et tidspunkt i partiet hadde begge spillerne bare sekunder igjen på klokkene sine, men begge klarte seg akkurat innenfor fristen.

Siden spillerne i London får en time ekstra i betenkningstid etter at de første 40 trekkene er unnagjort, kunne oppgjøret fortsette.

Carlsen kjempet nok en gang voldsomt, og han så ut til å skulle redde remis, altså uavgjort på sjakkspråket, etter et langt sluttspill. Partiet ble en maratonkamp og tok over sju timer. Men til slutt måtte Carlsen gi etter for presset. Carlsen ga opp etter 90 trekk. Da var alt teoretisk håp om remis ute.
 
Trøbbel for Carlsen
Like ille for Carlsen er det at Kramnik  vant sitt parti. Med seier gikk Kramnik forbi i sammendraget, og overtok ledelsen i VM-kvalifiseringen med et halvt poengs margin. Dermed må Carlsen ta minst en seier i en av sine to siste partier i London.

Skulle resultatet sammenlagt være uavgjort etter at alle de 14 rundene er ferdigspilt er det først innbyrdes oppgjør, så antall seire som vil avgjøre turneringsvinneren.

Siden Carlsen og Kramnik har spilt to remis innbyrdes og har like mange seire i turneringen til nå, kan en seier til for Carlsen bli avgjørende. Da vil han stå med fem seire, Kramnik med bare fire. Det forutsetter at Kramnik ikke vinner et av sine siste partier. I så fall kan Carlsen være nødt til å vinne begge. Og ikke engang det garanterer turneringsseier.
 
Merkelig toppkamp
Oppgjøret mellom Kramnik og Aronian ble også svært dramatisk. Kramnik overså først flere trekk datamaskinen mente ville ha vunnet partiet, og i kraftig tidsnød forsvarte Aronian seg strålende mot den russiske stormesteren.

Det så dermed ut til å gå mot en sikker remis. Men så, etter nærmere fem og en halv times spill, gjorde armeneren en fryktelig feil som sjokkerte alle som fulgte partiet i salen og på nettet. Feilen medførte at Kramnik plutselig kunne styre inn til en trygg seier.

Tapt ledelse Carlsen har nå 7,5 poeng av tolv mulige to runder før slutt, mens Kramnik har åtte. Aronian ligger halvannet poeng bak, og er nå hektet av i kampen om turneringseieren.

I morgen er det hviledag i London, før det hele avgjøres søndag og mandag. Det kan komme godt med for Carlsen etter dagens lange og tunge tap.

Espen Agdestein, Carlsens manager, sier følgende til Dagbladet etter de sure tapene:

- Dette var veldig kjedelig. Ekstra surt at Aronian taper et sluttspill han burde holde enkelt.

- I og med at antall seire er avgjørende om de kommer likt kan ting fortsatt snu seg i Magnus favør, men vi er avhengig av at Kramnik ikke vinner de to siste. Noe som heller ikke er veldig sannsynlig.

- Magnus er skuffet nå, men i angrepsposisjon på søndag.

Søndag skal Carlsen spille med svarte brikker mot Teimour Radjabov. før han avslutter mot Kramniks russiske landsmann Peter Svidler i siste runde. Carlsen spiller hvit, men mye tyder på at Svidler vil selge seg dyrt i dette partiet.

Store penger Skulle Carlsen vinne turneringen i London innkasserer han 115.000 euro, eller vel 860.000 kroner, men viktigere er det at han vinner retten til å utfordre verdensmester Vishy Anand til VM-kamp i november.

En slik VM-kamp vil sikre Carlsen inntekter opp mot ti millioner kroner, selv med tap. Skulle han ende opp med å vinne i London, for deretter å slå Anand, vil inntektene bli betydelig større — i tillegg til at 22-åringen kan smykke seg med tittelen verdensmester. Men nå ser det vanskelig ut for Carlsen.