Krise? Hvilken krise?

Er det flaut å tape 0 - 2 for et av Bundesligaens beste lag?

LERKENDAL (Dagbladet.no): Kan en klubb som fyller Lerkendal til randen med allsang og vaiende svart/hvite-skjerf, være i krise?

Nåja; skjerfene lå for anledningen klar som gave på stolsetene, men RBK-fotball er fortsatt folkefest i Trondheim. Da er det vanskelig å se hvor farlig det ulmer under fasaden.

For ulmer gjør det.

_Nok er nok, skrev lederskribenten på hjemmesida til supporterklubben Kjernen noen timer før favorittklubben hans skulle følge opp den flotte Champions League-åpningen mot Chelsea. Det er ikke på slike tidspunkt klubbvenner pleier å krangle mest om de store prinsipielle linjene, men lederskribenten hadde byttet neglspising inn mot avspark til fordel for filosofering rundt hvorfor RBK-fotballen forvitrer. Det ble nok et oppgjør fra supportergjengen med RBK-ledelsens forbruk av trenere og sportslige muligheter i de hektiske årene etter Nils Arne Eggen-æraen.

SUPPORTERKRITIKKEN var grundig, men du skal formulere deg veldig elegant for å avskrive alt det positive RBK-ledelsen har gjort i samme tidsrom. På de fleste områdene framstår klubben sterkere enn den Eggen senior forlot til stående applaus. Bare ikke til å spille vakker fotball.

I den moderne forretningsbaserte utgaven av fotballsporten kan sånt passere for en stund.

Men neppe så lenge.

MOT Bundesliga-toer FC Schalke fikk klubbledelsen i hvert fall direkte testet tilhengernes tålmodighet.

KLAPP, KLAPP: Knut Tørum mente Rosenborg spilte en anstendig kamp mot Schalke 04 i kveld, og Dagbladet.nos kommentator, Esten O. Sæther, spør hvilken krise Rosenborg er rammet av. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/SCANPIX
KLAPP, KLAPP: Knut Tørum mente Rosenborg spilte en anstendig kamp mot Schalke 04 i kveld, og Dagbladet.nos kommentator, Esten O. Sæther, spør hvilken krise Rosenborg er rammet av. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/SCANPIX Vis mer

Den var forbausende god.

Kjernen klappet og danset 0 - 2 gjengen av banen, og jeg er ganske sikker på at folk flest hadde dratt lykkelige hjem fra Lerkendal med det ene poenget som RBK taktisk hadde lagt opp til.

For finspillet fra Eggen-epoken er så mange sesonger borte og triumfene så sjeldne denne sesongen at laget heretter tilsynelatende kan karre til seg poeng på hvilket som helst vis.

DENNE GANGEN skulle det skje med det dypeste presset RBK noen gang har hatt på hjemmebane. Det var kanskje et greit valg mot en kontringssterk tysk motstander, men ville for et par sesonger siden vært kulturelt utenkelig:

** RBK på Lerkendal var angrep det.

Nå var det forsvar, og ikke så imponerende utført heller. Selv med fem mann i en lav midtbanelinje og liten avstand ned til forsvarsfireren, sprakk det defensivt gjennom hele kampen. FC Schalke presterte ingen storkamp, men vant klart på sjanser også.

DERMED ikke sagt at RBK sløste vekk Champions League-mulighetene på feil taktikk. Det er ikke i de taktiske valgene inn mot enkeltkampene at laget sliter. Den store svikten ligger i manglende helhet, og svarer du på spørsmålet om hvem som har skylden for det, svarer du samtidig på hvilke grep som må gjøres for å komme sportslig på offensiven.

RBK-ledelsen svarer sannsynligvis med å skifte trener igjen. Det mener jeg pr. definisjon er et feilgrep. En ledelse som selv angrer minst tre av sine fire siste trenervalg i løpet av bare fire sesonger, er nødt til å løse problemet annerledes. Sparkes Knut Tørum mister RBK-ledelsen all sportslig troverdighet.

Krise? Hvilken krise?

DET MENER også den innerste kretsen av supporterne. Slik kan det komme en ny test i vinter på hvor mye makt som egentlig ligger i den ny norske supporterkulturen.

I Rosenborg har de ivrigste en dobbelt sjanse, siden Trondheimsklubben fortsatt er et idrettslag og ikke noe aksjeselskap. På årsmøtet over nyttår kan de ansvarlige for rekken av trenerbytter stilles til ansvar. Kritikerne har muligheten til å velge klubbledere som tør å holde fast på egne trenervalg og er like rause med mulighetene som supporterne.

Problemet er bare at de samme lederne også er ansvarlige for all den økonomiske velstanden i klubben og at RBK tross alt er med i Champions League enda en gang.

Da kan det være vrient å lage krise av 0 - 2 og en stusslig fotballkamp.

Krise? Hvilken krise?