Kriseklubber trues med nedrykk i sesongen

Aldri før har norske håndballklubber vært nærmere å bli kastet ut av toppdivisjonen på grunn av svak økonomi. Og verre skal det bli.

Til høsten truer håndballpresident Karl-Arne Johannessen økonomisk uansvarlige klubber med nedrykk midt i sesongen.

Flere enn Bækkelaget sliter med gammel gjeld og grove underskudd. På damesida endte blant andre landslagsspiller Gro Hammersengs Gjøvik/Vardal med et underskudd for i fjor på 900000 kroner. Den negative egenkaptialen er på 1,6 millioner kroner.

Janne Tuvens NTG/Stabæk er i gang med gjeldssanering, men bokførte et underskudd på 400000 for i fjor og negativ egenkapital på nesten en million kroner.

Kostnadskutt

Cecilie Legangers Tertnes gjennomførte tøffe kostnadskutt i fjor, og landet et regnskap 437000 kroner i pluss. Men fortsatt har klubben negativ egenkapital på over en million kroner.

Stavanger-klubben Sola endte med 880000 kroner i minus i fjor. Byåsen sliter tungt i Trondheim. Bare Larvik har nå økonomisk ryggrad som tillater lønninger spillerne tilnærmet kan leve av.

- Men jeg tror og håper at de fleste nå har rimelig bra kontroll i forhold til kutt i trenerlønninger, spillerlønninger og reisekostnader, sier Morten Lunde, leder i Håndballforbundets eliteserieutvalg (ELU) til Dagbladet.

Røde tall

Parallelt med glattbarberte lønnsbudsjetter opplever håndballklubbene - både på herre- og damesida - betydelig inntektssvikt på sponsorsida. TV-penger er så godt som fraværende. Derfor blir det røde tall likevel. Mange av klubbene mangler dessuten profesjonalitet i organisasjonen.

- Vi må erkjenne at de klubbene som klarer seg, har folk som jobber heltid. Slik får de både bedre kostnadskontroll og større inntekter, sier Lunde.

Klubbene hadde frist til onsdag med å levere inn rapport til ELU om regnskap for 2001, budsjett for 2002 og nedbetalingsplaner for gammel gjeld.

Innen 10. april skal Lunde levere ELUs vurdering og innstilling til NHF-styret. Så blir det opp til Karl-Arne Johannessen og hans styremedlemmer å beslutte om noen av klubbene skal fratas lisensen og flyttes ned til 2. divisjon.

15 mill. i gjeld

Under samme prosess i fjor leverte bare tre av 24 klubber regnskap i pluss for 2000. Samlet gjeld lå på 15 millioner kroner. Lunde har ikke den fulle oversikten ennå, men han finner ingen grunn til å tro at situasjonen har bedret seg nevneverdig:

- Nei, det vil jeg ikke uten videre si.

NHF-styret har satt knallharde krav til at de verst rammede klubbene skal nedskrive gjelda 25 prosent hvert år de neste fire åra. Men ifølge Lunde vurderes det nå å utsette ordningen et år.

- Det er ett av alternativene vi diskuterer med NHF-styret, sier Lunde.